用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 一個5歲左右的小朋友,學琴半年左右會去到咩程度? ...
樓主: crystalwsm
go

一個5歲左右的小朋友,學琴半年左右會去到咩程度? [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 crystalwsm 於 10-11-30 00:56 發表
咁大件事,但阿女平時睇嘢無問題,只會彈琴時右眼有時會睇唔到嘢,好似今晚練琴,彈彈下佢又掩住隻右眼話"唉,盲咗,又睇唔到嘢" 攪到我好擔心!! ...

突然睇唔到嘢?點解咁架!帶咗阿女去睇醫生未呀?

呢個禮拜會睇醫生架,多謝關心

原帖由 crystalwsm 於 10-12-1 01:51 發表
呢個禮拜會睇醫生架,多謝關心

希望你囡囡健健康康!
最近叫個仔練琴叫到好勞氣,同老師傾好,我唔再逼佢練琴,但要求佢每年都進一級,不然我就唔俾錢佢學,等佢大個自己俾錢學。阿仔即刻話:咁叫老師狂俾我考試啦。我話:唔係喎,唔只三首考試歌,要彈到個個級數的歌先算喎!
一年升一級的要求應該都算是合理吧?

一年一級都應該OK唔算差, 我識得有個朋友, 佢個女學咗5年仲晌一級階段(因為平時唔練琴, 只有學琴時才彈琴), 但無辦法, 都要照學, 因為佢個女讀 DGJS

原帖由 lillymarie 於 10-12-1 20:19 發表

希望你囡囡健健康康!
最近叫個仔練琴叫到好勞氣,同老師傾好,我唔再逼佢練琴,但要求佢每年都進一級,不然我就唔俾錢佢學,等佢大個自己俾錢學。阿仔即刻話:咁叫老師狂俾我考試啦。我話:唔係喎,唔只三首考試歌,要彈到個個級數的歌 ...

原帖由 lillymarie 於 10-11-28 20:31 發表
有無驗眼?需要帶眼鏡嗎?我細囝有好深度數,只看一行譜都辛苦。
另外,讀譜和讀書的進度差不多,如果讀書速度快,讀譜速度亦會有進步。我囝讀譜都慢,但又真的發現佢後來讀書快咗,讀譜都有進步。
我細囝又係,學了兩年琴,仍在拉隨意弓 ...

查實外國有研究顯示, 彈琴可令閱讀能力提高!

當真? 我剩係知道彈琴會令手腦協調會好D

it's diffiult to compare with others and difficult to set a standard cause everyone's talent is different. I also understand mom's participation and support can make a lot of difference.
you give her to play piano for interest or for certificate?

My son started playing piano a bit over 4 years old.  Not until 5 years old, his fingers seems to coordinate better.  At first, I really think is a waste of time and money, it seems there is no improvement at all.
But now it is getting better.  He has interest.  I did not force him to practice.  Every week 2- 3 times, 30 mins each time.

回復 3# fcbttkw 的帖子

我個仔就來4.5歲, 之前係柏X 上左一年興趣班 (小組), 之後跟私人係琴行1:1差唔多半年, 都係興趣為主, 相信距離可考級都有一大段距離.. 不過見佢肯自動去practice, 每日15分鐘, 又識彈下歌仔, 我都覺得幾好.

醒目開學勳章

原帖由 miffy 於 10-12-13 17:12 發表
如果5歲半年學3-4級, 8歲都可以8級, 10歲演奏級??

係,8歲8級,10歲…唔知呢?遲兩年先知!

醒目開學勳章

原帖由 BH_2 於 10-12-13 17:30 發表
我個仔就來4.5歲, 之前係柏X 上左一年興趣班 (小組), 之後跟私人係琴行1:1差唔多半年, 都係興趣為主, 相信距離可考級都有一大段距離.. 不過見佢肯自動去practice, 每日15分鐘, 又識彈下歌仔, 我都覺得幾好. ...

其實,小朋友肯主動行埋個琴度彈已經係好事,應該俾多D鼓勵和讚賞佢,等佢keep住呢樣興趣!

其實我係膽粗粗自己教, 但太耐無彈有D脫節, 所以想問下D進度, 而且想睇清楚阿囡鐘唔鐘意, 先決定搵私人老師!

回覆 1# crystalwsm 的文章

I think finding somebody to teach has different result when compare with teaching by yourselve.

My daughter started to learn at 5. I find that she loves to attend the piano class since she could learn together with other children. It gives her a good start and have a good impression to piano. And gradually when other children play better than her, she knows she need to practise in order not to fall behind.

原帖由 crystalwsm 於 10-12-15 03:09 發表
其實我係膽粗粗自己教, 但太耐無彈有D脫節, 所以想問下D進度, 而且想睇清楚阿囡鐘唔鐘意, 先決定搵私人老師!

佩服你的毅力! 自己教真要EQ好高先得!
我只係陪阿仔練琴都噴火.......今日先同個仔講, 以後都唔再理佢練琴練成點, 有問題上課問阿sir好了. 免傷感情.

原帖由 SandraLo 於 10-12-12 22:48 發表

查實外國有研究顯示, 彈琴可令閱讀能力提高!

我體會到。我仔便是。睇譜快小朋友睇書都好快。係明果隻。
[img align=right]http://img530.imageshack.us/img530/1595/1177251203qp3.gif[/img][img align=left]http://photo1.bababian.com/20070429/6B55A5CBB5D1563198CBBC137F5E1B11.jpg[/img]

其實我都明白老師嘅重要性,不過我想睇定D同搵個好D嘅老師先學,因為每個老師著重嘅嘢都唔同,有D老師要求學生彈識8成就pass,有D要數拍子,有D手型要靚,我唔知點先為之好,但細個時晌琴行學,老師唔埋手型,彈識便算,之後轉私人老師學,先知D技巧錯晒,改到七彩,我浪費咗好多時間同下咗好多苦功先改善到少少,而家有時見琴行彈琴嘅小朋友,D手型真係慘不忍睹,我唔係批評琴行教琴嘅老師,只不過每個老師教授嘅重點都唔同................

原帖由 panyan 於 10-12-15 12:56 發表
I think finding somebody to teach has different result when compare with teaching by yourselve.

My daughter started to learn at 5. I find that she loves to attend the piano class since she could lea ...

其實我唔係教咗好耐,不過真係要EQ好高,因為我都成噴火 阿囡又唔係醒,好多時都鬧到佢喊     唉,我都唔想,鬼叫佢無記性,晌五線譜D練習薄識讀個音名,但同一個音搬咗去琴譜就唔認得,我都唔知點解 真係要好大耐性

原帖由 lillymarie 於 10-12-15 14:09 發表

佩服你的毅力! 自己教真要EQ好高先得!
我只係陪阿仔練琴都噴火.......今日先同個仔講, 以後都唔再理佢練琴練成點, 有問題上課問阿sir好了. 免傷感情.

原帖由 crystalwsm 於 10-12-16 03:43 發表
其實我唔係教咗好耐,不過真係要EQ好高,因為我都成噴火 阿囡又唔係醒,好多時都鬧到佢喊     唉,我都唔想,鬼叫佢無記性,晌五線譜D練習薄識讀個音名,但同一個音搬咗去琴譜就唔認得,我都唔知點解 真係要好 ...

其實你囡囡仲細, 讀譜的問題, 同讀書一樣. 阿仔試過有段時間, 認得D字咭, 但就唔認得書上既字. 都係幼稚園時期出現.

我現在驚嚇怕阿囝, 所以唔敢再咁認真睇佢練琴了. 想起自己細個時, 其實好鍾意學琴, 但我阿爸成日企係我後面睇我練琴, 一錯就鬧, 我當時因為壓力太大, 就搵藉口唔學了. 現在諗返都有少少遺憾, 雖然成年後有再學過, 但手指都硬哂, 而且亦無咁多時間去練習. 可惜!

‹ 上一主題|下一主題