用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 囡囡每日返學都好開心,你地囡囡係唔係? ...
go

囡囡每日返學都好開心,你地囡囡係唔係?

囡囡現時P1, 剛番了兩個多月學.
雖然佢朝朝要好早起牀搭校車而且日日功課好多,但佢每日返學都好開心! 仲話一定要升埋上中學,叫我地千祈唔好同佢轉校!
佢話老師好好, 同學仔&師姐仔都對佢好照顧而且校舍又大又新...
見佢甘鍾意SFCS, 我都好高興無揀錯!
唔知你地囡囡係咪一樣?  各位同學仔&師姐仔係咪都好鍾意學校?

我女都係P1佢都好開心又鐘意lee間學校. 你女女讀邊班呀?我女讀1A班.

很開心首輪自行小女如願入到貴校,正式加入"嘉諾撒聖方濟各"~
相信好多選擇嘉諾撒聖方濟各既家長,係自行入表前好幾個月()都一定會好掙扎,究竟"灣仔3大天后"捒邊間好呢,最後我客觀地選擇了有新校舍+全日制+傳統+重品德既嘉諾撒聖方濟各~我深信我既選擇是對的~
正所謂"養兒100,長憂99",雖然出年9月先正式開學,但我呢個"港媽"就開始為我個"港童"女兒擔心,以下幾個問題,煩請各學姐/學友/學媽指教:-
1. 7月編班試考什麼?
2. 中文課分PTH 及非PTH上課,那麼以PTH上課既中文班係唔係較深/?
3. 每天大約需要幾耐才完成功課?
3. 供應商午飯味道如何?
4. 上課時間是否改長了? 8 AM T0 3:30 PM? 是否加了自修家課堂?
5. 11,363次考試範圍是否分開不同或是3/6月會考核已授/全年課文?
6. 課外活動是放學後上?
謝謝!

醒目開學勳章

首先, 歡迎你加入.

7月編班試會考中, 英, 數 及普通話, 如果你有意入普通話班, 就一定要出席, 否則只能入廣東話班, 因為我知有人係咁無得入普通話班.

其實pth班教的同廣東話一樣, 只不過是用pth教姐.

致於做功課時間, 真係因人而異, 有的1-2 hrs, 又有聽聞做到成 9-10點.

我個女都幾喜歡食學校餐, 好少聽她投訴, 可能我果d仲難食過學校果d.

返學時間由 7:55 - 3:30, 尾堂係導修堂, 用來做功課, 不過做得好少, 真是作用不大.

考試分3段, 校長話不會累積, 但一d基礎知識, eg 數學果d, 就可能會出 .

希望幫到你, 不要太擔心, 盡力而為便可, 我成日都同個女咁講, 唔好比咁大壓力佢.

原帖由 OnlyOne 於 10-11-30 09:57 發表
很開心首輪自行小女如願入到貴校,正式加入"嘉諾撒聖方濟各"~
相信好多選擇嘉諾撒聖方濟各既家長,係自行入表前好幾個月(年)都一定會好掙扎,究竟"灣仔3大天后"捒邊間好呢,最後我客觀地選擇了有新校舍+全日制+ ...

Mrsleaf, thanks for your prompt reply.  
原帖由 Mrsleaf 於 10-11-30 10:17 發表
首先, 歡迎你加入.

7月編班試會考中, 英, 數 及普通話, 如果你有意入普通話班, 就一定要出席, 否則只能入廣東話班, 因為我知有人係咁無得入普通話班.

其實pth班教的同廣東話一樣, 只不過是用pth教姐.

致於做功 ...

princesshk2 ,

我女都係呀, 都話好開心. 又係同我講中學要係度讀埋.

佢話呢度好多人, 好多老師, 好多野學, 好多野運動用品, 佢好開心呀~~

佢都好appreciate 有大姐姐帶領佢地.

同你一樣開心自己無揀錯學校比佢.

onlyone,

對, 我都係睇中呢d points

全日制+傳統+重品德既嘉諾撒聖方濟各~

囡囡四年班,每日由學校返來都開開心心。課業負擔絕對不會輕鬆,所以過來人的心聲就是在小學之前這半年盡力訓練小朋友好的學習習慣,特別是專注高效地完成書面作業,否則等開了學就難免覺得壓力好大。

我就對學校的老師們印象深刻,她們都具有很高的專業水準,對教學工作也認真投入,實在是多謝她們。

聽到你地咁多位學姐都咁滿意學校,更加確定我既選擇是對的
想問下,以前上課係8:30 am?今年先轉左7:55 am?其實唔知有無可能會改回返8:30 am?因為7:55 am真係好早下~

醒目開學勳章

其實好多全日學校都係8:00前就上課,我地以前830係比好多人晏左上堂,雖然我都想830,不過米當係一種鍛鍊,我寧願佢可以早D放學等佢地多D時間做功課唔駛咁趕.

九月家長會時已經有家長向校長提出導修堂的問題,校長都回應會再考慮,如果大部份家長不支持,都極大機會取消。不過都要等到下學年,希望屆時三點鐘可以放學。

如果早返又早放當然係最好,希望學校會再考慮la~  
原帖由 ttyy 於 10-12-6 18:02 發表
九月家長會時已經有家長向校長提出導修堂的問題,校長都回應會再考慮,如果大部份家長不支持,都極大機會取消。不過都要等到下學年,希望屆時三點鐘可以放學。 ...

請問你地幼稚園係讀邊間? 我係中學舊生, 特別有感情! 我都想囡囡第日小學讀SFCS

各位好,好開心,我囡囡今年9月將會係sfcs P1學生,我有一問題想問.P1學生會唔會題早8月尾開學呢?上年有沒有這情况呀?因為我想8月尾帶佢去旅行.  Thanks

Dear chitlok,

Based on the past year , 開學will on Sept.

Cheers,
chmanpong

各位好!好開心可以讀sfcs,編班結果收到啦,我哋編左入1A呀,可唔可以話我知邊班係普通話班呀?

版主 醒目開學勳章

A, C 廣東話班
B, D, 普通話班

想問吓mud有新校舍咩, 係唔係同一個地址, 我早1年前去過校舍係沿樓梯出路而立, 而家有mud唔同呀.

原帖由 princesshk2 於 10-11-24 17:16 發表
囡囡現時P1, 剛番了兩個多月學.
雖然佢朝朝要好早起牀搭校車而且日日功課好多,但佢每日返學都好開心! 仲話一定要升埋上中學,叫我地千祈唔好同佢轉校!
佢話老師好好, 同學仔&師姐仔都對佢好照顧而且校舍又大又新... ...

醒目開學勳章

舊年學校已經用新校舍, 在聖佛蘭士街上斜路, 有空你可以去看看.   (近星街, 金鐘MTR F 出口)

原帖由 deborahk 於 11-9-20 12:51 發表
想問吓mud有新校舍咩, 係唔係同一個地址, 我早1年前去過校舍係沿樓梯出路而立, 而家有mud唔同呀.