用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 你地點揀-- 太子明慧am, 九龍塘think pm...?
go

你地點揀-- 太子明慧am, 九龍塘think pm...? [複製鏈接]

明慧 (prince edward)
太子校新開, 上午班, 有2個班主任, native雙語, K 開始每週1堂日文...
不過校舍細...

THINK (kln tong)
下午班, 每日1小時英文, 會有新校舍, 有戶外空間...
$4500/month...

你地點揀呀??
   0    0    0    0

原帖由 Pertra 於 10-12-1 22:31 發表
HK$4500 for Pre-Nursery Class ??

係呀...

I also paid the registration fee for these two schools, Think pm class and Mingwai am class.....it's not easy to choose....seems Think is better but I dun want my kid go for pm class

原帖由 iloveu3939 於 10-12-1 21:41 發表
明慧 (prince edward)
太子校新開, 上午班, 有2個班主任, native雙語, K 開始每週1堂日文...
不過校舍細...

THINK (kln tong)
下午班, 每日1小時英文, 會有新校舍, 有戶外空間...
$4500/month...

你地點揀呀?? ...

我都交左明慧660, am offer呀, 我亞b入到去開心到唔想走, 佢收3千800幾學費呀, 我見佢新開, 應該會好用心搞, 你....會點決定呀? 其實我都覺得小朋友讀am會好d

我都係15/16, 但係論朋友評價, think 總算勝一籌, 加上佢又會有新校舍, 有戶外空間....
地點上比較, think 就好似九龍塘豪宅, ming wai 就好似旺角舊唐樓...

但係明慧英文比例好似更多, 新開會係開荒牛, 定係新景象??

唔識揀!!

btw, 大家覺得pm class 問題係邊??

新校舍,唔知升小學會點呢???

新校舍,唔知升小學會點呢???

我個女而家既訓覺time table 如下:
10:00pm - 8:00am   晚上睡覺
1:30pm - 4:00pm  午睡
如果要配合返下午班,就要完全改變佢既作息時間,我朋友既小朋友返下午班,佢地既作息時間大概o係咁:
(1)晚上12時睡至翌日10am,之後返學,下課後小睡5-7pm或
(2)晚上9時睡至翌日6am,之後10am-12pm 小睡後再上學
我唔想為左返學而將阿女既作息時間改變, 咁樣佢同揍佢既人都會好辛苦,好難先會習慣

原帖由 iloveu3939 於 10-12-2 21:13 發表
我都係15/16, 但係論朋友評價, think 總算勝一籌, 加上佢又會有新校舍, 有戶外空間....
地點上比較, think 就好似九龍塘豪宅, ming wai 就好似旺角舊唐樓...

但係明慧英文比例好似更多, 新開會係開荒牛, 定係新景象 ...

You can try to request changing to am class. I think chances are great esp when some parents release the seats at the later stage.
原帖由 keio 於 10-12-3 10:11 發表
我個女而家既訓覺time table 如下:
10:00pm - 8:00am   晚上睡覺
1:30pm - 4:00pm  午睡
如果要配合返下午班,就要完全改變佢既作息時間,我朋友既小朋友返下午班,佢地既作息時間大概o係咁:
(1)晚上12時睡至翌日10am,之後返學,下課後小睡5-7pm或
(2)晚 ...

我已經o係交THINK (pm class) 留位費時交埋要求轉am class 既信了, 我諗要等埋5月, 所以pn 都出晒offer 先知轉唔轉到了

原帖由 twinsstar1 於 10-12-3 11:12 發表
You can try to request changing to am class. I think chances are great esp when some parents release the seats at the later stage.

蕎蕎迦南中唔中呀?
think 我真係無交到留位費, 起碼都有一個a.m.學位放返出嚟啦~可況, 我相信仲有更多只交留位費而唔係真係讀囉~所以, 你放心啦, 轉上午嘅機會好大呀
原帖由 keio 於 10-12-3 11:55 發表
我已經o係交THINK (pm class) 留位費時交埋要求轉am class 既信了, 我諗要等埋5月, 所以pn 都出晒offer 先知轉唔轉到了

係呀, 佢講到明, 一定係要5月過左數先會知道/confirm 轉唔轉到am...

原帖由 cincin_ko 於 10-12-6 13:52 發表
]
請問4500/month 係11期定12期??
我記得佢好似係44000一年??? 唔通我記錯?

應該係11期,
佢之前係教育局既資料係$4000 x11,
而家封信已經係話 $4500/month, 一加加左$500/month...
我估佢係教育局既資料會係下年先update掛~

If for these two, Think is better than Ming Wai.

原帖由 iloveu3939 於 10-12-7 22:19 發表

應該係11期,
佢之前係教育局既資料係$4000 x11,
而家封信已經係話 $4500/month, 一加加左$500/month...
我估佢係教育局既資料會係下年先update掛~
‹ 上一主題|下一主題