用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想請教 DBS 2ND IN 其中一條問題
樓主: dlmcdlcl
go

想請教 DBS 2ND IN 其中一條問題 [複製鏈接]

我個仔就同我講一開始就比左3件BLOCKS佢去做MATCHING(限時)跟住要佢去講共通點. 佢就講左係關於天氣因為有彩紅/打雷/太陽, 不過就無人講過佢答錯. 跟住就聽左個猴子與大像的故事(要講返一次出黎), 最後就問阿仔如果你係大像你會點做? 我問左阿仔好多次佢講既都係一樣, 我諗佢沒有講錯, 不過校監/校長到底點去評估根本無人知, 因為我諗多多少少有關心理上的分析, 答得好LOGIC既不代理一定得, 答得古古怪怪又唔代表無機會, ANYWAY都已過去了,而出來發表下係因為想下年有機會SEC IN的父母不用那麼辛苦去找有關的TOPIC.

聽完亞仔嘅答案,失落了好幾天。我想都唔駛等到十二月中,已提前知 result 了。

what about the Qs for parents?  2 questions for us only: 1. Why choose our school? 2. Do you know any kids studying here?

果日問左3條

1) 點解揀DBS

2) 如果學校做左D決定, 家長唔係咁認同既, 你地會點做

3) 問點樣教小朋友

我地冇特別長時間答, 都係1分鐘. 可能頭2條都係DADDY答左, 校長就再問第3條, 要媽咪答.....我就答完就夠鐘.

我覺得我老公答得唔錯呀, 好啖定, 好得體, 我就答得好緊張, 仲有小動作.....希望冇影響.

原帖由 dlmcdlcl 於 10-12-1 18:23 發表
果日問左3條

1) 點解揀DBS

2) 如果學校做左D決定, 家長唔係咁認同既, 你地會點做

3) 問點樣教小朋友

我地冇特別長時間答, 都係1分鐘. 可能頭2條都係DADDY答左, 校長就再問第3條, 要媽咪答.....我就答完就夠鐘.

...

Oh! mine are so simple, although we have something to say.  Oh, I think our chance is low with  no relationship / religion marks also

原帖由 wong_mf89 於 10-12-1 18:39 發表

Oh, I think our chance is low with  no relationship / religion marks also

我都係百無, 但尼D 只佔10%, 豪比佢o羅!

如果有 offer, (上年) 係有 5 張紙 , 學校仲會貼多個郵票上去 tim.   Good Luck   

原帖由 Unclejt 於 10-11-30 11:14 發表
不一定看得出來,只是一、兩張紙的分別。

希望可以同我隻佬白頭到老    做個永遠幸福快樂既小女人

原帖由 ladykin 於 10-12-2 12:09 發表
如果有 offer, (上年) 係有 5 張紙 , 學校仲會貼多個郵票上去 tim.   Good Luck   

Thanks for updating.  But we had only two sheets a few years ago.

OIC

原帖由 Unclejt 於 10-12-2 12:21 發表
Thanks for updating.  But we had only two sheets a few years ago.

希望可以同我隻佬白頭到老    做個永遠幸福快樂既小女人

Apart from OFFER, the rest will be waiting list or reject?

如果DBS 收左, 你地仲見唔見 APS??

但應該冇咁早收到信了. 我仔仔12月11號去見APS....

真係好kiu, 我個仔都會去in APS, 佢5:00pm, 你呢?
如果DBS早過11號有offer, 當然不去in APS 啦...

o華! 11 號仲有得 In, 好忙好辛苦呀!!

祝大家好運!

鬼叫係人父母o羊...

我 2 點呀!!

如果DBS 未有RESULT, 我都會鼓勵仔仔比心機見APS!

原帖由 cheben 於 6-12-2010 08:37 PM 發表
真係好kiu, 我個仔都會去in APS, 佢5:00pm, 你呢?
如果DBS早過11號有offer, 當然不去in APS 啦...

宣道係咁遲嫁啦. 幼稚園又係咁. 所以, 我個女都仲要見宣幼呀!!

我打孖來. 我覺得自己好勁. 所以CNY 真係要OUT TOWN 獎勵下自己.

原帖由 好一個爸爸 於 6-12-2010 09:19 PM 發表
o華! 11 號仲有得 In, 好忙好辛苦呀!!

祝大家好運!

Will there be "waiting list" for DBS? Or just "Offer" and "Reject"?

DBS 2nd in 的問題: 有識人在校/曾經就讀嗎?
學校問呢個問題係想知o的乜? 識會加分嗎? 唔識既係唔係會少o的機會???

係啦, 係真係好"勁"! 祝你有好消息呀...(hehe 祝埋我自己)
原帖由 dlmcdlcl 於 10-12-6 23:02 發表
宣道係咁遲嫁啦. 幼稚園又係咁. 所以, 我個女都仲要見宣幼呀!!

我打孖來. 我覺得自己好勁. 所以CNY 真係要OUT TOWN 獎勵下自己.

When we submitted the application form, they had announced that result would be out on 15 Dec ka wor...
‹ 上一主題|下一主題