用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你還會選的直資嗎?
樓主: brian61950
go

你還會選的直資嗎? [複製鏈接]

其實校方有盈餘是好事,所謂積榖防饑,尤其在現今bubble economy 下,asset value隨時好快depreciate, 投資在低風險工具上比做time deposit更明智,只要不是minibonds, 並無不妥。大部份accountant都train up to be more prudent. 我哋只會concern spending 是否within budget.

其實校方有盈餘是好事,所謂積榖防饑,尤其在現今bubble economy 下,asset value隨時好快depreciate, 投資在低風險工具上比做time deposit更明智,只要不是minibonds, 並無不妥。大部份accountant都train up to be more prudent. 我哋只會concern spending 是否within budget.

我也很同意有很多都是溝通上出左問題,煎辜擺埋上來.
但個d作细幾倍儲備的學校,算你識飛都好,擺到明揾政府老襯·

原帖由 Charlotte_mom 於 10-11-28 00:59 發表
直資"掠水"呢單野, 我o係自由版都有講過
有d指控(例如校友校董), 只可以用"超低能, 勁攪笑"黎形容, d校友都未夠18歲, 或者根本無校友, 點做校友校董呀, 要指責別人, 自己做下功課先啦(edb明知架, 不過無解話)
好多註 ...
無知是福

醒目開學勳章 王國長老

我同意直資制度係有需要改善既地方, 如果透明度係夠, 就唔會爆臻美事件啦(可能仲有其他未爆煲既, 我地唔知姐)
但under現今制度下, edb無要求學校準備一d資料, 好多人就將focus擺左o係學校唔disclose, 呃錢等等 (呃? 而家多左既錢去左邊, 落左校監校董校長袋? 定係只係o係學校盤數for future use? 呢2樣分別好大的)
edb既"低能", 我自己都唔係第1次領教, 例如以前公司攪幼稚園, 要註冊校監, 份form上竟然要求要1個中文簽名+1個英文簽名, 我想問下大家, 正常人有1個中文簽名+1個英文簽名架咩!? 佢地不嬲都做事彊化又官僚
我自己睇法: 相信今次edb真係"兩面不是人", 有排解話喇!

雖則話多左既錢留來將來用,但你有6元儲備就應該講6元,唔係1元,就算你要加學費也可能係幾年後既事,冇理由要而家d學生幫將來的學生交定部份學費.

另一方面,你收緊政府資助,普羅市民緊張d也不為過.

要政府立刻變醒亦冇可能,既然雙方各執一詞.不如各直資考慮轉私校,天下太平矣.

原帖由 Charlotte_mom 於 10-11-28 11:21 發表
我同意直資制度係有需要改善既地方, 如果透明度係夠, 就唔會爆臻美事件啦(可能仲有其他未爆煲既, 我地唔知姐)
但under現今制度下, edb無要求學校準備一d資料, 好多人就將focus擺左o係學校唔disclose, 呃錢等等 (呃?  ...
無知是福

因部份學校真的無辜,標題和內容修正了.
無知是福

醒目開學勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 10-11-28 11:21 發表 [url=http://forum.edu-kingdom.c我同意直資制度係有需要改善既地方, 如果透明度係夠, 就唔會爆臻美事件啦(可能仲有其他未爆煲既, 我地唔知姐)
但under現今制度下, edb無要求學校準備一d資料, 好多人就將focus擺左o係學校唔disclose, 呃錢等等 (呃? 而家多左既錢去左邊, 落左校監校董校長袋? 定係只係o係學校盤數for future use? 呢2樣分別好大的)
edb既"低能", 我自己都唔係第1次領教, 例如以前公司攪幼稚園, 要註冊校監, 份form上竟然要求要1個中文簽名+1個英文簽名, 我想問下大家, 正常人有1個中文簽名+1個英文簽名架咩!? 佢地不嬲都做事彊化又官僚
我自己睇法: 相信今次edb真係"兩面不是人", 有排解話喇!

charlotte mom

我路過架咋, 對我們公司黎講, d 老闆真係會有一個中文簽名一個英文簽名架

因為我們公司好多大陸文件要簽, 而大陸官方只接受中文簽文, 而d 老闆好多時都係簽英文名, 所以佢地全部都中英簽名各有一個

而外國人, 都要識'簽'中文名, 呵..........

哈哈哈,我都覺得係

原帖由 brian61950 於 10-11-27 23:03 發表
頭個幾間我同意,其他個d我有d保留,這個怪現象我留意很久了.
一掛上直資的牌頭唔知點解冇啦啦升Level,可能係d簡介會的功勞啦,又或是覺得要比錢好過no pay呢?

...

其實run 一間直資和run 一門教育生意一樣. 我覺得教育局應和直資各校長訂立更清楚指引, 以免往後犯錯. 校費可以市場調節, 儲備只要更透明便可. 但涉及買樓這些事.... 便要講清楚校長是否有權力 or 教育局是否 accept 這做法. 如果校董會 accept, 校長accept, 教育局 accept... 我覺得是沒有問題的.

我比較關注誠信、操守等問題。我把孩子放進學校,其中要學的最重要是道德,學校不應在有灰色地帶下犯錯。
學校有過多儲備,即使沒有任何個人利益,但哪是公帑或家長的金錢,可有其他更佳的用途,所以簡直是一種浪費,只要對自己學校有利,便不顧一切去增加儲備,這對taxpayers和家長都很不負責任。這些學校我真擔心他們會教孩子一個怎樣的價值觀?

醒目開學勳章

我想問, so far有無講過究竟教育局有無訂定, 點至係適量儲備, 點至係過多, 又或者儲備幾少叫做有危機? 老實講, 千幾萬對run一間學校來講, 係咪真係好多?

原帖由 sheep30 於 10-11-28 22:04 發表

我比較關注誠信、操守等問題。我把孩子放進學校,其中要學的最重要是道德,學校不應在有灰色地帶下犯錯。
學校有過多儲備,即使沒有任何個人利益,但哪是公帑或家長的金錢,可有其他更佳的用途,所以簡直是一種浪費,只要對自己學校有利,便不顧一切去增加儲備,這對taxpayers和家長都很不負責任。這些學校我真擔心他們會教孩子一個怎樣的價值觀?
...

醒目開學勳章 王國長老

所以, 咪又係官僚主義作怪lor
原帖由 CrabPincers 於 10-11-28 02:39 PM 發表
charlotte mom

我路過架咋, 對我們公司黎講, d 老闆真係會有一個中文簽名一個英文簽名架

因為我們公司好多大陸文件要簽, 而大陸官方只接受中文簽文, 而d 老闆好多時都係簽英文名, 所以佢地全部都中英簽名各有一 ...

醒目開學勳章

10年前就可以說國內只認中文簽名或只認印鑑
但現今答案是"否"的
但大多數仍會有2個簽名作分別是真的
正如我在公局一般簽inital,一些對外文件簽另一個
但2個都跟自己私人的正式簽名有別的
而這裡是香港,除了Charlotte_mom說的exceptional case
我就真的未見過要簽2個簽名

原帖由 Charlotte_mom 於 10-11-28 23:44 發表
所以, 咪又係官僚主義作怪lor

一直知道孩子不適合傳統教學, 傳統教學只會令其失去學習興趣、自信心等, 而非傳統教學、會關顧學習差異的津校好難搵, 就算有都未必在自己居住那區, 競爭又大, 於是, 唯有自己為孩子另謀出路。還有, 我不覺得讀直資/私校係升呢, 這樣說, 會將家長分化, 其實大家都係家長, 選報什麼類型學校, 都係為孩子好, 各取所需咁簡單。

, 大家今日要留意 Mr. 孫 的拆彈能力有幾强.  

立法會教育界代表張文光提醒筆者,觀乎不少直資名校根本很少甚至沒有發出獎學金,今次的審計報告牽引出一個更深層次的社會矛盾——不少分屬傳統名校的直資中學,根本沒有履行轉制之初,信誓旦旦承諾會透過獎學金來確保基層子弟仍有機會接受最好教育這一條,令香港社會以往那種不論貧富,青年人起跑點大致相同的核心價值在一夜之間消失了。今日便要出席立法會帳目委員會聆訊的教育局長孫明揚,其拆彈能力將面臨嚴峻考驗。

孫公公求你快退休吧! 唔該.

原帖由 artroboy 於 10-11-29 11:31 發表
, 大家今日要留意 Mr. 孫 的拆彈能力有幾强.  

立法會教育界代表張文光提醒筆者,觀乎不少直資名校根本很少甚至沒有發出獎學金,今次的審計報告牽引出一個更深層次的社會矛盾——不少分屬傳統名校的直資中學,根 ...
無知是福

醒目開學勳章 王國長老

全中, 對天發誓, 從來無覺得自己小朋友果間係咩名校/貴族學校
仲算afford得起果$2100學費, 揀間鐘意既, 我想要活動+包容+水平ok,  就係咁簡易姐
我住12網, 人人都話名校網, 但無一間我想揀(唔係唔好, 不過唔岩我既spec), 唯有俾錢啦
原帖由 myrchan 於 10-11-29 11:03 AM 發表
一直知道孩子不適合傳統教學, 傳統教學只會令其失去學習興趣、自信心等, 而非傳統教學、會關顧學習差異的津校好難搵, 就算有都未必在自己居住那區, 競爭又大, 於是, 唯有自己為孩子另謀出路。還有, 我不覺得讀直資/ ...

醒目開學勳章 王國長老

獎學金定助學金呀大佬
獎學金同家庭環境無關架wor
原帖由 artroboy 於 10-11-29 11:31 AM 發表
立法會教育界代表張文光提醒筆者,觀乎不少直資名校根本很少甚至沒有發出獎學金,今次的審計報告牽引出一個更深層次的社會矛盾——不少分屬傳統名校的直資中學,根本沒有履行轉制之初,信誓旦旦承諾會透過獎學金來確保基層子弟仍有機會接受最好教育這一條,令香港社會以往那種不論貧富,青年人起跑點大致相同的核心價值在一夜之間消失了。今日便要出席立法會帳目委員會聆訊的教育局長孫明揚,其拆彈能力將面臨嚴峻考驗。

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題