用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望學校 (幼稚園) 德望interview
樓主: yywing
go

德望interview

我覺得考試的狀況段段時間都唔同,
我小朋友係年尾出生, interview 時間係5:30pm.
學校 5:25pm 便安排我們進學校排隊 interview, 那時間仍好多人
,

我問著 Good Hope 校服的義工, 佢話 interview 只得一日
(
8:30 – 5:30)

in 完出來已 6:30pm , 流程算順利, 但時間拖得太長, 小朋友已經唔耐煩了, 我要不定地平伏他的情緒。

面試時如其他家長講一樣7人一組, 每個小朋友都分到唔同玩具, 個老師好 nice,
每個小朋友玩嘅玩具老師都有問問題, 我小朋友被分配到配對玩具, 分別是 0-9 number, 個老師抽了幾個 number 問佢, 拎起2, 2下面有2 apple, 老師問佢有幾多個 apple, 又問 color, 我個小朋友剛滿2, 邊到咁快識 count number , 我諗都係無希望 la~

csl888 講得好岩時間拖得太長, 唔好講小朋友唔耐煩, 見到有d家長都唔好耐煩

講開考count number,  我個細女in St Clare都有考count number,  老師叫佢count 有幾多塊砌圖(果到有4塊), 真係未試過考count number, 都係第一次,我大女前年in咁多間都未試過考 count number

原帖由 mimimomo6 於 10-11-29 12:06 發表
唉,

一向學校收生標準都唔係大家預期架 ~ 唔好講 GH,

好多都係有好表現冇收, 唔出聲收正收生添,

如果咁講, 唔比家長陪入去好似培正咁係咪好D呢 !

至小個個家長都唔知小朋友表現又冇得唔滿意學校收生

標準 !  ...

同意, 舊年無論報名同interview都等到傻, 今年已經好好多. 我知學校有上bk, 可能睇完大家既意見明年會再好d.

原帖由 elmolly 於 10-11-29 13:30 發表

同意, 舊年無論報名同interview都等到傻, 今年已經好好多. 我知學校有上bk, 可能睇完大家既意見明年會再好d.

才第二次INTERVIEW, 唔算差喇, 上年 IN 民生,
7:30 六點幾出門口, 係門外排,係入面又排,  老師一組6個, 我女排最尾, 都等左好耐, ST PAUL, IN 7:00 唉, 派表已排幾個鐘, 排入去IN又係成個鐘, 咁GH 新辦, 仲有大把要改善的地方, 學校很重視家長的意見, 而且都能作出改善, 相信會一年比一年好!

唔知今年多唔多人IN呢....?

原帖由 elmolly 於 10-11-29 13:30 發表

因為count number是比較深的題目,現階段的小朋友唔係個個都做到(因為每個人的知性唔同,count number包括對數數,數量,配對等各方面要同步進行)......所以我個人覺得,現階段的小朋友去interview唔應該問count number.......

聽你咁講一講,我諗起...我個女in gh時,都有count number.........

原帖由 Winnietao 於 10-11-29 13:24 發表
csl888 講得好岩時間拖得太長, 唔好講小朋友唔耐煩, 見到有d家長都唔好耐煩

講開考count number,  我個細女in St Clare都有考count number,  老師叫佢count 有幾多塊砌圖(果到有4塊), 真係未試過考count number, 都 ...

回覆 1# elmolly 的文章

因為人數多,等一段時間是無可避免的,不過在等的時候沒有任何安排只可坐在椅上不許走動,成人可以接受,但兩歲的小孩子基本上有點難,特別是看到一些新鮮的事物都想走去看看、摸摸,老師說走不行,摸也不行,壓抑小孩子的求知慾,實在跟校監校長响簡介會講的宗旨內容有點不配合,感覺是講一套做又一套。之前交報名表及簡介會都感到有風範,想不到面試會差那麼遠。不過幼稚園才運作一年,要一天內應付那麼多人面試,安排上真是有點不足。

原帖由 mimimomo6 於 10-11-29 14:11 發表

才第二次INTERVIEW, 唔算差喇, 上年 IN 民生,
7:30 六點幾出門口, 係門外排,係入面又排,  老師一組6個, 我女排最尾, 都等左好耐, ST PAUL, IN 7:00 唉, 派表已排幾個鐘, 排入去IN又係成個鐘, 咁GH 新辦, 仲有大把 ...

同意,今年肯定比上年好好多!好多家長都話佢地interview時冇mark嘢,我有d朋友話佢地內定,我諗就唔會,唔知你點睇?佢地按乜嘢揀人?
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

我覺得各位唔洗太擔心,德望俾我既感覺唔係太睇小朋友識咩野,佢地注重禮貌品德多少少。

我自已唔知老師要求咩,不過我覺得面試時,小朋友有冇做岩做錯唔係收生主要考慮,反而家長反應可能先係重點。我自已就只會拍手、稱讚同鼓勵,不會幫或引導女女答任何問題。

個份問卷既問題冇咩特別,其他幼稚園都係問相同既野。我反而覺得即場寫幾好,一定夠真。論難度,遠遠不及X正個份啦。

其實當日既安排ok,出邊排隊係予左,不過唔應該要在斜坡同樓梯排45分鐘,就算要,都應該有好少少既安排。入到裡面,每2分鐘就要你坐過一個位,好煩好亂。

醒目開學勳章

如果一組搵得一個,咁就真係陪跑多囉

原帖由 hydaddy 於 10-11-29 14:21 發表
我覺得各位唔洗太擔心,德望俾我既感覺唔係太睇小朋友識咩野,佢地注重禮貌品德多少少。

我自已唔知老師要求咩,不過我覺得面試時,小朋友有冇做岩做錯唔係收生主要考慮,反而家長反應可能先係重點。我自已就只會拍手、稱讚同 ...

YES, Sister say 禮貌品德係最重要,叻唔叻唔係放第一位 !
X 正o個份, 我識好多都係搵人幫手填, 即場填表我返而覺得好, 至小冇得請槍喇

原帖由 hydaddy 於 10-11-29 14:21 發表

我自已唔知老師要求咩,不過我覺得面試時,小朋友有冇做岩做錯唔係收生主要考慮,反而家長反應可能先係重點。我自已就只會拍手、稱讚同 ...

我見大部份係c6填問卷,對c6來講可能好難填。我c6話佢手字好丑樣實扣晒分,佢又話隔離c6唔識填除左第一欄其他空晒
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

回覆 43# brrbaby2007 的文章

Why did you say the school perfer to receive small girl? Could you tell me the more? The seminar full already, I had no chance to attend.
THX

唔知幾多人in?
今年收150人...
每組選收0-1個....留50個位比 old girl...可能嗎?

原帖由 sharon26788 於 10-11-29 14:23 發表
如果一組搵得一個,咁就真係陪跑多囉
凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。                                                     太 11:28

今年 in 16xx

原帖由 bigbighei 於 10-11-29 14:13 發表
唔知今年多唔多人IN呢....?

今年k1好似過千, 不過唔知有幾多家長最後無去in

舊年一次過in晒k1-3, 超混亂!

Agreed!  完全唔知佢地嘅收生標準係點樣????????

原帖由 008mama 於 10-11-27 13:49 發表
感覺上好似已經內定O左咁.......
可能只是睇小朋友 Background, 家長做乜職業,同lovelinda差不多,完全無問我個囡問題,玩完就走得 !!

原帖由 salai 於 10-11-29 14:37 發表
Why did you say the school perfer to receive small girl? Could you tell me the more? The seminar full already, I had no chance to attend.
THX

事發經過有家長問學校會唔會prefer大B、對細B唔公平等,校長話校監好鍾意細B,校監同時又響個power point入面d相指出邊個邊個係細B,又話好可愛等。雖則校監有兜返話對大細b公平,但我感覺到校監係like細b,我有幾個入GH既朋友又真係Oct/Nov出世。Anyway呢d係我估,emolly佢地應更清楚

原帖由 Jenny_baba 於 10-11-29 14:18 發表
因為人數多,等一段時間是無可避免的,不過在等的時候沒有任何安排只可坐在椅上不許走動,成人可以接受,但兩歲的小孩子基本上有點難,特別是看到一些新鮮的事物都想走去看看、摸摸,老師說走不行,摸也不行,壓抑小孩子的求知慾,實在 ...

我唔起現場, 不過聽你咁講對小朋友都有d難度, 舊年要同埋小朋友聽成個鐘既座談會先去in, 真係仲想c. 已經有進步架喇, 明年應該更好.

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-29 14:57 發表

事發經過有家長問學校會唔會prefer大B、對細B唔公平等,校長話校監好鍾意細B,校監同時又響個power point入面d相指出邊個邊個係細B,又話好可愛等。雖則校監有兜返話對大細b公平,但我感覺到校監係like細b,我有幾個入GH既朋 ...

係好多細b架, 我女o個班上下午班11-12月份,
加埋有 12 個
大女1-2月, 3-4月都各有 over 10 個, 好在收左我個中女 (5月份)