用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 班長的煩惱
go

班長的煩惱 [複製鏈接]

今早同仔傾開, (他小三, 小一小二都是班長)他說他做班長很不開心, 好忙, 又煩, 很多同學不聽話, 當他前去干擾, 請同學不要再玩時, 同學駁咀駁舌, 仲話記一次警告咩記囉(他有權在白板上寫記一次警告, 其實並無阻嚇作用, 因要三次, 老師才會寫手冊)

我讓他同老師傾下, 他說他不得閒, 很多嘢要做, 另外一班長又不停問他點解要寫同學的名在白板上, 很累

各位媽咪, 有無好的意見比我呀, 唔係我要去借成長的煩惱給他看看, 哈哈
   0    0    0    0

你好似想引導我答些什麼哦, 小一小二成績算好, 老師都話他幫到手哦, 小三已經退步咗, 不過已經選了
原帖由 brianshe 於 10-11-30 10:46 發表
點解老師會選你仔仔做班長?
成績好? 乖? 聽話?

可以 say no 架嘛,我仔推過,佢話小息去玩最實際.
無知是福

回覆 1# 木子 的文章

其实做班長真係有利有幣,
我個人就覺得可以既話就等佢休息吓,
正所謂食龍肉都冇味!
佢已失去做班長那份樂趣,
不如退落黎做同學嘢有唔同角度,
以及俾佢休息吓可以下次再有機會享受做班天既樂趣!

我仔由小一開始年年都做班長, 服務生.......
小一, 二時真係做得幾勞氣, 佢要執正去記名, 被人記果個當然唔開心, 有d又唔驚記名, 我教佢要勸導同學2次, 第3次先記; 有一段時間我真係好驚佢同人關係搞得唔好, 我直接同班主任傾叫免佢職,
老師教我呢個就係佢學習既路程, 我仔對自己有要求, 佢亦要求人地同佢一樣, 有領導才能又要學會融洽相處, 呢個就係要為將來既路作准備.
樓主放鬆d, 我仔都會自我調節, 到小三時佢已掌握, 今年小四啦, 佢話開周會時同學上台點名讚佢有愛心, 關愛同學.
‹ 上一主題|下一主題