用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想請教 DBS 2ND IN 其中一條問題
go

想請教 DBS 2ND IN 其中一條問題 [複製鏈接]

其中一條, 仔仔講既唔知係唔係. 想問下有冇小朋友都係考同一條, 想了解下. 唔該.

3 粒積木, 上面分別寫住 "青瓜" "麵包" & "八爪魚"

我仔仔出來話, 校長問佢, 3樣野同一樣既共通點. 佢話答左 "3種都係食物"

我唔 SURE 校長係咪問"共通點" 我怕係問 "點分類" (IF 問分類, 應該係"食物" & "海洋生物")
   5    0    0    0

唉! 事情過咗去, 就得佢隨風啦...............

想了解下係會點問....

因為, DBS 係見咁多間, 小有的唔會考學術.

原帖由 好一個爸爸 於 29-11-2010 03:16 PM 發表
唉! 事情過咗去, 就得佢隨風啦...............

呀仔答 : 他們都是在水中生活....唔知有無答錯

sorry !!! 呀仔答的是烏龜 + 八爪魚

第一次 interview, 三間課室, 全部考圖都唔算唔考學術性問題啦!

不過我都明白兼體會到,300 個2nd 收 150 個, 名校o黎講好似算叫做大機會, 有希望反而產力仲大.................

如果我囝囝最終入圍, 佢叫我 毒藥我都劑...................如果有解藥o既話:loveliness:

我再了解下先, 好擔心.

好一個爸爸, 你好攪笑 ^^ 你仔仔仲有乜OFFER 響手?

我仔只有ST. JOE一間. 見埋宣道就收工. 都好想有DBS OFFER~

各位GOODLUCK

小兒話其中兩個積木係食物, 另一個係飲品所以就答老師話係食得嘅野;但係老師就話:"錯!"....  之後再排過就變左"雨雲"+"雨傘"+"穿雨衣的人".....即係點?? 我都唔多清楚.

呀仔都錯了3次才答對 , 想問大家聽了什麼故事呀 ??

My son's story is about a Monkey who wants to swim.

敝喇, 我係大人都唔知佢想點答添。。。

咁雨雲, 雨傘, 穿雨衣的人, 咁你仔仔又答乜呢? 我估係雨天出現既現象.

岩岩問多個仔一次. 佢又話仲有一條係

爉燭, 雪條 & 太陽. = 佢答3樣都係紅色既 (幅圖3樣係紅色), 咁我估唔會咁易, 究竟想人點答呢?? 會溶?

原帖由 小霖Daddy 於 29-11-2010 04:34 PM 發表
小兒話其中兩個積木係食物, 另一個係飲品所以就答老師話係食得嘅野;但係老師就話:"錯!"....  之後再排過就變左"雨雲"+"雨傘"+"穿雨衣的人".....即係點?? 我都唔多清楚. ...

呀仔個故事係 有隻monkey 食哂d香蕉. 老師問如是其中1隻你會點.

我個仔都係呀!!

原帖由 Lilna 於 29-11-2010 04:49 PM 發表
My son's story is about a Monkey who wants to swim.

咁你仔仔有冇話你知3次分別問乜?

dbs 可能想考小朋友的組織能力??

我對於積木呢條都 r 頭, 有冇答案既呢??

原帖由 ayeung0088 於 29-11-2010 04:41 PM 發表
呀仔都錯了3次才答對 , 想問大家聽了什麼故事呀 ??

醒目開學勳章

阿仔話玩〝扭計骰〞,你地有冇?我感覺2nd in都幾難,仲難過考學術題.

佢話2次答錯, 第3次老師話最後機會, 好彩答對了, then 老師便問佢點解咁答.....呀仔話烏龜 & 八爪魚 都係在水中生活.

我仔就係, 有隻monkey 行過海邊, 見到魚蝦蟹都在游水, monkey 好想游, 佢唔識游水既, 但諗都唔諗就跳落水

校長問, 未學識游水如果跳落水, 結果會點, 我仔答浸親.

校長再問, 如果你係隻monkey 你會點? 我仔答, 佢唔會咁驕傲, 未識游水就跳落水....

原帖由 ayeung0088 於 29-11-2010 04:59 PM 發表
呀仔個故事係 有隻monkey 食哂d香蕉. 老師問如是其中1隻你會點.

dlmcdlcl - 你個仔答得好好呀

可能佢地有唔同圖案既積木.

我仔肯定話係青瓜, 麵包 & 八爪魚. 我仔話八爪魚都係食物, 所以佢答3樣都係食物o黎既. 校長冇話佢錯. (佢話冇啦...唔知堅定流)

會唔會難到, 青瓜係農作物食物, 麵包係加工食物, 八瓜魚係海產類食物? 如果真係要咁答, 真係唔洗等result了. 祝大家有機.

原帖由 ayeung0088 於 29-11-2010 05:10 PM 發表
佢話2次答錯, 第3次老師話最後機會, 好彩答對了, then 老師便問佢點解咁答.....呀仔話烏龜 & 八爪魚 都係在水中生活.

醒目開學勳章

阿仔個故事係關於〝小兔子和狐狸〞.
‹ 上一主題|下一主題