用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: brian61950
go

丘校長的行為 [複製鏈接]

校長好野!
原帖由 qq_dad 於 10-11-25 18:20 發表
奇怪的现象,

长时间跟丘校长多接触,

了解丘校长及学校的真道家长对丘校长诚信没疑问,

反而街外人对丘校可以下判断,这是怎么一回事??

...

发报会只供我校家长,局外人只能估。

感谢这保贵课题,令我校学生(包括qq)作为通识,利用老师教的方法,透过不同来源的资料和资讯,有理性地讨论,分析,.... 每天还有新资料(直资学校主席,立法会议员的评论)..... 这样的活动教学,真贴身。

各位关心孩子的家长,不妨也跟你们仔仔女女,有理性地讨论及分析......

真道家长,家长会内网有些不同媒体报导的资料,方便大家。

:):):):):)

原帖由 cow 於 10-11-25 23:21 發表

了解丘校長及學校的真道家長對丘校長誠信沒疑問?
你是否肯定?

不了解丘校長及學校的真道家長對丘校長誠信可能有疑問.
不了解丘校長而了解學校的真道家長對丘校長誠信可能有疑問.

註: 丘校長最喜歡向家長合唱團放 ...

cow所述的論點,牽涉邏輯和統計學。

據cow所講,可以引申到,真道家長大體上可分為以下幾類:
1. 了解校長及學校,對校長誠信沒疑問 (Gp A)
2. 了解校長但不了解學校,對校長誠信沒疑問 (Gp B)
3. 不了解校長但了解學校,對校長誠信沒疑問 (Gp C)
4. 不了解校長及學校,對校長誠信沒疑問 (Gp D)
5. 了解校長及學校,對校長誠信有疑問 (Gp E)
6. 了解校長但不了解學校,對校長誠信有疑問 (Gp F)
7. 不了解校長但了解學校,對校長誠信有疑問 (Gp G)
8. 不了解校長及學校,對校長誠信有疑問 (Gp H)

要評論究竟家長對校長誠信是否有疑問,不能從單單幾句BK的留言,可以了解清楚,還要進行詳盡的調查、統計和分析。

很多人靠BK片言隻字,或某些人不盡不實、欠缺理據的主觀評論,就以為可以令人了解一間學校的全部,只會令人恥笑。

註:真道書院有很多不同渠道,向家長發佈學校情況,而不限於合唱團,這是很多真道家長都知道的事。至於那些不了解的人,很明顯只是道聽塗說,沒有去花時間了解學校,又要刻意發放攻擊學校/校長的言論,極不負責任,如何向子女身教?

没错, 人家家长也觉得我们外人不应说三道四, 那我们就不要再评论了  

就好像港人不要再评论赵连海案一样, 你管得了大兴人民法院怎判呀, 你又不认识他! 人家说你多管闲事

原帖由 qq_dad 於 2010-11-25 18:20 發表
奇怪的现象,

长时间跟丘校长多接触,

...

我又不覺得這個判斷是正確。丘校長健談是他的性格,談話内容是否等於放風,我又唔覺得,聼過就算,而大部分家長都是對校長非常尊敬,這也是事實.......視校長為知己,何以見得?

註: 丘校長最喜歡向家長合唱團放風, 家長合唱團視他為知己,以為好了解他. ... [/quote]

salesman 厲害之處不在於sell 到幾多個客,而是sell 佢自己,令到更多人仆心仆命為佢 sell 野.

有事呢,尼埋扮委屈,等其他中左招既為佢擋為佢撐.

之前有人話校長好野,無錯,係好好野,係好勁.

原帖由 Mat_Dad 於 10-11-26 11:09 發表
没错, 人家家长也觉得我们外人不应说三道四, 那我们就不要再评论了  

就好像港人不要再评论赵连海案一样, 你管得了大兴人民法院怎判呀, 你又不认识他! 人家说你多管闲事

...
無知是福

單係一件買樓而事前校董會係全不知情, 事後幾個月才得知事件, 呢個校長當然有解釋喇, 好一句買樓俾外籍老師住好等佢地安心教書, 咁本地老師要唔要津貼下咁呢, 大家咁大個人邊句係大話, 邊句係藉口唔通唔識分析.

有D家長仲話, 真道係首間被點名嘅問題直資, 上星期成代罪羔羊, 如果係小問題, 你估審計處會拎真道黎開刀咩? 另外亦有家長表示, 其他人唔明白學校唔了解校長, 唔好傻喇, 家長又了解得校長幾多呢, 否則呢幾件事唔洗報章報導, 各家長應一早知校董會被蒙在鼓裡.

我明白好多家長想學校好, 子女可以係良好嘅學習環境下讀書, 但整件事件係有人存心欺騙, 被人踢爆後才承認犯錯, 向家長開一個家長會就可以推得一乾二淨, 實在太兒戲! 我亦好相信好多家長寧願呃自己嘅良心, 都唔願意接受現實.

原帖由 LFC 於 10-11-26 12:09 發表
單係一件買樓而事前校董會係全不知情, 事後幾個月才得知事件, 呢個校長當然有解釋喇, 好一句買樓俾外籍老師住好等佢地安心教書, 咁本地老師要唔要津貼下咁呢, 大家咁大個人邊句係大話, 邊句係藉口唔通唔識分析.

有D ...

LFC你其實又係外人,我哋有出席星期二家長晚會嘅真道家長,早已知道買樓前校董會係知情,而且校方已經攞埋endorsement,你唔知頭唔知路,唔好亂嗌廿四啦,唔該﹗

學校花一千萬元以校監和校長的名義購買三項物業,校長解釋是供來自內地和海外的教師住宿。用途並非毫無道理,過程手續仍有疑問。既然學校出錢,為何不直接把物業歸入學校名下,要信託予校長和校監?信託手續又沒有完全辦理妥當,包括沒有向土地註用處登記,校董會兩年前決定要賣出其中一個單位,至今卻仍然沒有出售記錄。

校方和家長們連串的解釋,其實只為掩飾,老師常教導學生「有錯要認」,沒想到「有錯不認」的竟是一群教育工作者和家長們

原帖由 littlefaith 於 10-11-26 12:23 發表

LFC你其實又係外人,我哋有出席星期二家長晚會嘅真道家長,早已知道買樓前校董會係知情,而且校方已經攞埋endorsement,你唔知頭唔知路,唔好亂嗌廿四啦,唔該﹗ ...

預左有類似嘅回應, 總之支持校長, 支持學校就一定岩, 唔理佢拎咩理據都好, 最後一定要撐. 我唔係睇一般嘅文章報導而唔信呢個校長, 但實在太多巧合, 現時為止都唔見校董會出黎澄清, 呢位校長表面上就做到好好睇, 深得家長信任, 實際係後面做幾多負面野邊有人知. 慶幸, 我身邊做教育嘅朋友都曾評論呢間學校俾我知, 等我當年唔好揀錯學校.

別人嘅批評都接受唔到, 唔通真係要住係井裡頭生活嗎? 錯咪應囉, 就係咁簡單

恕我知識有限,用趙連海案作比例,有根本性分別。
趙連海案,趙連海(受害人)瞭解情況後,覺得不公平,局外人,收集情況,理性分析後,作出討論。
真道事情,真道家長明白情況,給與支援,局外人,不明白情況,只是猜,作出結論。
怎樣的邏輯 ?

對於“既然學校出錢,為何不直接把物業歸入學校名下,要信託予校長和校監?信託手續又沒有完全辦理妥當,包括沒有向土地註用處登記,校董會兩年前決定要賣出其中一個單位,至今卻仍然沒有出售記錄。

這一點學校已公開跟家長說了,在別的討論區也有真道家長回應了,不再重複。

很多點名直資學校都作出回應,為何丘校長仍不向公眾交代,只向家長解釋?就算校董們不在香港,仍未開校董會,也可如實作個簡單聲明。

難道他認為這是"局內"的事,不須向"局外人"解釋?基於這論點,他也不須向"局外"的審計署或立法會解釋。

作為一個"局外人",基於所知客觀的事實討論,也是容許吧。這是討論,不是結論。

Quote from newspaper,

"真道書院及德望學校校長,至今仍未公開交代事件;拔萃男書院及其附屬小學同樣選擇沉默,一向有問必答的校長張灼祥繼續「潛水」。"

I believe each Principal has enough professional knowledge to judge when and the best way to handle the AD's issues related to their schools.

We should not judge to early!

原帖由 ball0602 於 10-11-26 14:46 發表
很多點名直資學校都作出回應,為何丘校長仍不向公眾交代,只向家長解釋?就算校董們不在香港,仍未開校董會,也可如實作個簡單聲明。

難道他認為這是"局內"的事,不須向"局外人"解釋?甚於這論點,他也不須向"局外"的審計署或立法會 ...

作出結論的是審計署, 我地d納稅人與支援, 什麼局外人!?

原帖由 ball0602 於 10-11-26 14:46 發表

難道他認為這是"局內"的事,不須向"局外人"解釋?甚於這論點,他也不須向"局外"的審計署或立法會 ...

學校管委會早已於19/11在星島日報發出簡單聲明。請自行查閱。

至於校董會會若要再作詳盡聲明,個人相信要待29/11立會帳目委員會跟教局開會後。

原帖由 littlefaith 於 10-11-26 16:14 發表

學校管委會早已於19/11在星島日報發出簡單聲明。請自行查閱。

至於校董會會若要再作詳盡聲明,個人相信要待29/11立會帳目委員會跟教局開會後。 ...

校董會先係學校嘅管理核心, 校管會裡面有咩人你清楚嗎, 可以係全部自己人都得.

我地呢D所謂局外人要繼續追問, 原因係唔想有人私相受受, 黑廂作業.

原帖由 LFC 於 10-11-26 22:27 發表

我地呢D所謂局外人要繼續追問, 原因係唔想有人私相受受, 黑廂作業. ...

同埋要打擊真道人,Right?

原帖由 20101101 於 10-11-27 00:26 發表

同埋要打擊真道人,Right?

如果你應該係嘅, 令你覺得開心嘅, 我唔會理你點睇. 話我打手都得o架.

原帖由 brian61950 於 10-11-26 12:02 發表
salesman 厲害之處不在於sell 到幾多個客,而是sell 佢自己,令到更多人仆心仆命為佢 sell 野.

有事呢,尼埋扮委屈,等其他中左招既為佢擋為佢撐.

之前有人話校長好野,無錯,係好好野,係好勁.

...
有無去過層壓式推銷哪些拍手掌大會?台上講口水花噴噴,樓下聽得如痴如醉。炒倫敦金哪些都是,警察來拉負責人,哪些受害人還出來要阻止。

HALO EFFECT

原帖由 qq_dad 於 10-11-25 18:20 發表
奇怪的现象,

长时间跟丘校长多接触,

...
‹ 上一主題|下一主題