用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基真小學 有無2011年9月讀基真P1的同學仔
樓主: carris
go

有無2011年9月讀基真P1的同學仔 [複製鏈接]

Jerryso1224:
今日亞女寫齊手冊.. 但係無咗通告 (012)..打比老師話可能未派..你有無 (012) 通告?!

我有呀!!!!是講午膳津貼的~~

有沒派,老師不知道的嗎??什麼叫可能呀??怪怪地WOO~

我哋就係無呢張通告.. 跟住我老公打去搵老師..佢話好似係關愛基金嘅通告,但唔知有無派到...話今日再 check 吓補返比瑤瑤.

um...咁樣我都唔知係我女無拎..定派漏...
我都好奇怪...

唔使怕, 如果真係漏咗通告, 可以上網睇, print出來簽番...

我覺得唔好成日打去問老師, 老師都好多行政工作要做, 小朋友亦係時候要學會"口頭轉達".

阿女呢幾日都會自己抄家課冊, 我檢查功課時再上網check下佢有無抄漏, 但唔會畀佢依賴有得上網睇番..佢尋日將讀書五次抄咗去最底, 我問佢讀咩野, 佢話係中文, 仲話只係幼稚園無讀過普通話的先要讀....我要佢下次要抄番去中文科欄, 仲要佢讀一次畀我聽, 唔識讀就即係都要讀五次, 結果佢自己去讀五次...

唉...我哋响網上睇返有無果張通告,但都未見有...所以先問吓學校係咩通告o者... 驚又唔知要帶咩..到時無就麻煩.. 又見班班都有...

唔知今日各位小朋友食中午飯會點呢??我仔應該都係食唔晒架啦~^^''

你16號會唔會睇佢食飯?

我估我女食唔晒都要食埋佢... 我無俾到食物盒佢..睇吓佢有需要先帶..
我怕佢搞到個書包油淋淋..我哋又叮嚀佢放d 餐具入密實袋..haha

有盒仔裝晒餐具, 唔怕油立立...

我有個細細密實盒畀阿女裝個蛋糕仔之類, 因為佢早餐食得少, 畀佢小息再食D, 仲有少少零食, 如果食淨都可以放入個盒.

我尋日搵咗張舊的"一田"減價單張, 畀阿女食飯時墊台, 免得佢整邋遢張台又用來上堂.

我都拎左個盒仔放一d零食~好似係蛋糕仔等等~可以同同學仔分享~我唔知食中午時要用墊台紙呀??如果要係唔係日日拎呀??

醒目開學勳章

亞仔話有托盤,唔使用墊台紙喎

阿女第一日都話有托盤, 但第二日自己又帶張紙返去墊台, 仲話咁樣真係乾淨D...

今個星期五有得睇下佢地點食飯喇!!

回復 28# poohbb_hk 的帖子

我只係報咗管樂基訓班+基督少年軍, 因為阿仔本身都有d野學緊, 所以唔報咁多...

回復 9# carris 的帖子

我個仔日日返嚟, 我係咪都要佢讀五次, 不過可能佢一向幼稚園都有上國語, 叫佢讀五次, 佢好唔 like 囉

今日有得入班房參觀小朋友食午飯都幾好,家長同小朋友都好開心 :)
[quote] -------------------------------------
‹ 上一主題|下一主題