用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望學校 (幼稚園) 德望interview
樓主: yywing
go

德望interview [複製鏈接]

應該會一年比一年好。見你地今年 interview 的安排同舊年相比,你地已經幸福好多了......

我自己感覺,學校都真係對小朋友的品德係有要求的,品德包括左好多野,耐性會係其中之一、自己坐定定亦係其一、禮貌亦係其一......另外,都係自己感覺,學校亦都會睇家長的,唔係睇有無錢、係唔係專業人士....... 係睇家長的言行品德,對家校合作的意向等......

Interview時有2個老師, 一個問問題, 一個站係後面 mark , 我見佢都有時不時 mark D ,
最後老師叫所有小朋友
拍椅”, 但我見 mark 分個老師跟本對眼都無望D小朋友
拍椅”,

我諗這個動作只係隨便講一下, 完全不會影响賽果。

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-29 14:19 發表

同意,今年肯定比上年好好多!好多家長都話佢地interview時冇mark嘢,我有d朋友話佢地內定,我諗就唔會,唔知你點睇?佢地按乜嘢揀人?

原帖由 mimimomo6 於 10-11-29 15:05 發表

係好多細b架, 我女o個班上下午班11-12月份,
加埋有 12 個
大女1-2月, 3-4月都各有 over 10 個, 好在收左我個中女 (5月份)

比其他學校係多d細b, 不過有d應該係大大b, 我有朋友係0610同我地一齊讀k1既.

我in11:45! 德望好差!先講arrange, 好亂lor! 不斷排排排...坐坐坐...等等等!又唔俾小朋友出位,但又唔俾小朋友佔位坐,要家
長抱住喎!搞左45mins至 in!其間女女等到又餓又眼瞓,已經out of control落地行!有個冬菇頭老師黑晒面好惡咁叫我地睇住女女!真係不知所謂!又
唔俾小朋友走動,只有等,你估我個女係碌木咩!完全冇愛心既老師!唔係你既arran
ge咁差,使咩等咁耐吖!女女亦都冇心情in! 我索性叫女女唔使in! 反正佢肯收,我地都唔會讀!你揀學生,我地都會揀學校!幼稚園stage一定要有愛心
,黑面留返小學中學la!
名校但冇品有咩用!點教好下一代?!我地一路走,daddy話個冇品miss一路啤住我地lor!

回覆 84# ankikoji 的文章

我知你講邊個冬菇頭黑面老師,佢係課室外嘅waiting area都對我黑面,話說去到上面話要再等,叫我地坐,嗰度擺到成地玩具,我女好奇走去摸,佢即刻埋嚟話唔可以玩,咁我就細細聲同女女話:唔好玩啦!呢d唔俾你玩ka

點知佢即時黑面話:唔係唔俾你玩..

我心裡即時火起!但為顧全大局唯有忍,仲笑住咁同佢講:我明架嘞,唔好意思!

佢黑面行開!其實學校大可以清楚圍上膠帶貼出告示"暫時關閉/suspend",咁俾到家長明確指示,等我地一開始就可阻止小朋友行埋去,又避免咗以上不愉快情況囉!記得之前去sc interview都有呢啲告示同圍住條slide

原帖由 lovelinda 於 10-11-29 09:30 發表
我都係,無見到有老師 write down sth......
我覺得一定唔會choose我個女.......

我望過幾間房, 冇一間房既老師係有評分板既.  試問, 老師怎樣記得姓名 ?  人的腦可以記得這麼多陌生人的名字嗎 ?  做戲, 都應該入戲. 道具是基本的設備 .  講完.

其實班老師要一天之內見1600人, 比你都攰啦, 而且大家只係等左一個鐘, d老師由朝早等(放工)到晚等左全人呢, 我當train 下女女耐性囉....

我唔係幫住老師講說話呀

我見企後面既老師有拎住紙同筆架, 我見佢每次見有小朋友有答問題同有做岩野會mark 分
原帖由 whoistheman 於 10-11-29 17:37 發表

我望過幾間房, 冇一間房既老師係有評分板既.  試問, 老師怎樣記得姓名 ?  人的腦可以記得這麼多陌生人的名字嗎 ?  做戲, 都應該入戲. 道具是基本的設備 .  講完. ...

我哋in果間房 , 有一主考老師 , 佢左後方和右後方各有一位老師 , 佢地隻手係揸住支筆 , 拿着叠嘢 ,  做乜寫乜我就唔知勒 , 不過 , 我入去果時見老師係拿着我哋叠application forms架喎 , 如果真係無評分 , 咁點样決定收唔收邊个小朋友呢 ? 真係一个"謎" ???? 有無上年的家長有任何ideas呢 ??

原帖由 whoistheman 於 10-11-29 17:37 發表

我望過幾間房, 冇一間房既老師係有評分板既.  試問, 老師怎樣記得姓名 ?  人的腦可以記得這麼多陌生人的名字嗎 ?  做戲, 都應該入戲. 道具是基本的設備 .  講完. ...

I think it's meaningless to make a complaint here. It's rule of the game...... Take it or leave it! Even u r the boss, how can u control the quality of yr staff totally??? That's why there must be some bad teachers with very bad attitude. If there is a public estate kinder which is famous for the warm smiling n super sincer teachers, will u apply or even accept their offer???

U may say it's bad but it's the reality: 係我地求位.... or u can just leave n go as a mom above did.

When I was filling the sheet, the teacher asked my hubby if u are coming with yr wife???n asked him to point out whom did he come with...... then I raised my hand n she marked sth down. So I think they will consider it too ( my own feeling only)

原帖由 carina_h 於 10-11-27 22:40 發表
did the school asked all applicants went to the school briefing?? the office staff did not invited me to the briefing when I handled in the  application form to them.  So worry if i did not went to th ...

原帖由 charlotte2008 於 10-11-29 17:57 發表
我哋in果間房 , 有一主考老師 , 佢左後方和右後方各有一位老師 , 佢地隻手係揸住支筆 , 拿着叠嘢 ,  做乜寫乜我就唔知勒 , 不過 , 我入去果時見老師係拿着我哋叠application forms架喎 , 如果真係無評分 , 咁點样決 ...

同舊年的形式唔太相同,舊年無問卷,舊年係要求小朋友自己坐,家長坐開一邊無得陪。舊年的考官係拎住小朋友的申請表逐個小朋友問問題的,不過舊年的考官唔知係什麼人,唔係而家的老師。

其實邊有可能無評分決定收生,無一間學校會咁做,見唔到有 form 唔等於真係無。自己唔明收標準唔代表無標準。更唔可以排除有人鍾意講 d 野出來刺激 / 誤導其他人的情緒 / 心境。相信大家都有足夠的能力去辨別。

其實邊有可能無評分決定收生,無一間學校會咁做,見唔到有 form 唔等於真係無。自己唔明收標準唔代表無標準。.............我都相信係...宜家都係"平常心"啦!

原帖由 B.B.BaBa 於 10-11-29 18:16 發表

同舊年的形式唔太相同,舊年無問卷,舊年係要求小朋友自己坐,家長坐開一邊無得陪。舊年的考官係拎住小朋友的申請表逐個小朋友問問題的,不過舊年的考官唔知係什麼人,唔係而家的老師。

其實邊有可能無評分決定收生,無一間學 ...

Yes, even they are picking by outlook, they must hv their way to choose.....nothing can be done except looking forward....
原帖由 lovelinda 於 10-11-29 18:27 發表
其實邊有可能無評分決定收生,無一間學校會咁做,見唔到有 form 唔等於真係無。自己唔明收標準唔代表無標準。.............我都相信係...宜家都係"平常心"啦!

...

原帖由 ankikoji 於 10-11-29 15:46 發表
我in11:45! 德望好差!先講arrange, 好亂lor! 不斷排排排...坐坐坐...等等等!又唔俾小朋友出位,但又唔俾小朋友佔位坐,要家
長抱住喎!搞左45mins至 in!其間女女等到又餓又眼瞓,已經out of control落地行!有個冬菇頭老師黑晒面 ...

哈哈,我個囡衝咗去個滑梯度玩,又係俾佢鬧,叫我捉番住個囡。我心諗,咁你做乜唔索性閂咗個門呢,考d小朋友有無能力忍受誘惑?我個好動寶寶,悶到最後索性大叫「我要Poo Poo,去廁所!」問題係,佢都從未學戒片,寧願入廁所玩!!點知一除褲,又聽到老師叫我個囡個名,拿拿林又包番條片,真正裙拉褲甩,好lea hea!!

我唔知老師有無mark分, 因為我負責填questionnaire..但因填得好慢, 我同另外兩個家長比較遲, 見到其他小朋友都走左, 剩返既繼續同老師玩, 完左o係第二批小朋友入黎前, 三個老師好似圍埋傾野, 唔知係咪即時商量決定..?

唔知點解, 我果lot又唔使等好耐喎! in 2:45pm, 3:10pm已經走得, 仲可以唔使好趕咁去搭地鐵, 個女坐底食下餅, 至去培正in(4:30pm). 初頭仲驚趕唔切, 結果時間好鬆動.

原帖由 Joy33 於 10-11-29 22:36 發表
I also agreed that the interview arrangement need to be improved. I waited for over half an hour and I saw some kids who queue behind us can had interview first. I think the staff put our letter at th ...

醒目開學勳章

原帖由 louiseter 於 2010-11-29 22:53 發表
唔知點解, 我果lot又唔使等好耐喎! in 2:45pm, 3:10pm已經走得, 仲可以唔使好趕咁去搭地鐵, 個女坐底食下餅, 至去培正in(4:30pm). 初頭仲驚趕唔切, 結果時間好鬆動.

...

我地IN3:45,差唔多一個幾鐘先至走得

‹ 上一主題|下一主題