用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖嘉勒小學暨幼稚園 St Clare's K1 interview
樓主: 02040314
go

St Clare's K1 interview [複製鏈接]

我就好鈡意間學校,好古樸,希望校風好好,我一路同我hubby行去interview的時候,一路話,更近HKU, 如果收作我個女,我就辭職,再讀多個master,叫做陪女女返學。。。不過真係唔知間學校有咩收生標準,可能唔鈡意細b,miss見到我個女是11月尾各細B,就沒咩心機同她in,可能都係人多,到我得in時,忽然有一大班人入來,miss就好倉促結束interview了。。但係我個女我自我feel覺得in得幾好,作爲細B來講,識得讀返自己的名,又識得講出miss比puzzle的名,比如鴨、比如傘等。。而且快而准。但係真係好趕,miss比dnew的puzzle來拼,我女沒有拼過,一d都沒有時間引導她,就好快拼比她看,跟住就完了。。我好明顯看到miss仔細看看我個女的出生年月。。。跟住讚我女叻,跟住就完了。。唉。。。是否這間學校都好似其他d傳統一樣,唔鈡意細b來。。。

好希望可以入到間學校。。。

原帖由 charlene媽媽 於 10-11-29 10:12 發表
我就好鈡意間學校,好古樸,希望校風好好,我一路同我hubby行去interview的時候,一路話,更近HKU, 如果收作我個女,我就辭職,再讀多個master,叫做陪女女返學。。。不過真係唔知間學校有咩收生標準,可能唔鈡意細b,miss見到我個女是11 ...

我地重少,完全同我b及家長零對答,連名都冇叫佢講,只係做左個配對就bye bye了
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 charlene媽媽 於 10-11-29 10:12 發表
我就好鈡意間學校,好古樸,希望校風好好,我一路同我hubby行去interview的時候,一路話,更近HKU, 如果收作我個女,我就辭職,再讀多個master,叫做陪女女返學。。。不過真係唔知間學校有咩收生標準,可能唔鈡意細b,miss見到我個女是11 ...

我好應同Charlene 媽媽既睇法, St care 係一間校風好好,好純樸既女校, 而且佢地interview 流程好暢順, 老師俾人好經驗既感覺,亦都覺得呢間學校好注重禮貌德育, 亦係暫時感覺最好既一間學校

講真,in到宜家,比我最好feel的不是那些所謂的名校,反而係真光(堅道),夠時間warm up,夠時間miss同小朋友一對一對答,跟住,總有聼故事環節,校長觀察小朋友的專著力等等,最後總有miss帶小朋友遊玩成個學校,比她參與操場的玩樂。。。成個過程plan得好,好舒服,而且在室内。。。如果話評比邊間interview安排的最好,我實投他一票。。。而且叫做完善的觀察小朋友的能力。。。其他d。。。10分鐘?可能dmiss真係好有經驗挂。。。

ps,其次我投victoria。。hoho

堅道真光都係名校之一,相信都係一間好學校。以interview 流程嚟講,本人覺得最麻麻係德望,由排隊到in 完,一個鐘15分鐘,真係幾耐,個小朋友等到呆左,唔耐煩

係。。。德望。。。唉。。。不作他想。。。

st clare 阿 st clare。。真係好想入。。。。

但我所見,班房裏面牆上的生日版,反而最多系9月10月生日的學生,分別起碼有9-10個人系呢兩個月份生日,反而1-2月生日的好小,分別得2-3個,我老公話大B都去晒D勁學校。呢次我老公的觀察能力就比我強啦。

原帖由 sunnyvivian 於 10-11-29 12:03 發表

但我所見,班房裏面牆上的生日版,反而最多系9月10月生日的學生,分別起碼有9-10個人系呢兩個月份生日,反而1-2月生日的好小,分別得2-3個,我老公話大B都去晒D勁學校。呢次我老公的觀察能力就比我強啦。 ...

St Clare都好勁呀
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

我想講,st clare都好勁嘎。。。而且我鈡意她環境好清幽,地傑人霛。。。好古樸。。一睇就係讀書個學校。。。哈哈

在我心中,我鈡意他多過聖心tim。。。當然st paul最鈡意lar。。。

我個女係11月尾。。。不知道miss鈡意嗎?

ps,你的觀察真係好仔細。。。

原帖由 sunnyvivian 於 10-11-29 12:03 發表

但我所見,班房裏面牆上的生日版,反而最多系9月10月生日的學生,分別起碼有9-10個人系呢兩個月份生日,反而1-2月生日的好小,分別得2-3個,我老公話大B都去晒D勁學校。呢次我老公的觀察能力就比我強啦。 ...

簽名被屏蔽

唔知最後in個批是几點鍾呢?
15分鐘in一批,一批30人,應該由9 或9:15am開始in,一個鐘就接見120人,如in到3、4pm,那麼都有過800人申請。只得120個位,再扣除有家姐讀梗,又係十幾個揀一個

探子回報話至少知道超過六百人, 有無八百就唔知了.

老師個日都問咗我個女好多問題,咩名、幾歲、邊個帶你嚟,動物拼圖我個女第一隻拼獅子,拼完問係咩同什麼顏色,之後拼大象,亞女無砌獅子咁快,原來係雙面,其中一塊反轉咗,要爸爸出手反翻先砌到,之後再問問係咩同什麼顏色,仲要問形狀,圖形,三角,正方形,餵公仔食嘢又問食物名稱,老師再問亞女係邊度讀書,亞女(用手指下地下)答...係呢度(即係課室),因為我地平時問係問亞女你學校叫咩名?老師笑下望下張form問係咪xxxxx亞女就話係...最後同老師byebye,老師叫亞女你笑下先啦,好彩亞女都肯笑住byebye...因為亞女全程無笑過好認真去答問題,希望收啦,我都好鍾意呢間學校!小學仲好似有法文學...

各位, 我女係2010 1 月BB,,
我都一心想個女讀ST CLARE,
之前打去問學校, 幾時可以報呀,
個STAFF 都好NICE,,,, 話我知我要等2012先可以報~

我自己都係稔ST CLARE 第1
聖心第2,,,,
堅道真光第3,,,,
(ALL GIRLS SCH) HAHA
之前上黎睇左好多都無咩人講~
今日好開心見到你地SHARE INTERVIEW,,,
:) THANKS!
我而家係COPY 晒你地GE INTERVIEW,,
不過,,我想知你地最初拎FORM 個陣駛唔駛話要排隊呀?
打電話留FORM ,,個D 咁呀???

回覆 34# MBK 的文章

MBK
嘩,乜問左你阿女禁多嘢?!
我阿女係細b, 0812,我哋in 11:45。
入到班房玩左一陣好快就有老師來in小朋友,1. 枱面有副生菓puzzle,我正在tidy up,諗著清一清枱面俾老師開始in個女,最後剩低香蕉、cherry同strawberry。老師就叫阿女砌返好剩個d同問佢係咩黎。
2.  枱面有副hello kitty cafe,問阿女係咩黎 (阿女答:食嘢既),老師再叫阿女將kitty放係椅上坐。
3.  最後老師剩係問我平日係咪平日係我湊/教開阿女,我話係,佢話睇得出,因為阿女好聽我話。
其間,有位老師入黎同in緊我哋個老師講左一句: 最後喇,無架喇,加油呀!
錦就in完喇,連叫阿女自我介紹都無??

唔知點算!我都好鍾意呢間學校....

原帖由 orsiuping 於 10-11-29 14:19 發表
MBK
嘩,乜問左你阿女禁多嘢?!
我阿女係細b, 0812,我哋in 11:45。
入到班房玩左一陣好快就有老師來in小朋友,1. 枱面有副生菓puzzle,我正在tidy up,諗著清一清枱面俾老師開始in個女,最後剩低香蕉、cherry同strawberry。老師就 ...

me 2啦,好鍾意St Clare,老師一見我b就話俾款最深既佢玩,玩完就bye bye了,講多句都冇,實唔得啦

唔係掛…點會咁…
原帖由 brrbaby2007 於 10-11-29 10:21 發表

我地重少,完全同我b及家長零對答,連名都冇叫佢講,只係做左個配對就bye bye了

原帖由 sheffield 於 10-11-29 16:09 發表
唔係掛…點會咁…  

o甘我諗其實佢地好有經驗,俾個最深你玩就知得唔得,不過另一個原因可能我住九龍唔收。

回覆 36# orsiuping 的文章

唔知你個女係唔係對正樓梯嗰個班房? 個hello kitty cafe 係呀女玩水果puzzle玩到悶自己去櫃到拎出泥,然後掛住玩hello kitty, 唔望老師囉:(
‹ 上一主題|下一主題