用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想請教 DBS 2ND IN 其中一條問題
樓主: dlmcdlcl
go

想請教 DBS 2ND IN 其中一條問題 [複製鏈接]

佢同我講, 佢答"驕傲" 呢2個字我都覺得好出奇. 佢好小用到.

原帖由 ayeung0088 於 29-11-2010 05:15 PM 發表
dlmcdlcl - 你個仔答得好好呀

請問除咗講故事同分類之外,校長有冇問亞仔其他問題? 校長有問亞仔關於佢d課外活動。

原帖由 dlmcdlcl 於 10-11-29 17:17 發表
佢同我講, 佢答"驕傲" 呢2個字我都覺得好出奇. 佢好小用到.

聰完呀仔d答按, in. 完仲失落咗 !!!

有問, 佢問仔仔鍾意乜音樂.

仔仔答二胡同piano. (但佢都係岩岩開始學)

另外, 好似有問平日鍾意玩乜, 仔仔聽到個玩字, 佢就答同妹妹玩"lee 埋", 其實我覺得係想問平日玩開乜 = 體育戶外活動.

原帖由 BigBoyMaMa 於 29-11-2010 05:22 PM 發表
請問除咗講故事同分類之外,校長有冇問亞仔其他問題? 校長有問亞仔關於佢d課外活動。

醒目開學勳章

原帖由 BigBoyMaMa 於 10-11-29 17:22 發表
我聽朋友講問佢仔挪過乜野獎,我地都係問關於課外活動.

My son said the principal asked him what does he do in weekend.

校長問亞仔彈琴叻唔叻, 亞仔好坦白: 唔叻,因老師成日話我彈得唔好。  
校長問: 係唔係你冇練呀?
亞仔答: 係呀!  

原帖由 QQLAU 於 10-11-29 17:36 發表
我聽朋友講問佢仔挪過乜野獎,我地都係問關於課外活動.

小兒聽嘅都係Monkey游水...不過唔係聽完答問題, 而係聽完叫佢自己從頭講一次個故事....有無咁難啊!! 之後亦無問其他野就出來了. 睇怕都係無乜機會.........

原帖由 QQLAU 於 10-11-29 17:17 發表
阿仔個故事係關於〝小兔子和狐狸〞.

我個仔都係, 佢明白兼記得成個故仔, 但當副校長問如果佢係小兔子, 會唔會用蘋果同狡滑o既狐狸交換"神奇藥水"時, 佢答.....................我會

後o黎, 我問佢點解要咁答。 佢話: 有時被人搵o下笨, 都無乜呀..............

直到昨晚我幫佢沖涼, 佢都係咁覺得

從頭講一次都唔難呀! 好過問埋d diu轉問題.

其實佢地成日都係聽故事, 某程度都係想睇下個小朋友留唔留心. 專唔專心到.記唔記到.

原帖由 小霖Daddy 於 29-11-2010 06:27 PM 發表
小兒聽嘅都係Monkey游水...不過唔係聽完答問題, 而係聽完叫佢自己從頭講一次個故事....有無咁難啊!! 之後亦無問其他野就出來了. 睇怕都係無乜機會......... ...

醒目開學勳章

原帖由 好一個爸爸 於 10-11-29 20:12 發表

我個仔都係, 佢明白兼記得成個故仔, 但當副校長問如果佢係小兔子, 會唔會用蘋果同狡滑o既狐狸交換"神奇藥水"時, 佢答.....................我會

後o黎, 我問佢點解要咁答。 佢話: 有時被人搵 ...
其實唔知校長點選人,分分鐘與別不同機會仲大.

從頭講一次係唔難啊......不過要講得動聽就好難囉.....

原帖由 dlmcdlcl 於 10-11-29 20:37 發表
從頭講一次都唔難呀! 好過問埋d diu轉問題.

其實佢地成日都係聽故事, 某程度都係想睇下個小朋友留唔留心. 專唔專心到.記唔記到.

各位, 係咪等 18 號收信呢???

好似話, 收厚厚o既信就

但如果收薄薄o既信就

回覆 7# BigBoyMaMa 的文章

醒目開學勳章

原帖由 小霖Daddy 於 10-11-29 21:41 發表
從頭講一次係唔難啊......不過要講得動聽就好難囉.....
應該係想睇小朋友的專注力和記憶力。

Anyone knows is it 18 Dec that we will receive the letter?  Will DBS call us?
原帖由 好一個爸爸 於 10-11-29 21:48 發表
各位, 係咪等 18 號收信呢???

好似話, 收厚厚o既信就

但如果收薄薄o既信就

回覆 33# 好一個爸爸 的文章

乜唔係15Dec寄出result?
開信箱時好大壓力,如果一見到係薄薄的信封,真係唔想打開它!

回覆 2# Lilna 的文章

我估如果係成功的話,除了收信外學校應該會有電話通知的!(好像通知2nd in一樣)

No more phone call from school if you are successful, you will only get the acceptance letter.
Good luck to all!

原帖由 fennieho 於 10-11-30 10:05 發表
乜唔係15Dec寄出result?
開信箱時好大壓力,如果一見到係薄薄的信封,真係唔想打開它!
不一定看得出來,只是一、兩張紙的分別。
‹ 上一主題|下一主題