用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請問有冇自閉傾向讀緊馬鞍山循道衛理或禧年小學分享一下 ...
go

請問有冇自閉傾向讀緊馬鞍山循道衛理或禧年小學分享一下 [複製鏈接]

本人小朋友是一位自閉傾向, 但他專注及表達能力比較弱, 不過佢都可以坐定定上堂但就比較多咀, 本人都想為他選擇這2間學校, 我已看了網上資料這2間都有一些支援但又擔心這些學校不識合他, 我都有另一個打算想選擇馬鞍山陳元喜小班教學, 但我又想比個小朋友試吓這2間學校, 所以我想知道這2間學校對這些小朋友支援及小朋友在學校情況, 麻煩分享一下, 因為就係好煩惱唔知點選擇好想有些參考資料, 唔該晒
   0    0    0    0

我知禧年是一所關愛學校, 有語言冶療師定期到學校為有需要小朋友做練習, 又有輔導課給一些成績弱的去課後補補.  但因他是很早分精英班, 所以學生成績便很重要, 功課, 默書和評估/考試都多, 我想對自閉小朋友會幾吃力, 我女是A仔也在做功課上感到压力, 平均一天七樣功課, 好彩她記憶力好才可應付每星期的默書.  個人意見如妳小朋友讀書成績幾好 (考試能在85分以上), 可考慮這間, 如果一般就不要這樣辛苦, 因長遠小朋友会有很大錯敗感.

原帖由 媽咪保保 於 10-11-30 13:12 發表
本人小朋友是一位自閉傾向, 但他專注及表達能力比較弱, 不過佢都可以坐定定上堂但就比較多咀, 本人都想為他選擇這2間學校, 我已看了網上資料這2間都有一些支援但又擔心這些學校不識合他, 我都有另一個打算想選擇馬鞍 ...

感你女女讀緊邊間學校

我的兒子最近被診斷有學障,仲懷疑有過度活躍,我想替他轉校,唔知雨川好嗎?可給些意見嗎?

就是我講果間, 是間好學校, 但對於學習能力弱少少的小朋有, 是幾吃力, 如果未升小學知亞女是亞氏保加, 我會選功課量少和不太早分精英班的學校.
原帖由 媽咪保保 於 10-12-10 14:21 發表
感你女女讀緊邊間學校
‹ 上一主題|下一主題