用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 金巴倫英文幼稚園 St. Nicholas interview result
go

St. Nicholas interview result

有冇小朋友在11月20日面試又收到result嫁? 一齊傾吓啊

received offer letter ... PM.  Miss Chan解釋是老師分配AM/PM, 家長無權選擇, 亦好難由PM轉AM班.  
其實唔是要家長同學校配合, 真是唔明白.

仲考慮緊, 入到去間學校好似比想像中舊, 唱歌的樂器又舊到生誘. 唔是叫個鬼婆出來做下SHOW, 唱下歌, 就加得.  

大家有什麼感覺.

receive the acceptance letter for am class. Very strange to accept my girl as she is super small girl and cannot speak at that moment.

原帖由 Sept99 於 10-11-25 11:25 發表
received offer letter ... PM.  Miss Chan解釋是老師分配AM/PM, 家長無權選擇, 亦好難由PM轉AM班.  

仲考慮緊, 入到去間學校好似比想像中舊, 唱歌的樂器又舊到生誘. 唔是叫 ...

20th in 果批交form果陣已話明put on waiting list有人唔讀先俾offer,結果而家重俾am offer tim,所以唔使理佢,你有興趣咪申請pm轉am,實有人唔take am offer。

"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

SN校舍雖然舊, 但教學方面, 老師上上下下都配合好好, 附近有幾間幼稚園校舍都舊...大班學生, 而SN小班教學, 老師容易Take Care我們小朋友...

原帖由 Sept99 於 10-11-25 11:25 發表

仲考慮緊, 入到去間學校好似比想像中舊, 唱歌的樂器又舊到生誘. 唔是叫 ...

醒目開學勳章

d野真你係好舊,連本story book 都係chi哂膠紙,個位西人老師又冇咩活力咁,eventually收在我仔pm class, but c6 interview果日已經同我講唔鍾意,都最後校長個都talk冇聽就話要走喇.

Seems they accept everyone ! How many students are they taking in K1 ?

我囡囡都係nov 20 interview, 尋日都收到am offer!  
我都想知道今年有幾多個k1學位, 感覺上有好多小朋友都收到offer, 好似好少rejected/waiting list!  或者有,但唔係bk mama.
大家會唔會比小朋友讀呢...?

回覆 1# RC-mama 的文章

Also accept my son as am offer. It seems that many people interview on 20 Nov got the offer.

回覆 3# bunbuncoco 的文章

Hi,

我本來都係20號去見,不過撞咗另一間所以冇去。你會唔會交留位費呀?

cheers,
kitty

我27先去in, 唔知仲有無offer哩...

佢地一路in一路出offer,到最後果一兩批都仲會有位架,因為之前有d人無交留位費唔要個位ma!

如果無更好既offer,就會讀囉!已經交左留位費.

收咁平學費,無法唔舊啦!佢地d單車都好舊,生锈添!真係想送一兩架新既比佢地呀...

原帖由 RC-mama 於 10-11-25 15:54 發表
我囡囡都係nov 20 interview, 尋日都收到am offer!  
我都想知道今年有幾多個k1學位, 感覺上有好多小朋友都收到offer, 好似好少rejected/waiting list!  或者有,但唔係bk mama.
大家會唔會比小朋友讀呢...? ...

醒目開學勳章

原帖由 kittyyau 於 10-11-25 16:03 發表
Hi,

我本來都係20號去見,不過撞咗另一間所以冇去。你會唔會交留位費呀?

cheers,
kitty

我想交在先再唸,你last sat去左邊間in呀?

小班教學... 好似得K1.  

如果因為平, 所以選這間學校... 我諗唔會, 都是差幾百蚊.  我報是因為佢話佢是英文幼稚園, 貪佢有NET. 但個鬼婆好似無HEART咁.

如果D教具 (樂器, 單車, 等等) 都是偏舊同生锈, 大人用就無所謂.  小朋友如果玩時, 受傷流血, 就痳煩...  (可能我太多心)

我個都係超細B呀,噚日都收到AM Offer,可能AM有6班、PM得3班。

好多人都會放SN係次選,之前收都無留位,所以今時今日仲有位。有朋友收到reject letter㗎,不過無必要大鑼大鼓响度講。

SN係就係舊D,但係我Buy佢小班教學,樣樣都好平均,唔會太谷又唔會太玩。SC夠舊啦,嗰日In嗰陣落雨漏水添,咪一樣大把人爭。要新,應該揀York,硬件無得頂!

我仔K1是20人一班, K2也是, 唔係K1先係小班.

個"鬼婆"無HEART我絕對不同意, MS BERNIE係好有愛心的老師, 我仔K1係佢教的, 小朋友都好鍾意佢, 你覺得佢無HEART可能係太累了, 每年呢D場合學校都要幾位NET出來同人見面, 重覆又重覆, 唔累就假.

至於校舍和物資舊是事實, 學校已經40年, 但內部裝修我覺得可以接受, 二樓去年翻新過好新淨企理.  硬件重要, 學校的教育更為重要, 阿仔每日都開心上學, 返家主動做功課, 現在K2上學期已能讀寫好多唔容易的中文字如爸媽, 車船, 牛馬, 哥弟...英文聽講讀非常好, 發音準確, 最令我驚喜的是數學, 數感和概念都建立得好鞏固, 阿仔現在根本唔需要協助, 可以自行睇題目完成兩版數學功課.

原帖由 Sept99 於 10-11-25 17:01 發表
小班教學... 好似得K1.  

如果因為平, 所以選這間學校... 我諗唔會, 都是差幾百蚊.  我報是因為佢話佢是英文幼稚園, 貪佢有NET. 但個鬼婆好似無HEART咁.

如果D教具 (樂器, 單車, 等等) 都是偏舊同生锈, 大人用就無 ...

回覆 12# littlecook 的文章

你咁嫌D單車好舊,生锈,你講到咁差點解仲要交留位費呀?
又要平, 又要有NET, 又嫌3嫌4, 針無2頭利架喎,
學joeff話齋, SC夠舊LA, 又咁多人去報名,
因為又有名囉, 又真係比到家長需要GA野比學生,
睇埋D表面野, 咁嫌3嫌4唔好讀囉, 讀過第2間囉, 好無聊囉, 咁focus起D單車,story book,樂器,.唔該focus下起D老師有無愛心, 教學方面, 小朋友真係會起SN到讀得開唔開心好過LA.......
& sept99 唔該你講野係confirm左先講出黎丫!小班教學, 好似得k1? 又唔係真正用家, 講好似, 你會好誤導別人law!!!

Hello..

小班教學只是K1, 是interview個日的講座聽到. 我唔是想引導大家錯誤的想法, 相信大家都是想知道這間學校的好與壞, 才看.  請問是否唔是用家, 就不能發言.

大定平心靜氣分享, 其實大家唔是針對間學校, 亦無必要, 只是反映自己的看法感覺.  老實講, interview只是數十分鐘, 大家感覺的野, 都可能有好大的分別.

SC的舊, 絕不同SN, SC乾淨好多, 雖然壁佈貼得都幾亂.  都是個句, 家家有求.

多謝分享

你自己去睇吓d單車囉,真係生锈果喎,係事實!
我話想送單車比學校,係真係咁諗,我唔想d小朋友整親!
我只係話d單車生锈呢一樣野咋喎,你就話我'嫌3嫌4','講到咁差'!我無話唔鐘意呢間學校,只係你見人講單車就屈人話唔鐘意囉!事實係我都几鐘意呢間學校,只係唔鐘意生锈單車!
每間學校都有好有唔好,人地衡量過ok交留位費,又關你咩事呀?

原帖由 jswailam928 於 10-11-26 00:29 發表
你咁嫌D單車好舊,生锈,你講到咁差點解仲要交留位費呀?
又要平, 又要有NET, 又嫌3嫌4, 針無2頭利架喎,
學joeff話齋, SC夠舊LA, 又咁多人去報名,
因為又有名囉, 又真係比到家長需要GA野比學生,
睇埋D表面野, 咁嫌3嫌 ...

hi Joeff,
我個囡囡都係超細B呀... (你個囡囡好得意 )
見到你d posts話收到其他幼稚園嘅offer,但冇比留位費,因為唔想阻住其他人... 真係勇氣可加!  對自己囡囡好有信心!
咁你會唔會交呢間嘅留位費呀?  
我會交咗先, 因為小班教學真係好適合d細b!

原帖由 Joeff 於 10-11-25 22:26 發表
我個都係超細B呀,噚日都收到AM Offer,可能AM有6班、PM得3班。

好多人都會放SN係次選,之前收都無留位,所以今時今日仲有位。有朋友收到reject letter㗎,不過無必要大鑼大鼓响度講。

SN係就係舊D,但係我Buy佢小班教學,樣樣都 ...