用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 放棄 SPC 選 港同, 會有人支持我嗎?
go

放棄 SPC 選 港同, 會有人支持我嗎? [複製鏈接]

會有人支持我嗎?
定係個個都覺得我係大傻瓜呢?
   4    0    0    0

沒人比您自己更清楚怎樣為小朋友選擇適合的學校! 支持!
原帖由 jdepp 於 10-11-30 11:21 發表
會有人支持我嗎?

醒目開學勳章

只要你是為了小朋友健康快樂成長,又適合佢
舉腳支持
而且又可以同我馬騮囡做同學

會有人支持我嗎?

可否講下原因?

會有人支持我嗎?

感動呀!!

一直以黎我聽既都只係 "冷水", 諗左個幾星期先夠擔開個 topic 問~

多謝你地~

SPC = ???

st. paul convent ???

why u will consider HKUGA?
.........No worry.... Be Happy !!!  : )

我個小朋友性格好動活躍多諗頭, 活動教學似乎適合佢多d~
但係呢, 身邊朋友親人都覺得唔揀 SPC 係一件大錯事, 足以令我做千古罪人, 以致影響個女既一生!

原帖由 BigBoyMaMa 於 10-11-30 11:32 發表
可否講下原因?

2間學校的style 完全唔同,如果你咁大掙扎,係咪應該做多research, 再想清楚邊個方向呢? 你如果攪清方向,自然就識揀。自己小朋友重要教育決定,人地支唔支持無關係

yes, spc = st paul's convent

原帖由 maynjune 於 10-11-30 11:34 發表
SPC = ???

st. paul convent ???

why u will consider HKUGA?

我建議你買本九型人格, 看是第幾型才决定......

I agree with u.  One of my friend's daughter also in SPK.  She is also active and also considering not to go to SPK P1.
By the way, SPK needs the girls to be very lady ?

原帖由 jdepp 於 10-11-30 11:36 發表
我個小朋友性格好動活躍多諗頭, 活動教學似乎適合佢多d~
但係呢, 身邊朋友親人都覺得唔揀 SPC 係一件大錯事, 足以令我做千古罪人, 以致影響個女既一生!

...
.........No worry.... Be Happy !!!  : )

醒目開學勳章 王國長老

如果你係我識果個:
我會話想清楚, 問下你自己個心, 同個女傾下, 揀左未必返到轉頭, 唔好後悔
如果你唔係我識果個:
我會話你知, 有人同你一樣咁唸lor
原帖由 jdepp 於 10-11-30 11:39 AM 發表
yes, spc = st paul's convent

請問係邊度買? 有無書名呀?
thanks~
原帖由 Naurto 於 10-11-30 11:45 發表
我建議你買本九型人格, 看是第幾型才决定......

醒目開學勳章

兩間學校都好出名, 不過一間老牌, 一間新派之嘛。不過兩間學校根本完全唔同style, 由教學語言、女校同男女校, 以至教學與學習方法, 都好唔同, 真係好視乎你囡囡性格同最適合佢嘅學習模式係點, 無話一定要揀邊間至唔係傻瓜。
會有人支持我嗎?

始終一日未入去讀, 其實都唔知會點, 所以先想問多d 意見....
spc 係大班 (4x 學生 vs 1 班主任), 同埋係傳統學校, 咁係學校應該一定要斯文乖巧啦, 大概唔會比你小息時又跑又笑?!
to be very lady <== 咁又未必掛, haha~
原帖由 maynjune 於 10-11-30 11:46 發表
I agree with u.  One of my friend's daughter also in SPK.  She is also active and also considering not to go to SPK P1.
By the way, SPK needs the girls to be very lady ?

If P1 SPK has accepted u, then it means that your girl should have no behaviour problem (too active) as they will consider active girls quite difficult to control.

Contrarily, on the other point of view, the only point you have to consider is just think whether your girl will enjoy SPK school life happily.

haha, 我就係你識果個啦, 應該無第二個會咁揀掛 :)
我同個女傾左, 將 2 間學校既各樣 facts 同佢講, 再分析埋好處同弱點比佢聽, 我連校服邊間靚d 都同佢講埋, 佢聽完就話揀港同喇 ^^
原帖由 Charlotte_mom 於 10-11-30 11:46 發表
如果你係我識果個:
我會話想清楚, 問下你自己個心, 同個女傾下, 揀左未必返到轉頭, 唔好後悔
如果你唔係我識果個:
...

醒目開學勳章

我想應該是你識得既居多
最重要是什麼對小朋友最好

原帖由 Charlotte_mom 於 10-11-30 11:46 發表
如果你係我識果個:
如果你唔係我識果個:
...

醒目開學勳章 王國長老

BE HONEST
我聽過有人想走(理由同你差唔多), 不過佢話"走得去邊丫"咁lor
提提你: 如果你今日揀左spc, 以後又改變心意想插港同, 咁你要早日預備好d普通話, 因為港同pth教得好快, 想插入黎, pth同英文free writing(唔係grammar, 係敢寫)一定要過關

Two girls of my friends of are in SPS.  Really tough school life.  The exams covered far more than what they taught at school.  Parents rushed their girls to tutorial classes after school.  Keen competition.

Of course, reputable school, high academic standard...

Think what you are looking for.  Trust yourself, you will make the right choice.
‹ 上一主題|下一主題