用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 見完CAC評估既疑問?
go

見完CAC評估既疑問?

上星期見完CAC做評估, 但醫生無同我講要排D咩(s/e/i 位), 我睇番俾家長既評估記錄亦無寫明要排咩位, 只係話要排期再見言語治療師後再做語言治療.

我想請問咁既情況下, 即是否我要排期再見語言治療師做完評估後先知再排咩位? 如果係咁咪又要有排至排到位? 因為我由3初月排到11尾才見CAC見醫生. 我每日都打電話去CAC問呢個問題, 但姑娘每次都話排版未出到離, 答唔到我既問題.

請問有無有經驗既媽媽可以解答我呢個疑問呢?  Thanks!

即係話你個仔吾需要排 i/e/s 位呀 ! 呢個result我都係第一次聽。

個人猜測:言語表達/理解都慢,要注意社交,都要個E位,不過,情況輕微,E位條隊又長,而以上問題主要是言語治療師的範疇,所以安排見言語治療師及家長工作坊,希望盡快幫到小朋友。

點解體能發展冇剔嘅? 遲d再評估 ?

原帖由 Capricorn2521 於 10-12-1 15:16 發表
即係話你個仔吾需要排 i/e/s 位呀 ! 呢個result我都係第一次聽。

個人猜測:言語表達/理解都慢,要注意社交,都要個E位,不過,情況輕微,E位條隊又長,而以上問題主要是言語治療師的範疇,所以安排見言語治療師及家長工作坊,希望盡 ...

其實我好疑惑...醫生又無寫明語言遲幾多,只係話係1-2歲之間左右,而體能方面醫生話張力較低,不過話問題唔大, 體能方面我反而唔擔心, 因為小朋友上落樓梯, 跳, 跑, 爬, 行都無問題。

其實咁既情況係咪最少都俾個E位我呢? 安排見語言治療師+做語言治療是否同E位一樣呢?

見言語治療師同e 位係唔同的.
政府的言語治療都要排好耐先有得見.

原帖由 loklok0104 於 10-12-1 16:20 發表
其實咁既情況係咪最少都俾個E位我呢? 安排見語言治療師+做語言治療是否同E位一樣呢?

詳情我都吾清楚,不過我地做語言治療初時都要一星期一次30分鐘,我擔心CAC的語言治療未必可以提供這個頻率。而E位就一星期1-3次,視乎孩子須要的訓練而定。

幾時見ST呀 ? 不如你見咗佢先,再問詳細D。我記得我仔要足3歲先可以見CAC的ST,仲要見時一副好鬼冷莫嘅樣子。做就做,不做就算,不會"乙水"吓佢。(其他導師會有獎勵吸引小朋友的)

原帖由 loklok0104 於 10-12-1 16:20 發表

原帖由 Capricorn2521 於 10-12-1 16:43 發表
詳情我都吾清楚,不過我地做語言治療初時都要一星期一次30分鐘,我擔心CAC的語言治療未必可以提供這個頻率。而E位就一星期1-3次,視乎孩子須要的訓練而定。

幾時見ST呀 ? 不如你見咗佢先,再問詳細D。我記得我仔要足3歲先可 ...

我都唔知要幾時先有得見語言治療師, 更唔知幾時先有得做ST, 我其實對而家既路向好唔清晰, 打去CAC問, 又無人可以答到我, 好迷茫!

回覆 1 loklok0104 的文章

我不太清楚如果無E/I/S 位派, 會唔會有醫務社工跟.

試下聯絡下個醫務社工. 雖然唔係咁 helpful, 不過基於工作, 佢都有責任跟返個 case.

另外, 個時佢送左個那打素OT, 不過係三個月先至有一次半小時.  我諗你都係搵定私人ST 好d.

打比負責的社工問清楚唔明的地方同爭取服務,佢地唔會同你緊張,另外做私家評估同訓練。

我頭先再打電話去CAC, 想搵果日做評估既醫生問情況, 但姑娘話佢唔係長期係觀塘CAC呢邊既, 所以我要求要直接同社工傾, 而家唯有等社工電話, 真係激死人!

有無其他既媽媽小朋友既評估報告同我差唔多, 但又可以排E位呢?

咁....家長工作坊又幾時上呀 ? 點都要捉個人問吓... refer 吓...
我記得CAC醫生會同我講清楚幾時見語言治療師 (ST),其他安排時間大約如何,等我心中有數。

原帖由 loklok0104 於 10-12-1 16:57 發表

我都唔知要幾時先有得見語言治療師, 更唔知幾時先有得做ST, 我其實對而家既路向好唔清晰, 打去CAC問, 又無人可以答到我, 好迷茫!

原帖由 Capricorn2521 於 10-12-1 17:45 發表
咁....家長工作坊又幾時上呀 ? 點都要捉個人問吓... refer 吓...
我記得CAC醫生會同我講清楚幾時見語言治療師 (ST),等我心中有數。

1月11日(語言技巧多面睇)有第一堂既家長工作坊.

我當時有問醫生要幾時先可以見語言治療師, 佢只答我都要排好耐架!

我女女大約2歲時去cac.個護士覺得女女的問題主要是言語的問題.我等了6個月,cac安排他見st,st表示女女的語言慢了,其他沒有問題,都沒有安排i/e/s位.
st表示小朋友要有2樣或above問題先可以排service.st說如之後發現小朋友有其他問題先再contact他們.可能你小朋友都是同一情況.

我仔歲9去見cac,咩都冇,offer左九龍醫院既pt,之後2歲幾再評估就suggest排e位,不過因我之前都已系私家排,所以唔洗系cac排

如果系cac冇比任何services系唔會見醫務社工的,依你仔仔份report,系醫生已經評估左語言較慢,所以offer左政府既st比你,而社工方面就系叫家長自己留意,所以系沒需要排任何 services

我仔去年經兒科醫生轉介去排st,排到2013年,所以我自己搵私人跟

而家實在太多人要排services,呢d咁marginal case都好難會比services,我仔最後醫生肯比e位系因為阿仔主要系大肌較差,系e位services一定比系govt較密

我估醫生認為孩子問題不多,如只涉及言語遲緩的話,他/她想你孩子跟正宗ST做多一次詳細既評估 (因他/她可以做的不夠專業/詳細)...你應該可以放心的,有朋友孩子只係言語一項問題也是會被派去E位的...不過你 case 唔知要等到幾時咁解...
依家搵定私人 ST 跟下先喇,好過呆等!

原帖由 Jac_chue 於 10-12-1 22:09 發表
我女女大約2歲時去cac.個護士覺得女女的問題主要是言語的問題.我等了6個月,cac安排他見st,st表示女女的語言慢了,其他沒有問題,都沒有安排i/e/s位.
st表示小朋友要有2樣或above問題先可以排service.st說如之後發現小 ...

我係2歲排CAC, 到2歲9個月見醫生, 我係見醫生, 而你係見護士, 咁有無見過醫生呀? 你小朋友係做整體評估, 定只係見語言評估呀?

請問後來CAC俾左咩training你小朋友呀?

請問大家有邊D機構語言治療收費較平, 我係住官塘區, thanks!

http://www.speech.com.hk/

地址: 觀塘巧明道117號港貿中心802室 (觀塘港鐵站A2出口 - APM直達)

電話: 3568 1027

我未做過,不過聽口啤吾錯。

原帖由 loklok0104 於 10-12-2 16:30 發表
請問大家有邊D機構語言治療收費較平, 我係住官塘區, thanks!