用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 駿景園樂基interview-27 NOV
go

駿景園樂基interview-27 NOV

想問今日到駿景園樂基interview的家長覺得點呀? 我覺竹得in完都唔知佢地in左d乜咁。入到去唔駛三分鐘就完。個老師講野好快,雖然係好有笑容同nice,但係感覺係好想收工咁。in完出來自己都一頭霠水。夠竟係安排上係咁定係因為我in下午的關係?!

原帖由 lusciniafung 於 10-11-27 22:14 發表
想問今日到駿景園樂基interview的家長覺得點呀? 我覺竹得in完都唔知佢地in左d乜咁。入到去唔駛三分鐘就完。個老師講野好快,雖然係好有笑容同nice,但係感覺係好想收工咁。in完出來自己都一頭霠水。夠竟係安排上係咁定係 ...

可能申請太多, 老師想唔快都唔得.

IN 我地係一眼鏡女士, 好有笑容架

我地都係in下午的,感覺安排上不錯呀! 雖然在門口等了20分鐘,但在waiting room到interview很暢順,不用多等,in完又可以係出面玩一陣,唔混亂.

interview果時個老師都好好笑容呀, 唔似趕收工, 不過好直接咁話我囡囡唔識講野...@.@ 佢得16個月,點可能要佢講名字同幾大...可能佢地都係要收超大仔女啦~ 所以我地預左都係唔得, 連問我地會唔會考慮下午都無問.

Arrangements are fine and the face-to-face interview took only less than 10 mins.  The foreign teacher is very nice but my kid was not responding much to her questions/instructions so I guess the chance is low.  She just asked parents very simple questions like who take care of baby, etc...
Sweetheartb

回覆 1# sweetheartb 的文章

比想像中簡單,都係stack block同問邊個係咩呀...3選1...,太容易...我諗好多都會識....都唔知佢地收唔收我果囝囝? 但老師都有講你好叻叻wow,俾個禮物你啦!希望有機啦! 我個仔全程好開心..肯回應老師(因前兩日in Boxhill係唔睬miss同拍枱更向住miss大叫),可能因為今日in佢個miss 有笑容同好nice對我個仔,所以係好好多~

有無人預到普通話老師?
同埋今年係比一個家長入定兩個?

原帖由 dennispapa 於 10-11-28 02:26 發表
有無人預到普通話老師?
同埋今年係比一個家長入定兩個?

一定有. 但你要見O個時先知.

你下星期IN呀?

yep
Dec 3 12:15 kln tong preschool
原帖由 4001cc 於 10-11-28 11:33 發表

一定有. 但你要見O個時先知.

你下星期IN呀?

我個老師係講廣東話唔正, 應該係國語老師.但佢全程都用好細聲同唔咸唔淡既廣東話同我小朋友講野.根本連我都唔係句句聽到. 個仔直程無理佢. 每叫小朋友做一樣野, 當BB唔聽佢話或者係做左第二樣野(因為有幾樣玩具)佢就好似上身咁,一味重复又重复. 叫到佢做為止. 我感覺係佢唔變通.同埋佢係咪真係識觀察小朋友呢? 咁出名既學校,老師質素應該係比較高. 同我想像差好多.唔知係咪個別老師問題. 問我問題都係好似好趕咁,又要像徵式咁問,好似交功課咁.整體感覺比KLN TONG CANNAN還要差.

你好, 我都有去IN火炭樂基, 不過IN完之後真係對這間所謂沙田區名校打了一個折扣...
1. 先在門外等候, 跟住入去等IN比D玩具班小朋友玩, 問題係我個仔一入去, 個老師就叫名即時IN, 根本沒有給予小朋友充足時間適應(我已早半個鐘到達學校門外)
2. 在課室等IN時(我只有2分鐘)D玩具竟然係一小堆又舊又殘的Lego, 我見到都無咩興趣, 我個仔當然唔玩啦
3. IN我地個MISS竟然係要我抱住個仔坐起一張圓高椅上而張枱基本上係一張麻雀枱, 老實講點解學校無準備足夠小枱小椅予小朋友同家長呢?
4. 老師第一句同我個仔講不是自我介紹/問個小朋叫咩名, 而係即時叫佢做指令, 大佬小朋友都未知你係邊個就粗粗魯魯咁, 佢SO你就奇啦!
5. 我為有自己叫個仔做比佢睇啦, 我個仔基本上做好晒,包括攞CUP, SHOW DADDY MUMMY....可是我用英文同個仔講, 個MISS竟然話我你做咩唔以英文INTERVIEW???咁我解釋因為個仔在家會聽/講中及英文的..佢語氣係非常串的....
6.之後佢送左個波比我個仔, 我都叫個仔同佢講謝謝同BYEBYE, 前後都唔知有無用左15分鐘, 我想問佢個評分標準係咩呢?幾分鐘就可以知道收唔收呢個學生?

總結我去了BOXHILL INTERVIEW經驗, 人地鬼佬學校好過佢好多, 起碼MISS有禮貌有愛心, 玩具同課室有充足準備, 反思日後要我將個仔交比依個MISS去教, 我真係擔心!
以上都是我自己有感而發, 不是針對間學校, 而係個interviewer嘅態度真係非常之差, 點解名校都會有這樣的師資?簡直直接影響學校嘅形象!

回覆 8# dennispapa 的文章

Good Luck!!!

醒目開學勳章

YES! 我想問佢個收生標準係咩呢?幾分鐘就可以評分? 好似好兒熹!

may i ask 1 or 2 parents enter the interview room?  Thanks

我想問有冇人in net teacher? 我嗰個有問小朋友除爸爸,mama, 仲識ng識講嘢? 覺得如果要小朋友轉換環境点? (因我個女平時乜都講, in突然間乜都ng講,但in前in後係勁講嘢架, 激死!!!!! )

小朋友係唔係第一次 interview?
我女女第一次 interview 啟思時都係咁
但自呢個 failed 既經驗後就無問題
仲要 so fast 都係 all pass!

原帖由 holemama 於 10-11-28 22:14 發表
我想問有冇人in net teacher? 我嗰個有問小朋友除爸爸,mama, 仲識ng識講嘢? 覺得如果要小朋友轉換環境点? (因我個女平時乜都講, in突然間乜都ng講,但in前in後係勁講嘢架, 激死!!!!! ) ...

成個流程都係暢順,但我覺同老師面對面interview的時間真係太短,得2-3分鐘佢可以觀察到個小朋友d什麼呢?

大部份小朋友都要時間warm up啦,再加上連大人都咪warm up得來就話完囉。夠竟佢收生標準係乜呢?

之前in過的學校大約預都有10-15mins。in完後對這間沙田名校有點保留。

原帖由 lusciniafung 於 10-11-29 09:48 發表
成個流程都係暢順,但我覺同老師面對面interview的時間真係太短,得2-3分鐘佢可以觀察到個小朋友d什麼呢?

大部份小朋友都要時間warm up啦,再加上連大人都咪warm up得來就話完囉。夠竟佢收生標準係乜呢?

之前in過的學校 ...

就係 2-3 分鐘, 人地老師已觀察到你的小朋友是不是佢地杯茶, 呢d 係做老師的 "經驗" , 我朋友的太太是別間學校的幼師, 她也是說不出幾分鐘佢已知坐在眼前的小朋友是不是學校target 的人選, 只是你地做父母只知自己的孩子是最好, 佢地在雲雲考生中會見到好多唔多type的小朋友, 你的要warm up, 別的不用, 你說邊個能取悅老師 ?

人地日日對住咁多小朋友教學, 只要接觸一會老師心中已有數, 你就算去 kv, st. cat 一類學校interview, 他們也不會花上多個 5 分鐘去接見一個小朋友.  出面太多人等緊了.  

不要說沙田名校是這樣, 其實, 四圍都是一樣.

咁我想舍道點解軟師要問小朋友容唔容易適應新環境呢? 佢地係咪會俾offer學生去其他分校架(例如報火炭但又俾九龍塘offer你)?

really don't be disappointed la!! I think most schools in HK wouldn't spend alot of time to truly understand our child in order to see whether it fits their school style.

You see, every kid is given the same time slot!! So, i really don't understand how they choose our kid too.  But i guess they are looking for some very bright child la!! Those "auto" mode kid ne..

Anyways, i think don't give too much pressure to yourself la!! I'm sure every kid has different talent.  Even being accepted by this school doesn't gurantee anything..Just let God prepare the best for you la!!

ADD OIL!!!