用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 St Catherine result
樓主: BBLAX
go

St Catherine result

其實有無mami係會收到reject 架.. so far.. 都係waiting wor>.

我都係,兩間都係waiting,勁down!
原帖由 靚媽媽店 於 10-11-30 12:03 發表
me too.. waiting for both SC and KV's letters too..

請問Waiting是否得一張紙,我個老爺不懂看英文,心急死我了。

係呀!得一張紙.
原帖由 mygift 於 10-11-30 12:25 發表
請問Waiting是否得一張紙,我個老爺不懂看英文,心急死我了。

好失望呀,想哭,當天我個女女表現都幾好,in完廣東話再in普通話,我同老公都好滿意。估唔到結果係...

我媽都唔識睇英文喎,
請問ACCEPT係咪多過一張紙架?

原帖由 mygift 於 10-11-30 12:31 發表
好失望呀,想哭,當天我個女女表現都幾好,in完廣東話再in普通話,我同老公都好滿意。估唔到結果係...

唔好咁傷心住, 話唔定仲有機會呢! 況且又唔係得佢一間kinder, 可能仲有o的更好既offer 呢!

原帖由 tiroro 於 10-11-30 12:34 發表
我媽都唔識睇英文喎,
請問ACCEPT係咪多過一張紙架?

accept應該有好多張form

原帖由 tiroro 於 10-11-30 12:34 發表
我媽都唔識睇英文喎,
請問ACCEPT係咪多過一張紙架?:toocold:

你都過一張紙呀,恭喜....

原帖由 NICOLE123 於 10-11-30 12:35 發表

accept應該有好多張form

thanks~
我亞媽話得一張紙...
知道結果後鬆晒~~

原帖由 mygift 於 10-11-30 12:37 發表

你都過一張紙呀,恭喜....

HEHE... 啱啱証實一張紙....  你呢?

原帖由 WingniBB 於 10-11-30 12:34 發表

唔好咁傷心住, 話唔定仲有機會呢! 況且又唔係得佢一間kinder, 可能仲有o的更好既offer 呢!

多謝你WingniBB,我老公叫我睇開的。可能係我地答老師問題答得唔好。不過我就覺得個 in廣東話老師面無表情,完全唔投入。
惟有出去化悲憤為食量。

原帖由 tiroro 於 10-11-30 12:45 發表

HEHE... 啱啱証實一張紙....  你呢?

都係得一張紙,失望。

Congratulations to those parents whose babies got accepted !!!!  

Out of curiosity, i am very interested to know for those who got accepted, is it that the baby performed very well during interview, or is it because of the parents'/families' background (like being professional, or living in very good district)?  

Sorry that this question may be a bit odd ... but we really wanna know just to get prepared and see what is their acceptance criteria  ... tks in advance for sharing ...

我sc , kv 都等緊, postman will come afternoon......

原帖由 mygift 於 10-11-30 12:47 發表

都係得一張紙,失望。

失望一陣好喇!
其實幾千人中中幾百人咋喎! 好似買六合彩咋!
唔收唔代表我地BB唔叻, 我覺得我個B當日表現好好, 好鎮定, 竟然識答我從未過聽過既答案添~
哈哈~ 我會自我安慰....
"呢間學校損失咗個精英喇~"
諗完舒服晒~  heheheee

收了我仔,不過有家姐讀更,所以我想機會大點各吧

首先向所有BK問安,又向有Offer的父母說聲恭喜、恭喜!如果在Waiting list的父母,都不要灰心,因為還有機會哩!我都同意一句話:This is not the end of the world.
我有3個小朋友,3個都好感恩可以入到SC。屈指一算,我要陪小朋友讀SC八年時間,因為第一個小朋友已經P2,第二個K3,第三個將會入SC N Class。
我看見好多父母對SC有不同感受,我都想分享一下。
首先,SC老師好似不夠tender love and care。對於"論盡"的小朋友的幫助不夠多。我同意SC不是helicopter teachers,但肯定有tender love, care and wisdom。我記得我第二個小朋友比較內向、太靜,SC老師都好直接指出問題。不過,她們不是說了就走,反而用多種"絕招"把小朋友改變過來。她們常常說,SC小朋友一定要主動,independent及敢言。坦白說,老師對自己的小朋友有批評,一定不開心,但當第二個小朋在今年K3考取心儀小學offers,任何不開心的說話都拋諸腦後。我記得第一、第二個小朋友都在11月左右有Offers或second interviews,我第一時間就返SC和SC老師分享喜悅!好多謝SC老師,小朋友的好多問題真的只有外面有心人才夠牙力糾正。
第二,SC課程好深好難!我都同意,SC父母肯定要花時間"谷"功課,起初我都反對這種形式。不過,眼看小朋友很快就滿口英語,不同concepts好入,又好喜歡返學,又喜歡reading,我都決定支持他們,兩公婆全力配合學校課程。其實,香港的教育就是這樣,家長不配合,小朋友學業就差些。
第三,SC到K3就要考P1,SC小朋友好多都在11月、12月左右有offers。不過,我給大家心裡準備,考小一越來越難,大家可以看看出生率已經大幅回升就明白。再者,全港家長心儀的十大名小學又搞小班,不少SC Upper家長都覺得SC的名牌效應都不如以往。但是,SC始終是SC,我今年都在小一入學second interviews聽到有學校讚賞SC英文好,小朋友好活。
最後,SC家長非常competitive,不少小朋友都有不少awards,對於不想爭的家長都有壓力。我好感謝主,在SC都認識了不少戰友,都是好朋友了!
希望上述分享幫助大家作出决定哩。

I'm so excited too........wanna go back home soon to check!!!!!

Wish all mommy luck....keep our fingers crossed!