用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德雅小學
go

德雅小學

請問係咪全部有報名o既都收到信呢?好似無人無收到信或reject信.好擔心 今年小學唔再係小班教學或者雙班主任制.點算?

回覆 1# MagnumMagnum 的文章

你收唔到信咩? 打電話去學校問下結果啦!

今年小學唔再係小班教學或者雙班主任制.

係未已經confirm 左"唔再係小班教學或者雙班主任制"la?

原帖由 prettygirls 於 10-11-25 14:33 發表
今年小學唔再係小班教學或者雙班主任制.

係未已經confirm 左"唔再係小班教學或者雙班主任制"la?

我唸最多收多一班,因地方有限,雙班主任制就應該唔會變。如果有疑問,可以打去學校問吓,佢地會好樂意解答你。

原帖由 MagnumMagnum 於 10-11-25 13:47 發表
請問係咪全部有報名o既都收到信呢?好似無人無收到信或reject信.好擔心 今年小學唔再係小班教學或者雙班主任制.點算?

點會收得哂呀??? 果日去面試都唔算少人, 我小朋友同學個媽咪申請編號都成2XX, 到DEADLINE都應該接近3百人啦. 冇理由全部收得哂, 學校都唔夠地方. 其實我都覺得奇怪, 為有諗被REJECT或WAITING LIST的家長橫惦唔諗住讀, 所以咪唔上黎講羅.

我諗大概有500人申請, 我係11月頭先報名, number已是47X

原帖由 可樂~ 於 10-11-25 17:57 發表
我諗大概有500人申請, 我係11月頭先報名, number已是47X

咪係羅, 成500人, 點收呢??? BTW, 我想問收到acceptance letter的媽咪係咪full time mummy呢? 因為我認識的都係全職而又收左.

原帖由 BBTWIN 於 10-11-25 18:03 發表

咪係羅, 成500人, 點收呢??? BTW, 我想問收到acceptance letter的媽咪係咪full time mummy呢? 因為我認識的都係全職而又收左.

我是在職的, 而且住新界

肯定過500, 因為我們的No.是 5XX.

原帖由 BBTWIN 於 10-11-25 18:03 發表

原帖由 可樂~ 於 10-11-25 18:10 發表

我是在職的, 而且住新界

o甘我真係想唔通羅.可能真係收到取錄先上黎傾呢. 如果今年收100人, 開4班, 25人一班都可以接受. 不過舊年得19人一班加雙班主任制, 我真係好鐘意.  我睇過封取錄信都有寫"請依照下列指示帶同本函到本校辦理留位手續, 逾期將作自動放棄學位論, 改由後備生遞補."佢話有後備生架喎. 原來都成500人黎考架??? Anyway, 呢間係我私校首選, 收左對女我真係好開心架 .

回覆 1# BBTWIN 的文章

咁奇。通常唔係prefer全職媽咪嘅咩?一封reject letter or waiting letter都無?希望真係我諗多左啦。

其實雙班主任制有什麼實際意義呢?

原帖由 BBTWIN 於 10-11-25 18:55 發表

o甘我真係想唔通羅.可能真係收到取錄先上黎傾呢. 如果今年收100人, 開4班, 25人一班都可以接受. 不過舊年得19人一班加雙班主任制, 我真係好鐘意.  我睇過封取錄信都有寫"請依照下列指示帶同本函到本校辦理留位手續 ...
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.5658369.16127.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.6133754.17923.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067918.00228.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067921.91191.jpg[/img]

My daughter got an offer,her number is 327

有人收到reject letter 架,我有朋友收到,我係在職媽媽,收左我個女

原來差唔多成600人????我好早報名, 我係15x. 唔通先出哂acceptance letter??? 後備之後先出, 所以先冇waiting 或reject上黎講??斷估學校點都唔會收哂600人掛? 唔通真係博d小朋友唔黎讀, 黎齊點算呀???我諗極都唔通. 不過我都好想知明年小一開幾多班? 幾多人一班?我好驚好似另一間"德"字頭的學校收45人一班 .

醒目開學勳章

唔駛驚!  曾校長好錫學生同老師,話左小班就小班!

原帖由 BBTWIN 於 10-11-25 22:52 發表
原來差唔多成600人????我好早報名, 我係15x. 唔通先出哂acceptance letter??? 後備之後先出, 所以先冇waiting 或reject上黎講??斷估學校點都唔會收哂600人掛? 唔通真係博d小朋友唔黎讀, 黎齊點算呀???我諗極都唔通.  ...

我no 係: 005 . 我太太都有返工. 但係都收. 我見好似真係好多人都話收. 上年收2班. 唔知今年點.....

我是在職媽咪都收咗仔仔,我的no.是4**號,我諗有600人報。德雅是好學校各方面我都鐘意,但女多男少上年一班20人只有3-4個男仔,怕對佢發展有影響。請問各位有冇仔仔入讀,點睇?

原帖由 kkhon 於 10-11-25 23:59 發表
我是在職媽咪都收咗仔仔,我的no.是4**號,我諗有600人報。德雅是好學校各方面我都鐘意,但女多男少上年一班20人只有3-4個男仔,怕對佢發展有影響。請問各位有冇仔仔入讀,點睇? ...

我仔仔都是在德小讀書, 今年二年級, 他小一那年有三班, 三班都是二十人以下, 每班各有三個男生.
男生雖小, 但他們感情融洽, 他們不時跟隔離班的男生一起玩, 亦會跟年長的學兄一起玩, 從不察覺有任何問題.
反而男小更令老師多加觀察注目, 機會也較女生多(做班長等等服務生).