用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Francis Assisi Result 聖方濟各 結果 ++SFA 最終考 ...
樓主: PoorParent
go

St Francis Assisi Result 聖方濟各 結果 ++SFA 最終考左乜?? [複製鏈接]

What problem ah ? Can you PM to share ?
I have faced problems to my little son. ( 2yr 8 mths)

原帖由 steve666 於 10-11-26 22:19 發表
你都幾心水清wor. ^_^
我唔會註冊SFA la
其實知道阿仔問題後,自己都怪責自己
,無意間比左pressure佢,自己唔知。
所以好肯定SFA 唔適合佢。

我識D今年KV小朋友有HONOR的,都考得唔錯. 我朋友個囡仲有直資學校比獎學金OFFER, 加埋SFA, TSL同埋其他都有OFFER,只係GH係WAITING, DG冇2nd IN,呢個成績已經好唔錯. 但佢個女考之前已經講明唔鍾意讀女校, 而且佢地仲有個細仔,所以首選都係男女校。只不過每人心儀學校唔同, 或者你得一粒女讀囡校冇需要考慮太多問題, 人地有兩個就有唔同的考慮。
我相信依家冇OFFER唔緊要, 由其係KV HONOR的小朋友, 因為KV比得HONOR你, 你應該係一個叻的小朋友, 最緊要考到唔好驕傲, 考唔到都唔好灰心, 因為讀書唔係睇依家考到邊間學校或者考唔到你心儀的學校, 其實讀邊間學校將來你可能讀書都可以好叻。
小朋友成功並不是單單取決於讀那間小學, 栽培小朋友的品行都好重要, 家長門請不要介懷考小學的數目多少, 考十間不是問題, 考一間都可以, 純粹個人決定吧。
共勉之~~

原帖由 gotgot 於 10-11-29 02:07 發表
mandy,

如果我個囡好似++咁資優,我真係唔擔心係SFA讀書呢(講真的),因為知道我個囡係普通人,所以因材施教,比佢讀返D程度深o既學校就ok,但好似呢間咁身邊咁多資優生同咁大壓力,我諗對佢唔係好事!

我老公聽得太多朋友分享,怕o左,上次2nd in。 ...

請問有那所直資學校會offer獎學金給獲取錄的小一申請人? 獎學金的內容是甚麼呢?

原帖由 valiant 於 10-12-8 04:13 發表
我識D今年KV小朋友有HONOR的,都考得唔錯. 我朋友個囡仲有直資學校比獎學金OFFER, 加埋SFA, TSL同埋其他都有OFFER,只係GH係WAITING, DG冇2nd IN,呢個成績已經好唔錯. 但佢個女考之前已經講明唔鍾意讀女校, 而且佢地仲 ...
‹ 上一主題|下一主題