用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Ching_Mammy
go

HKUGA [複製鏈接]

我好想講比大家知呢....

我朝朝同個女等校車時, 都見到一個大約 14,5 歲既女仔一齊係度等港同書院既校車, 今朝我好唐突咁埋去同佢打招呼, 話左比佢知港同小學收左我女, 問佢對間學校有咩睇法~

個女仔好斯文大方, 佢媽媽話佢係由小學就開始讀呢間學校, 一直都好滿意, 話最大得著係估唔到個女到中學, 都仲係日日咁鍾意返學, 好愛自己間學校~

佢叫我有心理準備, 係港同讀有時可以 free 到你唔信, d 小朋友可以開心到你驚, 不過換左校長, 聽講話嚴厲左, 有要求左 (係成績上), 可能無以前咁 free 喇~

我聽完佢講好安樂呀, 如果你話係成績上要求仲高左, 咁咪仲好, rite? 因為到頭黎大家都係係同一個 pool 度考試, 可以愉快學習而水平又提高左, 幾咁 2 全其美呢!!

哈哈, 我係咪太早開心呢?

好開心見到你依篇 msg ...  
原帖由 jdepp 於 10-12-2 09:12 發表

我朝朝同個女等校車時, 都見到一個大約 14,5 歲既女仔一齊係度等港同書院既校車, 今朝我好唐突咁埋去同佢打招呼, 話左比佢知港同小學收左我女, 問佢對間學校有咩睇法~

個女仔好斯文大方,  ...

jdepp,
你聽的一定係事實,我朋友女兒係最早期入讀港同的,起初係好 free 又少功課,一,二年班又冇考試,真係讀得係好開心架。後來細女入讀港同,慢慢開始有改變,真係多了功課(但一定比津校少),學習上都嚴謹左,但得覺得係好事。轉了新校長後我都覺得行政上明顯更有系統,教學上都有改變,如英文著重了grammer,以前唔多著重,最緊要夠膽講英文。我仔仔小三,功課有時會多些但可以好快做好,因為要思考,佢會好有興趣做。港同讀書的壓力真係唔大,小朋友在愉快學習,所謂的嚴謹其實係好事。

當聽到我朋友講她小朋友讀傳統學校的功課及考試很多,壓力很大時,我就更感激自己的選擇冇錯了。
iwff

原帖由 jdepp 於 10-12-2 09:12 發表

個女仔好斯文大方,  ...

出面好多流言, 都話港同轉左新校長冇以前咁好, 又話行政混亂 ..我諗, 只有小朋友响港同讀緊的家長先會知道 ..
原帖由 iwff 於 10-12-2 09:41 發表
jdepp,
你聽的一定係事實,我朋友女兒係最早期入讀港同的,起初係好 free 又少功課,一,二年班又冇考試,真係讀得係好開心架。後來細女入讀港同,慢慢開始有改變,真係多了功課(但一定比津校少),學習上都嚴謹左,但得覺得係好事。轉了 ...

iwff,
咁真係好事黎wor, 嚴謹左令小朋友無咁心散, 但又保留住原來既理念, 係值得高興架 :)

從面試過程, 我都覺得港同行政做得好好, 好有效率, 比人好專業既感覺~

你仔仔將會係我地既師兄, hahaha, 以後請你多多提點呀!!
jdepp,
你聽的一定係事實,我朋友女兒係最早期入讀港同的,起初係好 free 又少功課,一,二年班又冇考試,真係讀得係好開心架。後來細女入讀港同,慢慢開始有改變,真係多了功課(但一定比津校少),學習上都嚴謹左,但得覺得係好事。轉了 ...

醒目開學勳章

對啊,但她又好羨慕現時幼稚園坐校車的同學,所以我都對囡囡說了,俾佢自己決定:
1.坐校車,但ELA有可參加1天的
2.唔坐校車,姐姐接,你想玩什麼都可以
結果係,她好苦惱,看到她這樣子,我好不對的幸災樂禍的笑出來.
這個父親真不該

原帖由 momohh 於 10-12-2 01:48 發表
咁叫工人姐姐接放學會比較容易控制d時間,囡囡放學學到幾點都無問題 !反正都是point to point !

醒目開學勳章

咁,係咪代表你做了決定
有人歡喜有人懮了

原帖由 jdepp 於 10-12-2 09:53 發表
iwff,
咁真係好事黎wor, 嚴謹左令小朋友無咁心散, 但又保留住原來既理念, 係值得高興架 :)

從面試過程, 我都覺得港同行政做得好好, 好有效率, 比人好專業既感覺~

你仔仔將會係我地既師兄, hahaha, 以後請你多多提 ...

其實可能轉左校長學校仲有彈性左, 唔係只著重活動, 成績都睇重左, 對於將來要同其他學校一齊考公開試, 絕對係好事wor, hehe~
原帖由 mimi1102 於 10-12-2 09:47 發表
出面好多流言, 都話港同轉左新校長冇以前咁好, 又話行政混亂 ..我諗, 只有小朋友响港同讀緊的家長先會知道 ..

hehe, 期待 9月同你囡囡做同學喇, 請多多指教!!
原帖由 ziyi 於 10-12-2 09:59 發表
咁,係咪代表你做了決定
有人歡喜有人懮了

同意 ...
睇黎 ..你今朝真係好似做左個大決定 ~
原帖由 jdepp 於 10-12-2 10:00 發表
其實可能轉左校長學校仲有彈性左, 唔係只著重活動, 成績都睇重左, 對於將來要同其他學校一齊考公開試, 絕對係好事wor, hehe~

mimi1102,
please check pm.
原帖由 mimi1102 於 10-12-2 10:05 發表
同意 ...
睇黎 ..你今朝真係好似做左個大決定 ~

醒目開學勳章

大家咁話啦
我好明白你在決定前的痛苦
始終2間都是好的學校,不過我比你一早認識了一個道理:
"沒有不好的學校,只有不適合的學校"
在呢道很高興囡囡未入學已經先認識一群港同的準家長,家長
我們會否有機會在小朋友未上學前俾她們一起玩下呢

原帖由 jdepp 於 10-12-2 10:01 發表

你講得好岩....

嘩, 比佢地見下面玩下先.....好提議wor, 咁佢地就真係未返學, 先興奮, hahaha~

原帖由 ziyi 於 10-12-2 10:17 發表
大家咁話啦
我們會否有機會在小朋友未上 ...

好提意 ~ 有興趣 ~
大家咁話啦

jdepp,
放心啦。人生有好多決定的, 小學只係一個開始, 唔係一個終結。我住TKO, 當初好多人叫我比仔仔去九龍塘的幼稚園讀會好過TKO, 後來我都決定比阿仔讀區內的普通幼稚園, 結果仔仔有愉快的3年幼兒生活, 亦不用坐1小時校車返學。
到小學去考直資, 好彩考到4間, 3間係TKO, 1間係柴灣港同, 9成人都話緊係返TKO近啦, 要唔要去到柴灣返學呀? 間學校好好咩? 自己都掙扎好耐, 但好開心老公幫我分析哂D 學校邊間適合仔仔, 他好同意仔仔讀港同, 活潑思辨對仔仔好適合。當初我擔心校車太早仔仔會否適應 , 結果係就算阿仔返區內學校都要7:00起身的, 現在早D起身問題唔大, 因為唔會因為功課多夜訓, 最遲9:30已訓了(仲係要佢自己想玩多陣才訓)。
小學的選擇我都冇後悔 , 我相信到升中學時, 又要決擇, 因為又會有人同我講書院又遠又新。不過我相信334學制對直資中學係有利的。所以一點都唔膽心。
阿仔小一時同我講佢會一條龍升上書院再升埋香港大學(原來佢以為大學都係一條龍, 雖然我都想 ), 不過12年的教育可以令他有愉快的學習,不是填鴨式教育, 我冇後悔決定。反而將來升大學的選擇我會交返比佢去決定了。
iwff
原帖由 jdepp 於 10-12-2 10:01 發表

iwff & jdepp,

今早一返嚟就睇到你地的"見証", 真係好開心呀 !
我好感謝上天比到一間好的學校女兒, 未上學就在這認識一班友善的家長(雖未見過面).
大家每天傾傾講講......交流一下. 本身由唔多認識這校到而家巳可放心哂 !
jdepp,

嘩 !!! 好提意 !
大家咁話啦

iwff,
我都有一間TKO學校的offer, 不過,現在我好肯定會放棄這校, 而讀港同喇 !

原帖由 iwff 於 10-12-2 10:27 發表
jdepp,
放心啦。人生有好多決定的, 小學只係一個開始, 唔係一個終結。我住TKO, 當初好多人叫我比仔仔去九龍塘的幼稚園讀會好過TKO, 後來我都決定比阿仔讀區內的普通幼稚園, 結果仔仔有愉快的3年幼兒生活, 亦不用坐1 ...

iwff,
咁你幸福好多, 我由幾個月前, 就開始遊說我老公, 到佢最終肯一齊去簡介會, 成件事就好似我一個人決定咁, 好大壓力呀!!!

你講得岩, 人生有好多決定, 好多時都無話對與錯既~

jdepp
原帖由 iwff 於 10-12-2 10:27 發表
jdepp,
放心啦。人生有好多決定的, 小學只係一個開始, 唔係一個終結。我住TKO, 當初好多人叫我比仔仔去九龍塘的幼稚園讀會好過TKO, 後來我都決定比阿仔讀區內的普通幼稚園, 結果仔仔有愉快的3年幼兒生活, 亦不用坐1 ...

醒目開學勳章

什麼時間適合呢
有沒有意見

原帖由 momohh 於 10-12-2 10:32 發表
嘩 !!! 好提意 !
‹ 上一主題|下一主題