用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 放棄 SPC 選 港同, 會有人支持我嗎?
樓主: jdepp
go

放棄 SPC 選 港同, 會有人支持我嗎?

如果你真喺SPN/SPK家長,就真喺替你擔心,似乎未清楚!好多時連幼兒園老師同校長都唔相信點解呢個咁乖巧都唔收!

原帖由 frenchfries 於 10-12-2 19:51 發表
我想SPC由幼稚園到中學教學方針應該是一樣的.如果小朋友經常被老師投訴升上小學很大機會也一樣,這樣小朋友又怎會開心.如被列入waiting list,證明小朋友不適合此學校.如不是我認為小朋友是可以繼續升上小學.因為校長最 ...

原帖由 minggoo 於 10-12-2 20:08 發表
如果你真喺SPN/SPK家長,就真喺替你擔心,似乎未清楚!好多時連幼兒園老師同校長都唔相信點解呢個咁乖巧都唔收!

Totally agree with you!

路過,我的是仔仔,兩間都無考,但如果我係你,我會選港同,原因係小朋友既然選擇一間佢比較鍾意的學校,佢就會開心地享受校園生活,讀書已經大壓力,如果唔開心去讀,咪重衰。學習應該係無拘束才能最易達到融會貫通。

回覆 25# DeeDeeY 的文章

DeeDeeY

Yes, my girl got an offer from DGJS last year, but I gave up the offer and took SPC.  I really concern the moral of my girl.  DGJS have really high standard of English, but they use the same book of CHinese and Math as SPC.  except eng, I believe SPC can provide  an allround education for my girl.  I know some of the girls who study in DGJS, they are very reult-oriented.  For myself, attitude is much more important than result.

回覆 25# DeeDeeY 的文章

DeeDeeY

Yes, my girl got an offer from DGJS last year, but I gave up the offer and took SPC.  I really concern the moral of my girl.  DGJS have really high standard of English, but they use the same book of CHinese and Math as SPC.  except eng, I believe SPC can provide  an allround education for my girl.  I know some of the girls who study in DGJS, they are very reult-oriented.  For myself, attitude is much more important than result.

貢獻勳章

原帖由 jdepp 於 10-12-2 09:01 發表
首先好衷心多謝大家既意見, 無諗過會有咁多回應~

好多人都同我講.....
"無理由 down grade 架, 你去 dgjs or spcc 就話jeh"
"你去一間咁新既學校, 賭得好大, 點解唔穩陣d...."
"你無比個女試過, 點知佢唔得呢...."
...

聽妳咁講,唔駛擔心喇 !!

會盡快覆妳 pm,要妳久候,真係唔好意思 !!
[img]http://forum.baby-kingdom.

你會覆我就好啦, 唔急既, 你慢慢啦....不過我真係等緊

原帖由 KaHeiBaBa 於 10-12-3 02:12 發表

聽妳咁講,唔駛擔心喇 !!

會盡快覆妳 pm,要妳久候,真係唔好意思 !!

delete post

原帖由 frenchfries 於 10-12-2 19:51 發表
我想SPC由幼稚園到中學教學方針應該是一樣的.如果小朋友經常被老師投訴升上小學很大機會也一樣,這樣小朋友又怎會開心.如被列入waiting list,證明小朋友不適合此學校.如不是我認為小朋友是可以繼續升上小學.因為校長最 ...

我又唔覺阿女被老師投訴wor.  有些唔合作既同學(例如經常上堂傾計, 忘記帶野, 講故事又唔準備, 連老師都話佢曳既都收左, 所以真不知SPC自己的收生準則.
正如 minggoo 話, 好多時連幼兒園老師同校長都唔相信點解呢個咁乖巧都唔收!

原帖由 ufo.mini 於 10-12-5 03:23 發表

我又唔覺阿女被老師投訴wor.  有些唔合作既同學(例如經常上堂傾計, 忘記帶野, 講故事又唔準備, 連老師都話佢曳既都收左, 所以真不知SPC自己的收生準則.
正如 minggoo 話, 好多時連幼兒園http://adex.baby-kingdom. ...

What is a Paulinian is clearly written down in our
School Hymn-
Hark! Daughters of the great St. Paul
Come, listen to his call
"O children of this loved school, The loving NURSE of  all
Rejoice in God, do work and pray
Be TRUE from day to day."
ufo.mini, don't be upset for the school did not pick your girl, may be she has already possessed the qualities of a Paulinian and God is sending her out to serve others.  I remembered our Principal(Sister) reminded us before the release of our HKCEE results, "Although your results may turn out to be the last of your class and the school cannot take you back due to the limited places, when you step out of this school, I assure you that you are a well-educated decent young lady and are ready to face any challenges of your life."
So no need to shed any tears, your girl should walk with pride and tell others that she is a Paulinian so far as she remembers St. Paul's call. Do join the Alumni, one day we will meet again.
Best wishes from an old girl.

感性來講,當然妳是絕對正確,但講到現實,如果妳真係覺得應該跟隨一個五歲小朋友的感受做決定的話,真係覺得千辛萬苦驚途駭浪才得到港同的offer而不要浪費的話,呢一刻妳可能真係覺得OK,但一年之後我夠膽講妳一定會後悔,因為妳沒有真正比較過兩間學校在學術上的成就,選擇了一個酸吉而放棄了一個甜橙!

原帖由 jdepp 於 10-12-2 09:01 發表
首先好衷心多謝大家既意見, 無諗過會有咁多回應~

好多人都同我講.....
"無理由 down grade 架, 你去 dgjs or spcc 就話jeh"
"你去一間咁新既學校, 賭得好大, 點解唔穩陣d...."
"你無比個女試過, 點知佢唔得呢...."
...

見你用 "酸吉" 來形容港同, 感到很無奈.
敢問你是否也很了解兩間學校呢 ? 學術成績是否真正人生的唯一成就呢 ? 你會否也考慮一下除了學術成績之外, 人生, 又或者小朋友還需要學什麼呢 ?
首先你用學術成績來將兩間學校比, 我已經覺得你不太了解港同. 相信選擇得港同的家長, 都會認同拿到100分不代表一切. 因為港同的家長, 都會希望他們的小朋友得到全面的發展, 包括人格.
當初樓主下不了決定, 是掙扎於傳統教學同活動教學之間. 個人覺得不存在那間比較好, 只在乎家長是否接受小朋友不需要每天每週不停的做功課, 溫書和補習.
兩間都是好學校, 如果真正要比學術成績, 沒錯, ST PAUL 歷史悠久, 考了那麼多年會考, A-LEVEL, 有証据, 有保証. 但是港同的公開成績還沒出, 那麼快便說他的學術不好, 是否言之過早呢 ? 港同書院是英中, 如果可以一條龍上, 蠻不錯呢.
還有, 很多家長根本就沒有了解過新興學校的教學理念和課程, 就單憑 "活動教學" 這幾個字, 便以為是 "放任教學", 上堂可以隨處走, 小朋友沒有禮貌, 上堂很輕鬆, 學術很 "淺", 學不到東西. 如果有家長真是這樣想的話, 請你們下年去參觀港同的簡介會, 又或者問一下港同的家長.
以上純粹有感而發, 如果得罪, 請見諒.

原帖由 Emily2009 於 10-12-5 21:44 發表
感性來講,當然妳是絕對正確,但講到現實,如果妳真係覺得應該跟隨一個五歲小朋友的感受做決定的話,真係覺得千辛萬苦驚途駭浪才得到港同的offer而不要浪費的話,呢一刻妳可能真係覺得OK,但一年之後我夠膽講妳一定會後悔,因為妳 ...

Emily 2009,
你講的說話都幾聽, SPC 一定人人話好的, 但港同未至於是一個酸吉, 我仔仔讀了 3年港同, 我一點都冇後悔。單用學術成績去選擇學校, 好多新學校都恐伯冇人選擇了。

我好欣賞樓主用小朋友的感受行先去選擇學校, 你一年後一定不會後悔。我仔仔當知道有傳統學校的教學方法時, 他不止一次對我說多謝媽媽為他選了一間愉快學習的學校, 我都好感恩。

iwff

原帖由 Emily2009 於 10-12-5 21:44 發表
感性來講,當然妳是絕對正確,但講到現實,如果妳真係覺得應該跟隨一個五歲小朋友的感受做決定的話,真係覺得千辛萬苦驚途駭浪才得到港同的offer而不要浪費的話,呢一刻妳可能真係覺得OK,但一年之後我夠膽講妳一定會後悔,因為妳 ...

甲之熊掌,乙之砒霜.
相信你所講的酸桔, 是很多人的甜橙..
又或, 每個人所追求的也不同, 何必要將自己的想法, 強加在其他人身上?
在港同的面試中, 校長問我們為何會選擇這學校, 我很感觸地回答,我不想女兒像我,到長大了才體會讀書的樂趣. 由小學到大學, 我為考試而努力. 成績是很好, 但我領略不到學習的喜悅. 在一個充滿競爭的環境中長大, 實在太過沉重.....

其實SPC與港 同之選就正如好比蘋果與橙之選,選擇與否只是個人喜好擺了,有人喜歡吃蘋果,有人喜歡吃橙,各取所需,你未吃過,你什知港同係"酸吉"呢?而且覺得你對選擇港同給小朋友就讀的家長有侮辱成分,以我所認識既港同家長好多全都是受過高等教育既人,有專業人士甚至是大學教授.難道他們為自己所選的就只有酸吉嗎?請你明白并不是個個家長都喜歡做名牌奴隸的,請你尊重一下他人的選擇吧!!!唔該.
原帖由 iwff 於 10-12-6 09:40 發表 路過
Emily 2009,
你講的說話都幾聽, SPC 一定人人話好的, 但港同未至於是一個酸吉, 我仔仔讀了 3年港同, 我一點都冇後悔。單用學術成績去選擇學校, 好多新學校都恐伯冇人選擇了。

我好欣賞樓主用小朋友的感受行先去選擇 ...

醒目開學勳章

為了囡囡的升小一,下了2年的研究
發現了一樣認知,沒有不好的學校,只有不適合的學校
有人入到DSS,唔夠2年要轉走
同時,也有人入到名校唔夠2年要轉走
有人失望於自行及大抽獎,讀地區學校,接著成績好,轉名校,但成績好是因為小朋友本身及在地區學校有好老師(個人覺得適合的老師)
有差不多被殺校的,今年在學校外牆掛了今年10優是從她們畢業的
有人小一對住一個不好的老師,但小二的卻令小朋友愛上讀書
所以,選校是很奇妙的事
在個人感覺跟妻子整天會問,當初為什麼要追她一樣
很多時,我們除了理性外,也需要感覺
SPC絕對是一間好學校,就如大眾情人一樣,適合很多的人,但也一定有例外的
究竟自己家的是否例外,外人是沒有辦法知道,只有用心了解小朋友的人才知道
所以,選那間,聽那個的意見,全都重要,也全都不重要
最要緊的是,你了解小朋友嗎,小朋友會不懂選擇,我們要替她選擇時,更加要小心,小心不是只看校名,而是了解小朋友的需要.性格特質

"沒有不好的學校,只有不適合的學校"

態度絕對正確 !!

但實行起來十分困難 !!!

原帖由 ziyi 於 10-12-6 10:30 發表
為了囡囡的升小一,下了2年的研究
發現了一樣認知,沒有不好的學校,只有不適合的學校
有人入到DSS,唔夠2年要轉走
同時,也有人入到名校唔夠2年要轉走
有人失望於自行及大抽獎,讀地區學校,接著成績好,轉名校,但成績好是 ...

.........No worry.... Be Happy !!!  : )

醒目開學勳章 王國長老

ziyi,
你個比喻好CUTE
係, 揀學校就好似揀終生對象, 人人都覺得"嘩"一聲, 未必就係適合自己
SPC同港同, 要比公開試成績的話, SPC一定羸幾條街, 無得比
好明顯樓主唔係唔知, 只係有其他CONCERN姐
酸桔呀....都唔酸丫, SO FAR幾好味

話港同係酸桔, 真係我都窒一窒~
呢位新網友個女好似讀緊K1, 黎緊果年會再Repeat, 3歲小朋友未有自己諗法, 由大人全權安排係好正常既事. 但當3年後個遊戲殺到埋身, 希望呢位網友揀自己既甜橙之餘, 都要諗下佢自己個甜橙係咪囡囡既酸桔~
我都認識有d學生小學就入左家長既甜橙 (九龍塘名女校), 但自己讀得唔開心, 但無耐係父母之命, 到佢考埋會考成績好好, 先可以自己話事去左讀間自己既甜橙升中六.

醒目開學勳章

係難過追現在的老婆
起碼大人容易了解一些
小朋友,有時唔識表達

原帖由 maynjune 於 10-12-6 11:35 發表

"沒有不好的學校,只有不適合的學校"

態度絕對正確 !!

但實行起來十分困難 !!!