用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 點解自閉症小朋友得唔到保障
go

點解自閉症小朋友得唔到保障

點解保險公司既門疹保障可以拒絕有自閉症徵狀小朋友投保. 佢地只係社交同言語差啲, 到底錯咗喺邊, 連最基本既醫療保都唔受.

其實我買保險果陣冇講仔仔有自閉症, 因覺得仔仔有自閉症同佢有疾病係兩回事黎喎, 唔講係咪都check唔倒呢?

which insurance company?

我都想知邊間保險公司

間間都係呀, 我朋友講, 所以保險公司都唔受保, 真係唔明~~

我仲未同仔買保險,因為心諗都未必買到??? 自閉証狀係咪應該買唔到?
唉...我地呢D仔,乜津貼都無,但響出面又被"其視".....

不如大家對全民醫療保險的咨詢文件提多些意見,力求自閉寶寶將來全面受保及不因發展障礙而被徵收附加費。

我認識有個朋友, 佢喺永明做保險架, 佢話唔係完全唔買得, 不過要做核保先知, 所以如果有興趣PM 我啦~~

咩叫核保?

我個女都唔受
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

回復 2# BeBe媽媽 的帖子

核保員

工作簡述

核保員的工作乃鑑定及評估有關風險,擬定保險費,即保險公司因承保有關風險而所收取的費用。

當有人向保險公司提出投保要求的時候,無論所投保的是財物、生命、法律責任或財務計劃,核保員都

要首先決定該項風險是否可以投保,及擬定承保的條件和規定。

核保員也須在公司簽發的保險單內準確界定該公司已接納的責任承擔,及其他特別條款或例外情況。

核保員還須搜集有關資料及文件,向上級呈報以核准某些超越他們權限以外的風險。

核保員也可能專門某一類的保險工作。

哦.唔該晒!

其實自傾算唔算係自閉症, 需唔需要申報?