用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 St Catherine result
樓主: BBLAX
go

St Catherine result

醒目開學勳章

我想問,羅福道同雅息士道都有K1,有乜唔同?

原帖由 cycream 於 10-11-30 21:00 發表

好認同! 果日落大雨,上午in 完 st cath,又in kv, 大人小朋友都  "散" 晒. In 完之後,我都同老公講阿仔已經好叻仔,表現一流(雖然唔係100分,都有80分以上),好抵讚! ...

我女女0811細B,雖然面試當日的表現幾好&所有問題都有回答,但我就無乜信心,畢竟細女會蝕底D,我&老公又唔系專業人士,不過都好欣賞女女,就算唔收我都覺的女女好0力!
今日竟收到信--AM英普班!意料外的驚喜!!!

It's really a suprise to get the offer (Eng/Can AM). My son's performance is not good in the interview. Maybe he is a big boy?

原帖由 PIG1031 於 10-11-30 21:07 發表

我女女0811細B,雖然面試當日的表現幾好&所有問題都有回答,但我就無乜信心,畢竟細女會蝕底D,我&老公又唔系專業人士,不過都好欣賞女女,就算唔收我都覺的女女好0力!
今日竟收到信--AM英普班!意料外的驚喜!!! ...

congrats! 我地bb係同學仔bor! 果日阿仔表現都係唔錯,不過唔係超好,上bk見d人in 完話好好,我都係唔你好有信心入到,所以收到am英普offer超開心!

Anybody knows how many applicants for the year 2011(K1) admission?? I want to know this. Last year, the no. of applicants around 6,000.

我個仔係0803大仔,入咗AM 英粵班。
佢面試當日答啱晒大部份問題,可能因為我選用中文IN,所以阿仔覺得老師只是跟他玩。
而選英粵班是我的意願,因為學中文難過學英文,所以我要母語教學。
此外,我看見很多BK MOM不喜歡PM,其實真的沒所謂的,因為到了K2,所有小朋友都要PM的,而K3就全部AM。反而我見有D MOM 喜歡頭2年都PM,個小朋友容易適應D,但學其他嘢的時間就好難就啦!

根據學校所講是沒有分別的!但到那一校舍則由學校決定。
原帖由 sharon26788 於 10-11-30 21:03 發表
我想問,羅福道同雅息士道都有K1,有乜唔同?

My twins (boy) - AM Essex (Cantonese/Eng)

原帖由 cycream 於 10-11-30 21:39 發表

congrats! 我地bb係同學仔bor! 果日阿仔表現都係唔錯,不過唔係超好,上bk見d人in 完話好好,我都係唔你好有信心入到,所以收到am英普offer超開心!

不過聽講K2要轉返讀下午班,好似好怪。
但如果ST CAT & HKPS比較,邊間會好D?

請問有offer 的會唔會in HKPS呀?SC同HKPS係唔係差不多呢?

I got both AM offer from SC & KV, so happy now... Will give up KV coz i like SC more....

My son is 0808 and he's on waiting list for pm class. It's a surprise to me already as my son didn't answer most of the questions in interview.  I guess there is no big chance to get offer if just on waiting list.

回覆 10# cycream 的文章

我個都係細b囡0811, PM班, 因我之前無乜信心, 囡囡因病, 雖然有問有答, 但全程坐在我大比, 不肯自己坐. 之前玩完第1ROUND,等了很久, 阿囡就哭, 要出去靜思房, 及再出多1次班房(共出兩次),先IN.到.真是好lucky呀!

0811細仔, 英普PM offer

大家好...我都估唔到我個女0812超細女都有幸入到pm英粵班...個日面試第一部份時...我個女全程望住同枱其他小朋友玩lego..自己咩都唔做(我預左佢係甘, 一去到陌生環境就默不作聲望實人地/四圍望)...到第二部份時..面對面就好d...大約有80%都做到老師要求..但最難就叫我個女指出不相同既相片(3張同一個花既相, 其中一朵花是不同顏色)...超深問題...
無論有無offer, 所有小朋友都好叻, 甘細個就要面對戰場, 互勉之..

原帖由 prudencecho 於 10-11-30 23:49 發表
大家好...我都估唔到我個女0812超細女都有幸入到pm英粵班...個日面試第一部份時...我個女全程望住同枱其他小朋友玩lego..自己咩都唔做(我預左佢係甘, 一去到陌生環境就默不作聲望實人地/四圍望)...到第二部份時..面 ...

佢啲問題我個女都答晒呀! 揀唔同花嗰題都唔駛點諗即刻揀到! 個老師讚咗我個女好多次smart, 我答問題都應該答得ok, 老師都話我識教女, 但好可惜頭一PART俾人攪喊咗... interivew全程眼濕濕, 所以只有Waiting list................ : (

唔失望, 係感到意外

囡囡11月5號in 英粵班, 用英文in, 佢入到學校好開心, 排同等咁耐都無問題, 我同囡囡不停傾計, 仲有幾位老師同囡囡傾埋一份添, 囡囡當日表現好好, part one 比人搶左玩具無喊, 玩第個玩具, 隔離個小朋友跌左個積木, 囡囡都幫佢執, 見個本地老師起勢望住囡囡, 唔知佢係張form度寫乜, part two 囡囡係好快答哂所有問題, 尤其第一條, 外籍老師三幅圖晝, 問囡囡there are three pictures, can you show me which one is different? 囡囡一秒就即刻指出, 見到外籍老師呆一呆, 之後問顏色, 數目, 眼耳口鼻, 配對圖, 比三樣野囡囡, 問囡囡 if i want to draw a picture, which thing you would give me? 囡囡比左支顏色筆外籍老師, 全都好快答中, 成個 part two 3分鐘玩完, 之後外籍老師比個stickers, 囡囡仲識講 thank you, 外籍老師仲同我地一齊行出課室, 仲同我講 [i am sure she will study here in mid september next year],  外籍老師仲指比我地睇門口係邊, 之後囡囡同外籍老師講bye bye 我地就走.
囡囡既表現, 令我有d意外, 係意外地好, 加埋外籍老師咁講, 真係以為有機會...
點知...今晚拆開封信係 waiting list...
有家長都話仔仔囡囡當日表現不太好, 但都有offer, 咁囡囡 waiting list 又係點解?
anyway, 恭喜哂有offer既家長!

有朋友讀過HKPS話唔好,太自由。

原帖由 MusicTV 於 10-11-30 22:50 發表
請問有offer 的會唔會in HKPS呀?SC同HKPS係唔係差不多呢?

It is sad to hear your case. You must be feeling disappointed. But you should be proud of your gal's good performance that day... we really dunno what bases were being used on selection.
Anyway, add oil and never give up.....I support u very much..... up till now, have u got any other offers(s) on hand.?... or still waiting for results from some more kinders......? .
原帖由 迦迦媽爹 於 10-12-1 00:25 發表
囡囡11月5號in 英粵班, 用英文in, 佢入到學校好開心, 排同等咁耐都無問題, 我同囡囡不停傾計, 仲有幾位老師同囡囡傾埋一份添, 囡囡當日表現好好, part one 比人搶左玩具無喊, 玩第個玩具, 隔離個小朋友跌左個積木,  ...