用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 黄芴南中學 交流區
樓主: lauffj
go

黄芴南中學 交流區   [複製鏈接]

好開心加入到你們﹗

亞囝係扣門入,過五關斬十將先入到黎架﹗亞囝好鍾意這校。

請多多指教。
****未經本人許可, 不得轉載****

回復 101# carchu12 的帖子

恭喜~~好叻仔呀

我真心想知, 有無人可以幫下手覆我, thanks a lot!

另外想問下係唔係有田徑隊, 但校網搵唔到?
咁有無cross country?

原帖由 HappyEE 於 11-7-12 11:38 發表

係yahoo有人寫以下資料, 請問現在是否都一樣, 中一已有精英班? 中四三文兩理? 如要選理科, 是否一定要係初中入精英班? 新三三四會唔會文理比例有變?

黃笏南中學中一係有精英班, 不過每班都有人好出色, 有人好差!

中二開始就精英班
2A:精英班(全級名次單數)
2B:精英班(全級名次雙數)
2C:普通班(中文成績最好)
2D:普通班(數學成績最好)
2E:普通班(英文成績最好)

中三(與中二一樣)

中四:
4A1:文科班(精英分子)
4A2:文科班(普通人)
4A3:文科班(普通人)
4S1:理科班(唔洗讀AMATH)
4S2:理科班(要讀A MATH)

中五(與中四一樣)

中六:
6A:文商班
6S:理科班

中7(與中六一樣)

...

回復 101# carchu12 的帖子

歡迎您囝囝到來.....預祝有個快樂的中學歷程...我囝囝是自選時考入來的......

請問銜接班交了$955,是否已包樂理班﹖因我地扣門,得果小小時間聽職員解釋,份form已經填到我老公暈暈地,仲邊有心機聽呀﹗佢只知自己交左$955,跟住就咩都唔多清楚。
請問可否分享下,正日註冊既,有甚麼是要注意的架﹗
謝謝先﹗

Thank you先﹗
我地係星期一先收到消息,2:30取回原校既註冊証,再趕過來4:00註冊.....今年既家長真係特別苦....
不過,真係無諗過可以入到,加人你地既大家庭,真係好開心

原帖由 kansang 於 11-7-13 13:03 發表
歡迎您囝囝到來.....預祝有個快樂的中學歷程...我囝囝是自選時考入來的......

回覆 106# carchu12 的文章

能叩門入來的証明您囝囝很SMART啦........樂理班是安排學生學1-3級..因音樂堂一開始會由4級樂理開始教的

原帖由 carchu12 於 11-7-13 09:00 發表
好開心加入到你們﹗

亞囝係扣門入,過五關斬十將先入到黎架﹗亞囝好鍾意這校。

請多多指教。

恭起哂, 能扣門成功, 一定好叻仔. 我都系仔, 希望佢地有緣做好朋友.
八下你, 原本派邊間. 扣左幾多間先成功 ? 分享下啦.

多謝先,不過唔好讚壞佢,佢依然係一名"超級大頭蝦"。

明解啦﹗即本身已經考左樂理既就唔使報,對嗎﹖謝謝您﹗

原帖由 kansang 於 11-7-13 13:58 發表
能叩門入來的証明您囝囝很SMART啦........樂理班是安排學生學1-3級..因音樂堂一開始會由4級樂理開始教的

我都希望亞囝同到你亞囝做朋友啦﹗一切可由家長開始既....

我派左第二志願,不過扣左3間,2間沙田,其中1間得,不過最後入左這校啦﹗

原帖由 AS-Ma-Ma 於 11-7-13 14:31 發表

恭起哂, 能扣門成功, 一定好叻仔. 我都系仔, 希望佢地有緣做好朋友.
八下你, 原本派邊間. 扣左幾多間先成功 ? 分享下啦.

以前成日聽人講, 扣門系尖子先有機會, 好難 ! 唔知點解今年扣門好似唔系好難咁, 我有2個朋友都扣門成功, 不過唔系尼區. 佢地派得差, 扣返當區band2學校都得.

我要同亞囝自己去做校服,請問你們有沒有買長袖運動服及冷衫呀﹖

另銜接班是否穿校服架﹖

謝謝﹗

原帖由 carchu12 於 11-7-14 13:41 發表
我要同亞囝自己去做校服,請問你們有沒有買長袖運動服及冷衫呀﹖

另銜接班是否穿校服架﹖

謝謝﹗

有呀, 我買齊哂, 運動服只是落了order, 因為要分社, 未知編入咩社, 所以未知買咩色, 全部29/7回校取.

因29/7已取校服, 所以銜接班要穿校服, 好似話如果真系未有, 穿小學校服都得.

我亞女都係叩入, 真係驚險, 小學讀開全英文(除了中文科), 佢派去band 2 中中(原因選校排位排得唔好), 果時真係唔知點, 不過亞女在見校長到表現出色, 比我想像中好好多. 所以盡可能在選校時審慎選, 好過去叩, 心理好大壓力.

Thank you.

我今個星期六去先得。

原帖由 AS-Ma-Ma 於 11-7-14 15:26 發表

有呀, 我買齊哂, 運動服只是落了order, 因為要分社, 未知編入咩社, 所以未知買咩色, 全部29/7回校取.

因29/7已取校服, 所以銜接班要穿校服, 好似話如果真系未有, 穿小學校服都得. ...

認同,選校要審慎,真係唔知會有幾多扣門位....總之一額汗啦。當時校長全程望住亞囝講,我只係坐係度....

原帖由 MISIM68 於 11-7-14 16:43 發表
我亞女都係叩入, 真係驚險, 小學讀開全英文(除了中文科), 佢派去band 2 中中(原因選校排位排得唔好), 果時真係唔知點, 不過亞女在見校長到表現出色, 比我想像中好好多. 所以盡可能在選校時審慎選, 好過去叩, 心理好 ...

請問各位家長知唔知呢單美容講座事件?

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D1

係BK見過。

各位家長有野想請教你地:

每年有兩測,兩考加小測?派唔派卷?

thank you!

今早收到電話叫仔仔星期四返學校樂器試音,請問各位家長有無收到通知?
‹ 上一主題|下一主題