用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TSL waiting list 一問
go

TSL waiting list 一問

我囝囝是 TSL waiting list 一員, 現在仍未收到學校電話通知, 是否沒有機會呢 ? 其他 TSL waiting list 家長有沒有收到學校通知 ?

Same here.  Just want to know when they start calling students on the waiting list!!!

[quote]原帖由 tampatty 於 10-11-30 20:09 發表
Hi tampatty
聽聞TSL在25號後已開始call waiting list的學生,只是退出來的位置很少所以唔係有太多家長收到call咯!
現階段惟有等埋D老牌名校放榜或者還有少量位置放出來嘅,聽TSL老師說舊年有waiting list的小朋友都係得一半有chance喳,最慘就係冇人知有幾多waiting嘅小朋友,亦唔知自己果個排第幾,惟有隨緣啦!
總之平常心,有緣份就一定有機會入到!
加油呀各位,在12月31號前都仲有機會......

原帖由 Annngan 於 10-12-1 01:12 發表
[quote]原帖由 tampatty 於 10-11-30 20:09 發表
Hi tampatty
聽聞TSL在25號後已開始call waiting list的學生,只是退出來的位置很少所以唔係有太多家長收到call ...

Thank you for your sharing.

無行ga la...正選係註冊日唔去就比waiting, 29號佢話係waiting註冊日, 咁即係call曬人.即使佢話有效至12月尾, 我諗無人咁傻仔arm arm 比左留位費, 轉個頭就去取消, 果od人要keep到出年6月比書簿貴果刻先放ga....死心la~~~

[quote]原帖由 bobo_ling 於 10-12-1 23:09 發表
Hi bobo_ling
想請教吓關於TSL waiting list的問題,睇到你個post說即是在29號未有收到call去登記的就冇希望,本人有一問題唔明想請教;我聽講如已登記直資〔即時要放棄大抽獎〕的同時亦不可以登記多個一間直資學校,因為要將你份登記表程上教统局取消大抽獎的資格,我朋友就問學校咁現在登記咗以後如果有其它直資嘅offer可唔可以轉呢?學校答我朋友說可以但要通知學校取消原來嘅位置再可以重新登記另外一間直資《私校不計的》請問是否真嘅呢?如果是!在12月中有幾間老牌名校放榜,如果他們被取錄很快便要註冊,咁就要放翻TSL個位出嚟咯,程序上係唔係咁樣呢?
請賜教
心急的媽咪敬上

努力!加油!!!!!

Thank you Annngan.  I think we have to wait until the end of this month to see if anyone would give up seats.  Of course, those parents can call the school as soon as possible!

原帖由 Annngan 於 10-12-2 01:07 發表
[quote]原帖由 bobo_ling 於 10-12-1 23:09 發表
Hi bobo_ling
想請教吓關於TSL waiting list的問題,睇到你個post說即是在29號未有收到call去登記的就冇希望,本 ...

直資學校是可以同時hold幾間的......