用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Catherine vs Kentville
樓主: fatguy
go

St. Catherine vs Kentville [複製鏈接]

少少補充,就算讀英小,中文科嘅程度都唔淺!

原帖由 Mat_Dad 於 10-12-2 16:48 發表
我是KV家長, 容我給點意見. 當年我也是要在KV和SC中選擇,其實兩間也是好學校, 但是兩間定位有所不同, KV重視中文數學而SC重視英文,這要看家長想先學好中文還是英文.沒有學校是完美的, 中英同樣都好的很難做到.我自己 ...

We chose SC, I took the advice from my mom, she was a headmistress.
We got the offer from SPCC this year,
Still waiting for DGJS results.

我仔有 DBS 2ND In, 佢讀 KV, 但係, 佢考8間, 只得 1 間 OFFER (ST. JOE), 1 間 2ND IN (DBS) & 1間未知RESULT (培正) & 1 間未考 (APS)
FAIL 左 4 間....都唔係太大保證.

原帖由 Starfish1027 於 2-12-2010 11:01 AM 發表
我個仔讀KV,感覺上KV的課程較其他幼稚園深小小。SC未讀過,所以不太清楚,但其他家長的意見就話兩間D程度都差不多。但今年我問咗好多K3學生家長,不論個學生醒唔醒,校內成績好唔好,暫時都未搵到個DBS有得2nd IN,都唔知點解?:cry ...

其實自己覺得佢地收咁多學生,一定有叻同唔係咁叻既學生。至於小一收生私小/DSS,跟你讀那一間kg,沒有太大關係,唔可以話完全無,我覺得有少少咁多。
主要都係睇小朋友表現。
其實2間kg 好唔同,睇你自己想比d咩佢。
2間都係好好既kg。

原帖由 steve666 於 10-12-2 19:36 發表
其實自己覺得佢地收咁多學生,一定有叻同唔係咁叻既學生。至於小一收生私小/DSS,跟你讀那一間kg,沒有太大關係,唔可以話完全無,我覺得有少少咁多。
主要都係睇小朋友表現。
其實2間kg 好唔同,睇你自己想比d咩佢。
2間都係好 ...

贊成!咁大間學校就好似一個小型社會,有叻亦都有唔叻嘅人。我嘅囝囝讀緊KV K3,個人覺得KV嘅課程/品行培訓唔係針對小一面試,而係在銜接小一方面。小一面試成績好睇小朋友臨場表現及老師眼緣。

我個囝囝考咗7間小學,3間有offer,2間有2nd in(1間未in,1間無去),2間reject。

我阿仔現讀KV的K.3,唔知點解,得1間offer(SMC:直資全英語一條龍),4間rejected(dbspd、yw、tsl、sfa),1間未in(aps)、1間未有result(kts)。所以讀邊間幼稚園又未必一定保証入到傳統名校,而且好睇小朋友鍾唔鍾意間學校,同埋當年學校收生的標準和考官的要求。

原帖由 kanahose 於 10-12-2 20:46 發表
我阿仔現讀KV的K.3,唔知點解,得1間offer(SMC:直資全英語一條龍),4間rejected(dbspd、yw、tsl、sfa),1間未in(aps)、1間未有result(kts)。所以讀邊間幼稚園又未必一定保証入到傳統名校,而且好睇小朋友鍾唔鍾意間學校,同埋當年學校收生 ...

你都好...我姨生仔都是Kv的k3,IN左 6間(dbs、yw、tsl、sfa、kts、spcps),到而家一間都沒有,有5間連2ND IN都無,有一間2ND IN但最後都吾得。唉!吾知遲D會吾會有人放D位出來呢?

原帖由 hyto 於 10-12-2 20:58 發表

你都好...我姨生仔都是Kv的k3,IN左 6間(dbs、yw、tsl、sfa、kts、spcps),到而家一間都沒有,有5間連2ND IN都無,有一間2ND IN但最後都吾得。唉!吾知遲D會吾會有人放D位出來呢? ...

請問你姨甥仔會唔會係讀k3k?

原帖由 kanahose 於 10-12-2 21:18 發表

請問你姨甥仔會唔會係讀k3k?

我姨甥仔讀邊班我就沒留意,我淨係知我呀嫂而家超低落,其實,我觀察我姨甥仔都ok架
應該interview时有問有答個種...好乖,吾會搞搞陣,但就可能吾夠出位,就是很守規矩那種

唉!你知道嗎?出年到我個仔玩...我個仔仲要不是kv的看來!凶多吉少...

原帖由 hyto 於 10-12-2 21:47 發表

我姨甥仔讀邊班我就沒留意,我淨係知我呀嫂而家超低落,其實,我觀察我姨甥仔都ok架
應該interview时有問有答個種...好乖,吾會搞搞陣,但就可能吾夠出位,就是很守規矩那種

唉!你知道嗎?出年到我個仔玩...我個仔仲要不是kv的 ...

輸人唔輸陣,唔好未打先投降,你可以現在給小朋友作一些準備:英文、普通話、記憶遊戲、做家務、見多些外人尤其外国人,參加興趣班,向班主任了解更多小朋友在學校的生活,就可以安排比較合適的學校去面試小一。

我兩名兒子是St. Cat和KV畢業,考小一,全香港學生都是target嗰幾間一綫名小學,學位有限,爭崩頭,未必考到,況且interview時間倉促,學校未必睇得很全面,ST.Cat和 KV面試絕對沒有優勢,當年大仔讀St.Cat只有一間二綫私小收,其他同學很多都係甘樣,都幾失望,到叩門時,如果間學校是傳統小學要考畢試,成績好,突圍而出的多是KV,因KV學術底train 得非常好,各科平均。大仔St. Cat oral 好、活潑及自我,細仔KV很談定有禮貌 做卷得及寫得。上到傳统小學銜接適應,反而KV 是絕對有優勢!

我是過氣KV家長,囡囡讀MCS,同學中有不少來自KV。雖說KV英文不夠強, 但銜接全英小完全沒有問題‧ 反而小朋友習慣自己做功課,家長可以輕鬆點。
原帖由 Camom 於 10-12-2 20:33 發表

贊成!咁大間學校就好似一個小型社會,有叻亦都有唔叻嘅人。我嘅囝囝讀緊KV K3,個人覺得KV嘅課程/品行培訓唔係針對小一面試,而係在銜接小一方面。小一面試成績好睇小朋友臨場表現及老師眼緣。

我個囝囝考咗7間小學,3間有of ...

我有兩個女,大的係 st.cat , 小的係 kv ,大女在小學英文表現幾好 ,但中文較為差,當年去叩門 , 學校有提過喜歡 st.cath 及 kv 學生.
細女明顯英文發音不及大女,但中文基礎相對當年大女較好.

貢獻勳章

兩間都係好學校,真係好難揀!
今晚去左LS的新生家長會,校長無開名話讀傳統幼稚園,小朋友到小一時會較容易適應,因為一般都做慣功課,寫慣字,家長同小朋友都舒服一點,只要小朋友在暑假時keep住做下功課睇下書就OK;相反幼稚園無乜功課的"活動教學",小朋友一般適應期會較長。小朋友在暑假就真係要食定寶品!
雖然無開名,但我估都離不開 KV 與 SC等等的九龍塘老牌幼稚園。先聲明,我兩個仔都係KV,大仔已小三,細仔K3,點都係對KV有點情意結。但SC亦都係一間好學校,因為同事的太太在SC教,略知一二。

Dear Happypenguin,
Would you please advise what's meant by MCS?
Many thanks.

Rgds.,
HOmuimui

我是維記的
very happy sch

MCS = Maryknoll Convent School

原帖由 homuimui 於 10-12-3 00:51 發表
Dear Happypenguin,
Would you please advise what's meant by MCS?
Many thanks.

Rgds.,
HOmuimui

原帖由 cellojoyce 於 10-12-2 18:16 發表
We chose SC, I took the advice from my mom, she was a headmistress.
We got the offer from SPCC this year,
Still waiting for DGJS results.

SPCC has kindergarten, does it accept application from outside as well?

I totally agreed with you. Mine are the same as yours.
1st was from SC and the 2nd was from KV.

原帖由 lcdtopcon 於 10-12-2 22:43 發表
我兩名兒子是St. Cat和KV畢業,考小一,全香港學生都是target嗰幾間一綫名小學,學位有限,爭崩頭,未必考到,況且interview時間倉促,學校未必睇得很全面,ST.Cat和 KV面試絕對沒有優勢,當年大仔讀St.Cat只有一間二綫私小收,其他同學 ...

we applied 6. Rejected by 3 (SPCC, SFA, CKY), 2 pending results (DGS, SH) GH- Waiting list.  So not really good
‹ 上一主題|下一主題