用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 好開心,亞女第一次考琴,攞到Merit!
樓主: jjhwong
go

好開心,亞女第一次考琴,攞到Merit! [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 nakoko 於 10-12-1 15:42 發表
請教~~
我仔個老師準備同佢出年3月報名報年尾考2級琴試,上個月已買好所需果3本琴書,老師話3本裡既每首曲都要準備好,我有D擔心,果度咁多首,點練琴呢?依家就話岩岩開始教左唔係好多,當教得7788時,我點能夠用每日30分鐘 ...

你唔需要擔心!
考試只係考3首曲,A、B、C各一首,老師話每首曲都要準備,可能只係想睇吓哪首曲比較適合你囝囝,到時再決定選哪三首!

原帖由 fcbttkw 於 10-12-1 17:57 發表

你唔需要擔心!
考試只係考3首曲,A、B、C各一首,老師話每首曲都要準備,可能只係想睇吓哪首曲比較適合你囝囝,到時再決定選哪三首!

之前我都聽人講只練3首歌,我同老師講返係咪,佢話係要練晒3本書,然後去到考場睇果到D人叫我仔彈邊3首既??跟住仲可能會有首唔o係果3本書內既譜彈,講到考呢個2級試好難咁,係咪我get錯d咩呀??

原帖由 fcbttkw 於 10-12-1 17:57 發表

你唔需要擔心!

之前我都聽人講只練3首歌,我同老師講返係咪,佢話係要練晒3本書,然後去到考場睇果到D人叫我仔彈邊3首既??跟住仲可能會有首唔o係果3本書內既譜彈,講到考呢個2級試好難咁,係咪我get錯d咩呀??

醒目開學勳章

原帖由 nakoko 於 10-12-1 20:38 發表

之前我都聽人講只練3首歌,我同老師講返係咪,佢話係要練晒3本書,然後去到考場睇果到D人叫我仔彈邊3首既??跟住仲可能會有首唔o係果3本書內既譜彈,講到考呢個2級試好難咁,係咪我get錯d咩呀?? ...

除咗 3 首歌考試歌 ,
你講果個應該係 sight reading ,
係會即場俾段野你彈 !!!

醒目開學勳章

原帖由 nakoko 於 10-12-1 20:38 發表

之前我都聽人講只練3首歌,我同老師講返係咪,佢話係要練晒3本書,然後去到考場睇果到D人叫我仔彈邊3首既??跟住仲可能會有首唔o係果3本書內既譜彈,講到考呢個2級試好難咁,係咪我get錯d咩呀?? ...

書係有4本:pieces、scales、sight reading、aural.
scales係差不多要練晒(考試時要背嘅).
pieces係A、B、C part各選一首歌(老師負責揀),去到考試場,工作人員會問考生彈邊3首,係你自己講,唔係考官安排!
aural喺上堂時老師會教(唔駛帶去考試場).
sight reading係練習讀譜(考試時唔需要帶),考官即場會俾一個新譜考生.
再問吓老師啦!

原帖由 fcbttkw 於 10-12-2 09:36 發表

書係有4本:pieces、scales、sight reading、aural.
scales係差不多要練晒(考試時要背嘅).
pieces係A、B、C part各選一首歌(老師負責揀),去到考試場,工作人員會問考生彈邊3首,係你自己講,唔係考官安排!
aural喺上堂時老師會教( ...

唔該晒你地,解釋得好清楚,我依家明白晒喇
係囉,其實都要練好多首呢,點解成日聽人講一番見解話:小朋友要考級好悶呢,成年都係彈住果3首歌~~
我依家手上有3本,我要返去再睇睇我欠邊本先thx~~

醒目開學勳章

原帖由 nakoko 於 10-12-2 11:34 發表

唔該晒你地,解釋得好清楚,我依家明白晒喇
係囉,其實都要練好多首呢,點解成日聽人講一番見解話:小朋友要考級好悶呢,成年都係彈住果3首歌~~
我依家手上有3本,我要返去再睇睇我欠邊本先thx~~ ...

淨係彈考試嗰3首歌梗係悶啦!
所以除咗3首考試歌外,應該教吓其他歌仔!

回覆 26# nakoko 的文章

你欠果本應該係 Aural……老師可能自己有,所以你可以唔洗買呢~
‹ 上一主題|下一主題