用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 黄芴南中學 交流區
樓主: lauffj
go

黄芴南中學 交流區   [複製鏈接]

原帖由 minijelly 於 11-7-7 23:20 發表
今日負責幫忙註冊既哥哥姐姐,談吐斯文,大方得體
F1有無分精英班?我囡勁心急想攞校服,佢話好靚喎
佢而加好似鄉下妹出城咁,乜都覺得新奇又刺激,見到有小食部就開心呀 ...

F.1 好似無分精英班 (而家唔知,不過我仔當年無)

有無同個女搵下附近有咩食呀 ? LUNCH可以出街食喎!

唔該晒, 等我留意下....thx!
原帖由 baekdoosan 於 11-7-7 15:53 發表
頭先註冊時, 有個姨姨在校外門口派校車傳單, 不妨拿張看看.

回復 81# lopoto 的帖子

尋日差D熱死我,我又無做足防曬措施,打算29/7先睇下,有無提示呀?學校一出行邊便多D野食呀?我幾次去都係係太子道落車,再係LS條巷仔行上去咋,眼見沿途都無咩鋪頭喎

學校附近又真係無咩野食

我個仔多數:
1. 搭小巴落九龍城
2. 搭小巴去又一城 (不過少去,佢話唔係好夠時間,會食得好趕)
3. 牛津道球場飯盒 (但牛場D食乾淨程度我就唔知)
4. 學校食小食

我個仔唔訂飯,有時D同學係LUNCH個刻先話出街食,訂左飯的同學就要自己係學校食飯,好似被人孤立左咁喎

啱啱同阿仔註冊咗。見到有好多師兄師姐喺度幫手,佢哋斯文有禮兼熱心,阿仔喺咁嘅環境中成長我都擔心少 D!噚日有同學話用咗個半鐘頭填表格,心想有無咁誇!?點知今日真喺要攪咁耐,填表填到頭都暈 走時順便帶阿仔認吓路,不過真喺好曬,沿路又無瓦遮頭,擔住把遮都頂唔住。

表姐仔以前都喺喺牛津道讀書,佢話午飯時段路邊喺有好多車泊喺度賣飯盒,平就夠平,不過就唔夠乾淨,肚痛多幾次就寧願同同學仔去九龍城食飯,佢勸我唔好怕麻煩,記得去九龍城食飯。我見附近得嗰兩間快餐店,睇怕阿仔第日都喺食在九龍城!

我同阿仔講唔好怕羞,快 D 認識同學,約好飯腳,第時食飯就有伴,集齊五個仲可的嚟的去,希望佢成功啦!

回復 85# kokomum 的帖子

我都填左好耐呀,你講得無錯,真係填到頭都暈埋

回覆 73# kansang 的文章

Secondary 1, not Primary 1.
a :hammer: :yawn:

想問下各位家長:

F.3升F.4 選科是跟句,全級成績(名次)選先 or 該科成績(名次)選先?

出售S1舊書

小兒升S2, 有S1舊書平售 !

有意者, 請pm我或留言 ! 謝謝 !

想請問 8/8 - 19/8 嘅樂理班喺嘜東東?因為我攪完註冊同訂校服後 D 人已經走清去食午飯,份樂器班表格我唯有交去校務處,但校務處 D 職員又好似唔太清楚,佢話會幫我轉交份嘢比負責人,話會覆電話比我,不過到宜家都未覆,攪到個心囉囉攣

想請問以下問題:
1) 呢 D 樂器班喺未要收費?
2) 仔仔已經喺出面學緊,咁喺咪可以唔洗喺學校學?
3) 8月嘅樂理班喺咪要報咗學校嘅樂器班先有得上?定喺
    每個學生都要上?

回復 90# kokomum 的帖子

我囡都係出面學緊樂理,所以我都唔打算報學校果個,淨係留左名如果單簧管有面試果陣去睇下,我想問咁多位,係學校學單簧管學費多少?S1先黎學會唔會太遲?

原帖由 kokomum 於 11-7-8 14:57 發表
啱啱同阿仔註冊咗。見到有好多師兄師姐喺度幫手,佢哋斯文有禮兼熱心,阿仔喺咁嘅環境中成長我都擔心少 D!噚日有同學話用咗個半鐘頭填表格,心想有無咁誇!?點知今日真喺要攪咁耐,填表填到頭都暈mouth:" /> 走時順便帶阿仔認吓路, ...

知唔知系唔系F1就出街食 ?? 7/7同阿仔注完冊, 諗住帶佢出去覓食, 都幾麻煩, 方原十里都無咪食 !! 真的要去九龍城, lunch time 唔知幾耐, 一來一回唔知夠唔夠時間 ?? 夏天行去來回,都成身濕哂, 都無胃口食囉. 所以我諗住叫佢訂一個月反先, 等識到飯腳先考慮出去食.

原帖由 kokomum 於 11-7-9 18:47 發表
想請問 8/8 - 19/8 嘅樂理班喺嘜東東?因為我攪完註冊同訂校服後 D 人已經走清去食午飯,份樂器班表格我唯有交去校務處,但校務處 D 職員又好似唔太清楚,佢話會幫我轉交份嘢比負責人,話會覆電話比我,不過到宜家都未覆,攪到個心 ...

樂器同樂理都唔一定嚮學校學, 只是多個平台比你選擇.
如果你出面有學開而又OK, 咁你不一定要在學校學.
因我仔未學樂理, 而佢話開學會由4級教起, 暑期班會學1-3級, 所以我會報樂理班

原帖由 minijelly 於 11-7-7 10:23 發表
出左暑期銜接班通告,有無人去?
http://www.twghwfns.edu.hk/download/notice/237.pdf

乜唔系一定要報咩 ?? 不過要$$我就有D差意 !! 我未有時間八其他學校的銜接班要唔要$$.
注冊時問老師系唔係一定要報, 老師話雖然唔系一定, 但佢地強烈建議去讀, 所以我都報左.

回復 92# AS-Ma-Ma 的帖子

我仲以為學校無得訂飯!?

咁我都會要仔仔先訂一個月再作決定,費事佢論論盡盡食到過咗時間都唔知!

請問各位家長有無幫小朋友訂 locker用?

我試下以過來人身份答, locker $140 要租, 因中一課本比較重。

下午lunch 第一個月訂好些, 因為他們還未懂得搵食, 但個仔話難吃。

樂理班, bridging 
course 我上年也有報。

WFN 要求 F3前要考五級樂理, 因一開學教4級, 暑期教1-3級。

資料希望幫到手。

唔知你地比幾錢仔女食飯?? 我大仔返何文田, 比$30佢都OK,仲有錢儲, 唔知尼頭夠唔夠?? 

回復 94# AS-Ma-Ma 的帖子

我都報左呀,我8左華英淨係返3日,但好多暑期功課做,上智要俾$400,返完可refund$300,銀禧好似大約$1200
(純粹8掛,唔知有無收錯風架)

係yahoo有人寫以下資料, 請問現在是否都一樣, 中一已有精英班? 中四三文兩理? 如要選理科, 是否一定要係初中入精英班? 新三三四會唔會文理比例有變?

黃笏南中學中一係有精英班, 不過每班都有人好出色, 有人好差!

中二開始就精英班
2A:精英班(全級名次單數)
2B:精英班(全級名次雙數)
2C:普通班(中文成績最好)
2D:普通班(數學成績最好)
2E:普通班(英文成績最好)

中三(與中二一樣)

中四:
4A1:文科班(精英分子)
4A2:文科班(普通人)
4A3:文科班(普通人)
4S1:理科班(唔洗讀AMATH)
4S2:理科班(要讀A MATH)

中五(與中四一樣)

中六:
6A:文商班
6S:理科班

中7(與中六一樣)

今日分班試衰左,亞囡話中文作文睇錯題目
‹ 上一主題|下一主題