用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你還會選的直資嗎?
樓主: brian61950
go

你還會選的直資嗎?

原帖由 spicy 於 10-11-29 14:12 發表
但我想比了學費的家長是否只是付出與收入不成 ...

If parents are old boys or girls of famous DSS schools, be honest, they don't care. They know the power of network (Kids may not think like this, as grow up togehter, the relationship and network establish natually). If no connection with schools, the "Branding and Positiioning" is the key.  Still justified.

For new DSS schools with new educational vision and mission, no track record, difficult to tell. Some parents may frustrated due to some empty promises from the schools, they may change schools finally for their kids, not justified to pay the fee.

Some parents are happy as their kids enjoy schooling, that is their primary objective, all parties satisfied.

Scenarios not exhaustive........ All depends.....

回覆 39# Charlotte_mom 的文章

小小離題,

恭喜 Charlotte_mom 成為版主。

回應樓主:

我會選直資,因為有的選好過無得選。

但我想比了學費的家長是否只是付出與收入不成比例?

付出與收入有比例可計嗎?

醒目開學勳章 王國長老

THANKS
我"鄧"腳姐
原帖由 Sumyeema1 於 10-11-29 03:12 PM 發表
小小離題,

恭喜 Charlotte_mom 成為版主。

原帖由 Charlotte_mom 於 10-11-29 13:53 發表
獎學金定助學金呀大佬
獎學金同家庭環境無關架wor

我地學校每年都有獎學金架! 不過唔知點解審計署都話佢有問題, 莫非唔夠多?!

醒目開學勳章

我見HKUGA回應,是因為用唔盡10%的學費
所以有獎學金,減免,但少人申請都有問題,會俾審計閙

但究竟應該留幾多減免,又留幾多for獎學金?
或將上年度沒有用減免的全數轉獎學金?
但如果突然今年申請減免增加超過10%的學費時又怎樣?

我不是幫學校,但審計署批評時,可否同時建議面對這情況時,應該怎處理?

同時,教一下學校,4~5月要做budget時,教育局卻沒有提供下年津貼的金額時,應該自行估大多少?
但教育局最後沒有加時,又怎樣處理.

原帖由 silvia_ng 於 10-11-29 17:27 發表

我地學校每年都有獎學金架! 不過唔知點解審計署都話佢有問題, 莫非唔夠多?!

但如果突然今年申請減免增加超過10%的學費時又怎樣?

我不是幫學校,但審計署批評時,可否同時建議面對這情況時,應該怎處理?

The Audit Dept should understand that scholarships or subsidies may not be utilised in full because the amount granted depends on the number of applicants and how much they are entitled to, which are beyond the school's control.  If there is a trend (say for 3 or 5 years) that the amount set aside for scholarships or subsidies is consistently lower than the actual grants, the school should consider the reasons for the consistent difference and change the criteria for granting scholarships and subsidies accordingly.

同時,教一下學校,4~5月要做budget時,教育局卻沒有提供下年津貼的金額時,應該自行估大多少?
但教育局最後沒有加時,又怎樣處理.

I wonder how subsidies are usually calculated - any bases?  EDB should realise the difficulty of schools in preparing a budget, just like their own difficulty in estimating the subsidies to be given. :)

醒目開學勳章 王國長老

我地夠係, 除左創校初期, 搵左好多辦學團體既代表黎做校董(唔通搵校友咩:;pppp: ), 而家都ADJUST晒啦
都唔知佢話超過上限60%條數, 點計出黎

原帖由 silvia_ng 於 10-11-29 05:27 PM 發表

天呀...呀孫公話佢地唔夠牙力去監察直資, 咁邊個先夠呀????

呢單野真係分分鐘要佢落台呀!

btw, now頭先check埋icac比學校既指引, 話果4間先公佈既學校, 有可能抵觸法律。如果有家長向icac投訴, 應該就會開file查架啦!

醒目開學勳章

講真,有幾多家長明知自己負擔不起會申請
那樣結果就係我們尊貴的議員,評論家,官員說DSS沒有完成最初的承諾...唔影響一些負擔不起的小朋友入讀機會

這不是自相矛盾嗎?

題外話...小一入學基本上是自相矛盾的產物
校網的原意是就近上學,那第1輪計分呢?

矛盾的人,就有矛盾的事發生

原帖由 thomasha 於 10-11-29 18:03 發表

但如果突然今年申請減免增加超過10%的學費 ...

就當學校真係無可能預計到來年教育局會批幾多資助金額.到批出時原來係比預期既多出,係吾係可以學政府免公屋租金甘,免家長1-2個月既學費呢?

原帖由 Charlotte_mom 於 10-11-29 19:12 發表
我地夠係, 除左創校初期, 搵左好多辦學團體既代表黎做校董(唔通搵校友咩:;pppp: ), 而家都ADJUST晒啦
都唔知佢話超過上限60%條數, 點計出黎

我都想說一點是, 說真我都沒想到自己學校有份的, 因我校都是有獎學金及不同類別的獎學金.  況且重要是入學收多少學費便一直收到六年的. 不會加價. 之前小五,六都是收1000元以下 , 到現在才一千幾學校都要平衡及老師都是打工當然希望加人工呀 , 都不是每年加學費.  要保證學生質素及家長一般都有要求的. 當然是一路進步 (錢都會) 但重要是是否過份地加價.

不過, 有些就真是過份地加了很多學費, 學校應該檢討下.

教統局是否根本沒有列明或註明求要學校分多少出來做獎學金 ? 唉 ! 真的不清楚. 我們做家長根本就從不知道學校應該分多少獎學金才對 ? 又或是根本都不會去比較其他學校有多少獎學金, 除非自己小朋友很叻LA.

MIHO

我諗基層家長都會睇睇o個d直資學校o既獎/助學金計劃再決定報唔報,始終人望高處嘛,基層家長都想仔女搵到間好學校讀書,希望佢地有朝一日出人頭地。

至於校網同自行階段計分問題,都係o個句,既然點樣做都會有人唔滿意,入學辦法就樣樣有d,盡量滿足唔同家長o既需要又平衡學校o既利益。
原帖由 ziyi 於 10-11-29 22:09 發表
講真,有幾多家長明知自己負擔不起會申請
那樣結果就係我們尊貴的議員,評論家,官員說DSS沒有完成最初的承諾...唔影響一些負擔不起的小朋友入讀機會

這不是自相矛盾嗎?

題外話...小一入學基本上是自相矛盾的產物
校 ...

醒目開學勳章

其實只係吹吹水
如果你說要考慮埋助學金,唯一俾個"good"的就是俾人閙加學費的SPCC(我沒有申請)
他的網頁有埋計算器,即時可以知道可減多少,符合資格
差一些的如港同/真道...也在網頁上有form下載,也有計算方式
跟政府書簿津貼的標準一樣
俾人閙的最勁的有
其他少留意

原帖由 thomasha 於 10-11-30 00:05 發表
我諗基層家長都會睇睇o個d直資學校o既獎/助學金計劃再決定報唔報,始終人望高處嘛,基層家長都想仔女搵到間好學校讀書,希望佢地有朝一日出人頭地。

至於校網同自行階段計分問題,都係o個句,既然點樣做都會有人唔滿意,入學辦 ...

原帖由 ziyi 於 10-11-30 00:30 發表
其實只係吹吹水
如果你說要考慮埋助學金,唯一俾個"good"的就是俾人閙加學費的SPCC(我沒有申請)
他的網頁有埋計算器,即時可以知道可減多少,符合資格
差一些的如港同/真道...也在網頁上有form下載,也有計算方式
跟政府 ...

Most DSS schools provide sufficient tuition fee remission info for parents and students. The family applies for that or not is another story.