用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Ching_Mammy
go

HKUGA [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

HI
恭喜你有OFFER, 我地可以一齊玩了

原帖由 woodstockada 於 10-12-1 03:42 PM 發表
hello,

i'm the newbie here, thanks members here for their willingness to share the experience with us.

my son was placed in the waiting list of HKUGA PS, i also recieved a phone call yesterday  ...

寶馬山公開旅<== 即係童軍呀?
幾大可以參加架呢?

btw, 雖然只係見過你一次, 但你成日都比咁多 info 我, 真係好多謝你呀!! 有機會請你食飯丫(我知你好忙....)~ hehe~

原帖由 Charlotte_mom 於 10-12-1 16:04 發表
其實主要集中O係星期5吧, 其他日子唔算太多選擇WOR
有D活動會多人爭例如小童軍, 不過唔緊要, 我女玩開寶馬山公開旅, 逢星期六下午, 攪得幾好, 有興趣請PM我
九龍區家長可能要考慮埋交通安排了
...

醒目開學勳章

Charlotte Mom
咪玩我啦,連星期六都要去到咁遠
我就沒有可能奉陪了

原帖由 Charlotte_mom 於 10-12-1 16:04 發表
有D活動會多人爭例如小童軍, 不過唔緊要, 我女玩開寶馬山公開旅, 逢星期六下午, 攪得幾好, 有興趣請PM我
...

Ziyi ,  OK....Thank you 哂 ! ELA 真係好多嘢學喎!  
都應有排睇呀 !
睇怕下年都要cut 哂而家平日下午學緊d嘢喇 !

原帖由 ziyi 於 10-12-1 11:55 發表
對不起,E-mail給你的那一份是for Jdepp.所以我偷懶沒有scan TKO的
今晚scan完再E過俾你,你睇住ELA先啦
很多選擇,花多眼亂

恭喜!恭喜 !
原帖由 woodstockada 於 10-12-1 15:42 發表
hello,

i'm the newbie here, thanks members here for their willingness to share the experience with us.

my son was placed in the waiting list of HKUGA PS, i also recieved a phone call yesterday  ...

請問咩叫....寶馬山公開旅呀?

quote]原帖由 Charlotte_mom 於 10-12-1 16:04 發表
... [/quote]

我依家已經睇中幾樣咩野勒, 不過好多都集中晒响星期五, 分身不睱添 ~
原帖由 momohh 於 10-12-1 16:24 發表
Ziyi ,  OK....Thank you 哂 ! ELA 真係好多嘢學喎!  
都應有排睇呀 !
睇怕下年都要cut 哂而家平日下午學緊d嘢喇 !

醒目開學勳章 王國長老

呀, 唔好意思, 寫得唔清唔楚
係呀, 童軍, 因為唔係學校攪, 又唔係點團體攪, 算係公開俾公眾報名, 所以係公開旅
可能位處偏僻既原因 所以真係自己撞入去報名既唔多, 多數都係同學介紹同學又介紹朋友咁
最低要求7.5歲(每年1月同7月招生), 不過7歲都會收
FREE LUNCH, 我鐘意呀, 哈哈哈
原帖由 jdepp 於 10-12-1 04:08 PM 發表
寶馬山公開旅<== 即係童軍呀?
幾大可以參加架呢?

btw, 雖然只係見過你一次, 但你成日都比咁多 info 我, 真係好多謝你呀!! 有機會請你食飯丫(我知你好忙....)~ hehe~

醒目開學勳章 王國長老

重覆

醒目開學勳章

有校巴從TKO去的
但現在心大心細是否搭校巴,最主要就是ELA的關係
因ELA之後的校巴只停藍田,那就麻煩了
而且,工人姐姐接送都不用這麼貴,又可以俾小朋友睡多20分鍾,時間也可配合
但唔好是,怕早上迫MTR,又要過馬路
頭痛啊,TKO線停寶琳,坑口,清水灣半島,將軍澳中心/廣場,調景嶺,然後從維景私家路出藍田過海
如果是尾站都係7:20分左右上車,預計7:40到學校
其實唔係好耐車程,我是頭站,都係35~40分鐘
你注冊時問職員拿今年的校巴線作reference啦

原帖由 woodstockada 於 10-12-1 15:42 發表
hello,

你會唔會考慮比佢坐單程呢 ?
我諗住朝早自己送, 放學就坐校車
原帖由 ziyi 於 10-12-1 16:51 發表
有校巴從TKO去的
但現在心大心細是否搭校巴,最主要就是ELA的關係
因ELA之後的校巴只停藍田,那就麻煩了
而且,工人姐姐接送都不用這麼貴,又可以俾小朋友睡多20分鍾,時間也可配合
但唔好是,怕早上迫MTR,又要過馬路
頭痛 ...

醒目開學勳章

就是因為ELA,我才頭痛校巴的事,我可以好似蕭亞姨一樣,俾個頭你坐 ,以我馬騮囡的性格(對了6年)一定要參加的
到時要去藍田接佢,不如直接從學校接
相反,可能考慮返學搭車,效學接的機會大一些

原帖由 mimi1102 於 10-12-1 17:01 發表

I SEE .. 因為我住得比較近, 可以送左佢返學, 然後我就返工. 下午佢就可以坐校車返屋企...

原帖由 ziyi 於 10-12-1 17:07 發表
就是因為ELA,我才頭痛校巴的事,我可以好似蕭亞姨一樣,俾個頭你坐 ,以我馬騮囡的性格(對了6年)一定要參加的
到時要去藍田接佢,不如直接從學校接
相反,可能考慮返學搭車,效學接的機會大一些

...

我係過來人, 分享下經驗先。我仔仔一年班時因為寶林的校車站係新都城停車場(6:50AM)上車。我家要行10-12分鐘才到新都城, 所以我最初係坐單程, 去程我送仔仔, 回程坐校車。後來仔仔參加了兩個課外活動, 結果放學只坐3日校車, 又要比單程2/3價錢車費, 第一及第二年真係好唔抵 , 其實都有想過工人姐姐接埋佢放學,唔坐校車的, 但阿仔放學都累了, 又要上落地鐵及行回家, 擔心他累, 所以冇放棄坐校車。加上打風落雨坐校車真係方便好多。
今年3年班阿仔來回都坐校車, 因為寶林站早已改了在我家樓下(好方便), 阿仔大個左, 起身再冇掙扎好快可以出門口。阿仔在校車上已認識了全部不同級的同學, 佢好ENJONY坐校車的。
其實送小朋友返學又真係可以多左親子時間的, 但可能地鐵冇位坐, 全程要企(我寶林上車就會有位)。唔介意車錢, 單程都可以考慮的。
iwff

原帖由 mimi1102 於 10-12-1 17:01 發表

iwff,
我想問如果參加ELA, 就要自己安排送放學 ?

原帖由 iwff 於 10-12-1 17:18 發表
我係過來人, 分享下經驗先。我仔仔一年班時因為寶林的校車站係新都城停車場(6:50AM)上車。我家要行10-12分鐘才到新都城, 所以我最初係坐單程, 去程我送仔仔, 回程坐校車。後來仔仔參加了兩個課外活動, 結果放學只坐3 ...

mimi1102,
因為ELA的校車安排是唔同平日的安排的, 因為每天上ELA的學生都唔同, 所以ELA後的校車站會主要停大站, 唔會站站停。TKO 較少學生, 所以ELA後冇校車的, 校車只去到藍田, 我唔會叫工人姐姐去藍田接阿仔再坐MTR回寶林的, 不如直接去學校接 , ELA的校車係另外再加費的。
其實柴灣去TKO好方便, 好多學生ELA後都係坐MTR返藍田, TKO, 油塘的。
iwff
原帖由 mimi1102 於 10-12-1 17:21 發表
iwff,
我想問如果參加ELA, 就要自己安排送放學 ?

明白晒 ~~ 謝謝 ~
原帖由 iwff 於 10-12-1 17:27 發表
mimi1102,
因為ELA的校車安排是唔同平日的安排的, 因為每天上ELA的學生都唔同, 所以ELA後的校車站會主要停大站, 唔會站站停。TKO 較少學生, 所以ELA後冇校車的, 校車只去到藍田, 我唔會叫工人姐姐去藍田接阿仔再坐MT ...

醒目開學勳章

我比你好彩是不用擔心MTR到家那一程的風風雨雨
只擔心是去那程有沒有位坐及柴灣MTR到學校的那一段

原帖由 iwff 於 10-12-1 17:18 發表
我係過來人, 分享下經驗先。我仔仔一年班時因為寶林的校車站係新都城停車場(6:50AM)上車。我家要行10-12分鐘才到新都城, 所以我最初係坐單程, 去程我送仔仔, 回程坐校車。後來仔仔參加了兩個課外活動, 結果放學只坐3 ...

咁叫工人姐姐接放學會比較容易控制d時間,囡囡放學學到幾點都無問題 !反正都是point to point !

原帖由 iwff 於 10-12-1 17:27 發表
mimi1102,
因為ELA的校車安排是唔同平日的安排的, 因為每天上ELA的學生都唔同, 所以ELA後的校車站會主要停大站, 唔會站站停。TKO 較少學生, 所以ELA後冇校車的, 校車只去到藍田, 我唔會叫工人姐姐去藍田接阿仔再坐MT ...

有無位坐就真係無人敢擔保喇..但一定會上到車同預到時間囉!柴灣MTR到學校的那一段....一出都是有蓋天橋, 再落穿過公園就到學校,唔駛過馬路,都叫安全而又快架喇 !
原帖由 ziyi 於 10-12-1 17:42 發表
我比你好彩是不用擔心MTR到家那一程的風風雨雨
只擔心是去那程有沒有位坐及柴灣MTR到學校的那一段

‹ 上一主題|下一主題