用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 金巴倫迦南 - 有無waiting list既媽媽收到取錄信呀?? ...
go

金巴倫迦南 - 有無waiting list既媽媽收到取錄信呀?? [複製鏈接]

收到既媽媽, 請問:

1. 請問你地no.係幾多?
2. bb幾月出世?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

原帖由 himuimui 於 10-11-30 09:21 發表
My son is not waiting. His no is 48x -- the last digit I've forgotten, pm N1. What is the no means ??
He is 0709 boy.

though off topic, which date ur boy interviewed?

i always guess that the nos. reflect their age, my boy is 99 and born 020209 and my fd's boy, who 1 week older than mine, was 8X...and another 2 weeks younger than my boy was 13X....we all interviewed on 6/11...

now the one of no. 8X, who is originally on waiting list, just received accpetance (AM); i just wonder whether 補上 is 順編號 (as u know, the waiting list must be very very long) and whether my boy will have have any chance to 補上...

醒目開學勳章

原帖由 傻太 於 10-11-30 09:40 發表

though off topic, which date ur boy interviewed?

i always guess that the nos. reflect their age, my boy is 99 and born 020209 and my fd's boy, who 1 week older than mine, was 8X...and another 2 wee ...

請問你知唔知你朋友係收到 waiting list 信後幾耐先收到 offer 信呀, 中間有冇主動 contact 校長或寫信比校長呀.

請問你哋係先收到waiting list letter之後再收到offer letter嗎?

原帖由 chanwendy 於 10-11-30 10:35 發表

請問你知唔知你朋友係收到 waiting list 信後幾耐先收到 offer 信呀, 中間有冇主動 contact 校長或寫信比校長呀.

17/11收侯補信, (不過佢話上星期好似收到第二封??), 跟住尋日就收取錄信...

佢中間應該無做乜野...

我剛剛打去迦南(金巴倫道)
問佢係唔係已經寄出咗offer俾waiting list嘅小朋友
佢話冇同埋未
要等到12月中先會有通知
同埋佢話會係電話通知而唔係寄信

我岩岩打去cannan 問左, 佢地講侯補仲未通知, 要等到12月先會有, 而且通知係會用電話唔會出信, 其實我收到信時問左一次, 同岩岩再問既講法都一樣,
我個仔係0901B, applicatio 由in 到waiting 收信都無變, 都係12X.
原帖由 傻太 於 10-11-30 11:57 發表

17/11收侯補信, (不過佢話上星期好似收到第二封??), 跟住尋日就收取錄信...

佢中間應該無做乜野...

我諗應該要等12月正取生比佐留位費, 有部份放棄學位的就會再通知候補生!!

原帖由 ling121933 於 10-11-30 12:28 發表
我剛剛打去迦南(金巴倫道)
問佢係唔係已經寄出咗offer俾waiting list嘅小朋友
佢話冇同埋未
要等到12月中先會有通知
同埋佢話會係電話通知而唔係寄信 ...

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=13356901&extra=page%3D1&page=40
請看#598....

我們一起傾了超過兩年, 我相信那媽媽沒必要講大話...

回覆 11# 傻太 的文章

我不知道那位媽媽是否講大話
而我亦沒有說她講大話
我只是說我打過去學校問
而學校給我這一個答案

just for update, quoted from that mama:

係呀,第一封係in完一星期已經收到話不被取錄為正取生,上星期就再收到信話佢經過殷選被列為後補生,取錄與否十二月中旬會知,所以我終於明白點解佢要4個回郵信封(面試信,不被取錄信,後補信,取錄信)

may be the 1st letter she got is "unaccepted", not falling in "waiting list" queue 掛...

very special, in 完一wk 已經收到信? 快得咁勁 ..... 仲要之後又收返信被列為後補生, 最後仲收埋添  其實...........佢係咪識人幫手呀, 不過可能

原帖由 傻太 於 10-12-1 09:15 發表
just for update, quoted from that mama:

係呀,第一封係in完一星期已經收到話不被取錄為正取生,上星期就再收到信話佢經過殷選被列為後補生,取錄與否十二月中旬會知,所以我終於明白點解佢要4個回郵信封(面試信,不被取錄 ...

原帖由 gracelam123 於 10-12-1 02:10 發表
我都係等緊!

原來你仔都係 waiting list 呀.  其實係咪冇咩 8 月b 係 confirm offer 呢?

原帖由 gracelam123 於 10-12-1 11:49 發表
其實都吾意外既,我地8月係最細個班, 人地1 /   2月既bb樣樣識做,分別係大嫁! 我 地只可以等12月中啦!

我諗住按啲打去問吓可唔可以再報多次, 佢 15/12 DEADLINE FOR 9-12 月B.

原帖由 gracelam123 於 10-12-1 11:49 發表
其實都吾意外既,我地8月係最細個班, 人地1 /   2月既bb樣樣識做,分別係大嫁! 我 地只可以等12月中啦!

咁你仲報咗邊間呀?

我剛剛打咗去學校問, 本來想問吓可唔可以 CHECK 到 WAITING LIST 排第幾, 或者係咪按出生月份補上空缺, 個老師好驚訝我有家姐讀緊都唔收.  之後由徐主任接聽, 我比晒資料佢, 佢話幫我再 CHECK 吓, CHECK 完覆我, 所以而家好緊張呀.
‹ 上一主題|下一主題