用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培道小學(幼稚園部) 入讀2011年K1同學仔
go

入讀2011年K1同學仔

大家好!小兒是0809B,有下午offer,會於今個星期交留位費了!
對此校認識不深,只知是一條龍學校,又較少人提及,想認識多些讀培道的家長啊!

回覆 1# ktgps 的文章

Hello Ktaps:

我家細佬0811細b am offer, 明天會交留位費.
我對培道認識不深, 只知一條龍, 中小, 中中(女校), 但校風純樸, 注重德育培養 (that's I needed)

Hello,
我家仔仔係0801大仔-AM Offer,都會呢個星期去交$$架!
davywm: 你有冇去In民生呀?In成點呀?我記得你好似都係same with my case...仲有幾間'龍校'in 架wor...

原帖由 ktgps 於 10-12-1 11:04 發表
大家好!小兒是0809B,有下午offer,會於今個星期交留位費了!
對此校認識不深,只知是一條龍學校,又較少人提及,想認識多些讀培道的家長啊!

Hello,
女女係大女0712 - AM Offer, 今日會去交$, 都仲會in多2間'龍校'.

回覆 2# bibikids119 的文章

bibikids119: hello! 細佬13 NOV已經IN 左民生, 個人認為佢IN 得幾好,  希望有AM Offer (pm唔考慮)! 聖三一上個禮拜in左, in得麻麻, 明天應會收到reject letter, 現只剩宣道未in, 不過都打定輸數......
(可能細佬in培道in得好 , 加上哥日個miss very nice, 所以培道應該係我o既首選)
本來重有一間心儀等緊result, 但發現超多親子功課, 所以就算收都應該唔揀)

我個女係 0803 ,今日交左留位費喇...  又係下午班!
原帖由 ktgps 於 10-12-1 11:04 發表

你好!今天我也交了留位費!!面試時覺得老師很nice,感覺不錯!但我也有in其他學校,未知結果!
原帖由 monicatwt 於 10-12-3 12:36 發表
我個女係 0803 ,今日交左留位費喇...  又係下午班!

問了一些家長,原來培小是一間非常傳统的小學,而且程度頗深!

我仔仔就在27號IN咗民生,不過我覺得IN得一般咋,我仔仔唔肯唱歌呢....
btw,我今日都交了培道留位費,不過交$時個職員提我老公,要自己準備申請學卷,我唔知要幾時攪呢?

原帖由 davywm 於 10-12-2 16:09 發表
bibikids119: hello! 細佬13 NOV已經IN 左民生, 個人認為佢IN 得幾好,  希望有AM Offer (pm唔考慮)! 聖三一上個禮拜in左, in得麻麻, 明天應會收到reject letter, 現只剩宣道未in, 不過都打定輸數......:kis ...

回覆 1# bibikids119 的文章

bibikids119: 我個仔in ms時無考唱歌, 淨係玩玩具&同老c傾計, 老c仲帶佢出去(課室另一邊)攞跳跳虎手偶tim,所以我覺得佢in 得幾好!

至於學券, 好似係每年一月開始申請,五月截止的http://www.edb.gov.hk/index.aspx?langno=2&nodeID=5792
到時請留意這website

hi! 囝囝0809b (pm offer), 已交留位費, 但想等埋創價再決定.

我地都係! 家陣等緊民生+培正!
原帖由 ktgps 於 10-12-3 14:44 發表
你好!今天我也交了留位費!!面試時覺得老師很nice,感覺不錯!但我也有in其他學校,未知結果!

不論邊間都係咁架喇,小朋友都係讀得好辛苦! 我以前讀油天,都係讀一想死咁啦!

原帖由 ktgps 於 10-12-3 14:45 發表
問了一些家長,原來培小是一間非常傳统的小學,而且程度頗深!

咁啱嘅?我都係喎!0809b+等創價result!haha!
原帖由 shobi 於 10-12-5 15:13 發表
hi! 囝囝0809b (pm offer), 已交留位費, 但想等埋創價再決定.

你地有冇覺得我地都係用培道做back up,一有其他offer就走?
我都考慮緊如果好彩創價收左,放棄培道,咁3年後又再煩揾小一,係咪好搏?

回覆 1# ktgps 的文章

因為培道唔係最top個group kg, 所以用黎做back up囉! 呢d係人之常情! 至於小學就要睇自己敢唔敢搏!

用培道做back up....Same as your case!

原帖由 ktgps 於 10-12-7 11:39 發表
你地有冇覺得我地都係用培道做back up,一有其他offer就走?
我都考慮緊如果好彩創價收左,放棄培道,咁3年後又再煩揾小一,係咪好搏?

創價衰左,咁我直頭叠埋心水讀培道了, Haha!!

培道是很不錯的backup

小女0808 bb,已留位, am offer, 也是等待民生+培正!

人望高處仍人之常情!