用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望學校 (幼稚園) 德望interview
樓主: yywing
go

德望interview

Too much stress

I think it is good to share about the interview process but useless to bring up some ideas which are detrimental to future interviews. We SHOULD look ahead and stop thinking about the past PLEASE !

interview的程序我覺得都是大同小異,最奇怪的是我全程都見不到後面那位老師寫任何東西。如果你話她記得所有小朋友的表現,我就覺得一定不可能。我想唯一的可能是她只要記得最好表現那一位的名字。我女女表現幾好,不過同組有個超勁小妹妹識得同老師對談,成個大人一樣。所以今年德望我應該都是得個望字。

原帖由 neb 於 10-11-28 23:53 發表
interview的程序我覺得都是大同小異,最奇怪的是我全程都見不到後面那位老師寫任何東西。如果你話她記得所有小朋友的表現,我就覺得一定不可能。我想唯一的可能是她只要記得最好表現那一位的名字。我女女表現幾好,不過同 ...

我臨走再望一望,都唔見有任何老師寫嘢,如果每組收一個o甘對表現好果d人就真係好唔公平。

Btw, 我聽完佢講座后我是真心相信佢地prefer細b,大叻果d反而未必收,因為大把學校收!
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

我都係,無見到有老師 write down sth......
我覺得一定唔會choose我個女.......

我只時奇怪學校o甘講關愛,點解要小朋友響出面食西北風,全程座or企住等,開個playroom等小朋友warm up都好呀。
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

我都覺得個interview 都唔知in 乜嘢, 我果組仲攪笑, 老師帶到去課室時, 房裡面嘅老師圍埋一齊傾緊嘢, 跟本唔知有人要入去interview, 然後班老師就四散, 跟住就in 啦.  

同組幾個小朋友都唔係好識/肯講嘢, 可能年紀比較細, 我個女係大B, 所以都同老師叫有1,2 句交流, 不過全程都無人用紙mark 嘢, 真係唔知收生標準係乜啦!

我都好唔開心...我個女本身12月細女...佢全程默不作聲...只係四圍望(我知道佢一到陌生環境佢就係只係"觀察"又唔出聲, 因根本無機會warm-up)...我深信我隔離個d係大女..對答好叻..好成熟...我只好認命...因老師見我女只係好細聲答佢幾句就被我隔離個位小朋友吸引左同另一個小朋友玩...就無再理我女(但本身問緊我個女問題)...又嘈...我女講野細聲...老師又話聽唔到問完又問...我個女就有d唔想再講...唉...我個女都無機會

原帖由 prudencecho 於 10-11-29 10:12 發表
我都好唔開心...我個女本身12月細女...佢全程默不作聲...只係四圍望(我知道佢一到陌生環境佢就係只係"觀察"又唔出聲, 因根本無機會warm-up)...我深信我隔離個d係大女..對答好叻..好成熟...我只好認命...因老師見我女 ...

放心GH偏心細女,我有幾個朋友10月、11月細女都收左

間學校真係好靚,但係真係沒有時間比小朋友warm up,唯一就係出面有個普通話miss摞住個熊貓同小朋友打招呼載。。。叫作食作45分鐘西北風,跟住入到去,又係一個等字,甘大間房,都沒有人出來玩,個個都好嚴肅,入作去in,大女真係好醒目,我個女是11月尾,叫做都in的okay,不過現在的小朋友真係。。。點講。自細好aggressive?可否甘講,一坐低。左右兩個小朋友,就各自搶賽前面兩個籃,我個女眼睜睜看到前面d玩具沒了。。跟住,miss從台底又儸個籃比我個女,跟住則邊d小朋友又搶。。。唉。。。細b真係沒咩着數。。。miss都唔係點望。。。如果真係一組揀一個。。。細b肯定沒戲拉。。。

我覺得佢地d安排ok...天氣都幾好所以都無食風感覺 (相比sc o個日差好遠...), 如果唔係太早去到都唔駛點等 (我地in 11am, 10:30去到, o係出面等到10:52am入得, 11:02am 已入到waiting room, 等左10分鐘到, 11:30am已經in完走得)

原帖由 nataliepsc 於 10-11-29 10:30 發表
我覺得佢地d安排ok...天氣都幾好所以都無食風感覺 (相比sc o個日差好遠...), 如果唔係太早去到都唔駛點等 (我地in 11am, 10:30去到, o係出面等到10:52am入得, 11:02am 已入到waiting room, 等左10分鐘到, 11:30am已 ...

o甘你都好好彩了:loveliness:

我又覺得GH唔同SC,校舍o甘大放人入去排隊會安全好多。

我個女都係啦, 細女, 玩得好慢, 玩玩下隔離個小朋友"幫"哂手咁... 好彩我個女無鬧佢, 但就真係無乜表現, 連名都唔肯講... 都係無機的多...
然後因為得一個人陪, 填問卷填得好急... 好多野想寫但唔記得寫...

醒目開學勳章

我地in 3:00pm~ 剛好2:55pm到, 唔駛係出面食風, 但過左圍場都係等, 太陽好晒, 先晒左10分鐘左, 入到G/F座左差不多等15分鐘, 亞女都OK無不耐煩, 我同佢唱歌仔解悶, 仲叫我"唔好唱要見老師, 一陣先唱"~@@

但上到UG/F就開始忍唔住, 對住堆玩具又等10分鐘, 點忍呀!!  好在都undercontrol, 掂兩下都肯放手~

入到課室, 6個小朋友都好叻, 有問有答, 自己玩玩具, 但我個組企係度(年紀大DD)個miss不停咁寫, 好似mark分咁

我得一個家長帶, 我覺得有D唔公平, 佢簡介會講得好清楚話一個都得, 無問題都係同老師傾下計, 無expect佢用呢種模式interview, 同家長係零交流

我座低係呀女後面, 老師話遲D先填都得, 轉個頭又塞份問卷過黎, 坦白講我唔可以好專心做問卷囉~

雖然爸爸黎唔到, 預左某程度輸蝕D, 但真係無想過係呢種情況下影響我答問卷~

4:00pm 走人!!

原帖由 siden 於 10-11-27 16:41 發表
Ha?! Time limited to 6 mins? Did the teacher really said there is time limit?

I go alone today. Halfway through the children interview the teacher gave me the form to fill in. Of course I fill in wit ...

Same as me, the teacher gave me the questionnaire after the interview was finished, then I had to fill within a few mins.

其實校長都講到好明話最好父母一起去,我估如果佢話帶菲菲或婆婆都得會清楚d.

overall,安排我都覺得ok,但如果有多d野比小朋友warm up 會更好,可能學校喜歡d肯排隊既小朋友掛

醒目開學勳章

我個組都有家長同菲菲定印印黎, 但去到課室叫菲菲係出面等..

唉,

一向學校收生標準都唔係大家預期架 ~ 唔好講 GH,

好多都係有好表現冇收, 唔出聲收正收生添,

如果咁講, 唔比家長陪入去好似培正咁係咪好D呢 !

至小個個家長都唔知小朋友表現又冇得唔滿意學校收生

標準 ! 其實去邊度 IN 都有唔同安排,大家包容 D 啦~

上年交表, 排隊 INTERVIEW 仲辛苦過你地多多聲,

我接受晒, 因為真係想女兒可以入讀~

原帖由 pandabonita 於 10-11-29 11:58 發表
其實校長都講到好明話最好父母一起去,我估如果佢話帶菲菲或婆婆都得會清楚d.

overall,安排我都覺得ok,但如果有多d野比小朋友warm up 會更好,可能學校喜歡d肯排隊既小朋友掛 ...

呢點可能都係, 佢地日日早會一齊排隊諗天主經, 至小可以觀察下 D 小朋友耐性同脾性

醒目開學勳章

原帖由 mimimomo6 於 10-11-29 12:06 發表
唉,

一向學校收生標準都唔係大家預期架 ~ 唔好講 GH,

好多都係有好表現冇收, 唔出聲收正收生添,

如果咁講, 唔比家長陪入去好似培正咁係咪好D呢 !

至小個個家長都唔知小朋友表現又冇得唔滿意學校收生

標準 !  ...

無錯~ 所以我無諗過亞女一定輸架~ 未到開學個日都唔好輕易放棄:loveliness:

我地in 4點15分,學校都準時俾我地入去,入到去排隊上樓上, 等左約20分鐘左右,上到去1樓,就坐係到等叫小朋友個名入去interview,果到無野玩,只可以坐,一起身老師校長會叫你坐低等叫名, 等左都幾耐,差唔多半個鐘,入到班房interview個時我睇到班房牆上個鐘已經係5點鐘,小朋友面對老師玩玩具,group interview, 老師無mark野,只係同佢地玩,家長就坐後面, 另一個家長聽簡介, 同填問卷, in完再望牆上面個鐘已經係5點25分啦,足足一個鐘有多,都幾耐,落到樓下,見到有唔少家長仲等緊上一樓, in 咁多間,最耐係佢