用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有學障(扎界)既小朋友揀邊D學校好?請賜教. ...
go

有學障(扎界)既小朋友揀邊D學校好?請賜教. [複製鏈接]

我囝今年讀小五,我依家已經四圍搵D學校資料黎睇,,,但係聽埋學校既升中講座,我真係當堂謝哂...好似我囝乜學校都無可能揀到咁...本身我囝有學障,但老師話我囝係讀到書既,小測默書佢可以合格甚至高分,但反而偏偏咁多年以黎考試佢都係中英數常肥哂得十幾廿幾分...再加上佢又有自閉傾向同ADHD(又係扎界)...唔知邊間學校會肯收佢,但又想搵D校風OK嗰D學校...
暫時我係睇港島東區、油尖旺區(佢小學校網)同九龍城區既學校...唔知有邊間真係校風OK而又肯收我囝呢類仔呢...?
我依家都係睇以下呢幾間學校:
東區:
金文泰---我都知係B1,但係見佢係中中,特殊資格老師又有成11位咁多...
漢華---直資,都係B2黎,但聽人講佢呢間學校都似乎出名收我囝呢類有學障既學生,但想知佢校風如何同埋難唔難入.
慈幼英文學校---見佢係B2,又係男校(我偏向想搵男校),但唔知難唔難入...我都知學校都幾傳統同嚴.
油尖旺區....未諗到邊間...=.=
九龍城區暫時都係: 鄧鏡波...又係貪佢係男校,同埋呢間係精神科醫生介紹...所以俾我感覺間學校似乎都OK接受到我囝呢類仔...唔知係咪...
仲有一間朋友介紹既---將軍澳滙知中學(直資)...唔知校風如何....?
查實我好唔介意D學校傳統&嚴格,反而我係屬意想搵呢D多於嗰D話係活動教學既學校囉...同埋最緊要都係校風,因為始終ADHD囝好容易受人受環境影响,如果俾佢去D多曳人既學校番學,佢會更嚴重更失控,相反去番D學生無咁曳既學校,我囝會比較容易受控嗰隻(過去我囝讀小學既經驗)...所以我雖則知個仔成績差,但都想佢搵間校風好既學校...如果有學校校風OK又有小班教學既就更好啦...

有無有經驗既媽咪可以指教下...我真係好徬徨,咩都唔識...又唔知點好...
   0    0    0    0
你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效,是由心發出.

醒目開學勳章

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... age%3D1&page=45

有無參考上面條LINK 第一頁, khmama提供既資料!!

原帖由 cy101 於 10-11-24 14:09 發表
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2141081&extra=page%3D1&page=45

有無參考上面條LINK 第一頁, khmama提供既資料!!

我都有DL KHMAMA提供既學校資料呀...不過聽完升中講座後,我自己覺得學校BAND幾已經唔係我考慮範圍,基本上BAND幾我囝都好難入咁...所以暫時我都唔睇BAND既排位,先睇咗有D咩學校先囉...所以都有諗考慮試考直資學校...但依家都係啱啱開壇去睇去搵,所以都仲係無咩頭緒又好迷惘...
暫時我都報咗幾間中學既升中簡介會去聽...唔知到時有無得有機會單獨搵嗰D學校裡面既校長主任傾偈呢...?如果有得傾,駛唔駛拎埋我囝依家D測驗卷俾佢地過目? (我知我確係有點亂黎,因為真係唔識又唔知應該點去做)...

Try WKF & 国际音小 (secondary section), 福建中學
原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-11-24 13:56 發表
我囝今年讀小五,我依家已經四圍搵D學校資料黎睇,,,但係聽埋學校既升中講座,我真係當堂謝哂...好似我囝乜學校都無可能揀到咁...本身我囝有學障,但老師話我囝係讀到書既,小測默書佢可以合格甚至高分,但反而偏偏 ...

金文泰---A3
漢華 --- 舊年BK有網友最後扣門入, 但不知他BANDING.
其實你選的學校都幾好,不過你過了第一次呈分試知道BANDING 後就大約可知去邊間.
八卦問句,點解可以選相格禁遠的學校?

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-11-24 13:56 發表
我囝今年讀小五,我依家已經四圍搵D學校資料黎睇,,,但係聽埋學校既升中講座,我真係當堂謝哂...好似我囝乜學校都無可能揀到咁...本身我囝有學障,但老師話我囝係讀到書既,小測默書佢可以合格甚至高分,但反而偏偏 ...

原帖由 motherotk 於 10-11-24 16:20 發表
Try WKF & 国际音小 (secondary section), 福建中學

WKF即係邊間學校?响邊區架?國際音小係邊區架?
福建中學我响其他POST都有見到媽咪話校風幾好,我都打算留意埋呢間.thx thx ~~~!!! ^^

原帖由 ALAL 於 10-11-24 16:57 發表
金文泰---A3
漢華 --- 舊年BK有網友最後扣門入, 但不知他BANDING.
其實你選的學校都幾好,不過你過了第一次呈分試知道BANDING 後就大約可知去邊間.
八卦問句,點解可以選相格禁遠的學校?

...

無呀,都係對油尖旺既學校無咩信心(校風),同埋K1校網可選既學校真係好少囉,反而東區就會多D,同埋我自己本身細個都係住東區,又係讀東區嗰邊既學校,感覺上我對東區既學校'熟識'少少同有信心D(校風),所以呢次至想揀港島既學校.
第一次呈分試會知個banding?學校會話俾家長知?我都唔太清楚升中派位D玩法呀,之前聽我朋友講,話小五下學期同小六既考試(要呈分嗰D),老師都唔會派番D試卷俾學生睇,所以都真係唔知實際係幾多分同埋份卷答錯咗D咩問題...唔知係咪呢...?

派成積表時可問下老師BANDING.
HKE,那你不怕小孩上學路途遠嗎?
原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-11-24 18:35 發表

無呀,都係對油尖旺既學校無咩信心(校風),同埋K1校網可選既學校真係好少囉,反而東區就會多D,同埋我自己本身細個都係住東區,又係讀東區嗰邊既學校,感覺上我對東區既學校'熟識'少少同有信心D(校風),所以呢次至想揀港島 ...

原帖由 ALAL 於 10-11-24 19:14 發表
派成積表時可問下老師BANDING.
HKE,那你不怕小孩上學路途遠嗎?

我唔怕路途遠,我都係着緊校風多...同埋如果真係揀中間去到小西灣咁遠既,我都打算安排個囝响我娘家度住,甚至連我都跟埋個囝番娘家度住,weekend同假期至番自己屋企囉...始終個囝緊要D,點都要犠牲下架喇...我已經單聲俾我老公知,等佢有個心理預備.

查實可唔可以唔理個banding而揀到學校呢?實情我囝個情形係讀BAND幾學校都難考,佢又學障、ADHD、自閉傾向,但就衰到係全部扎界,似係似唔係咁...

之前都有諗過俾佢去試北角循道衞理,但見呢間學校中一走黎教幼稚園K2既野(A-Z,田、中、土呢堆基本中文字),我囝好明顯唔係低程度成咁,,,結果我都放棄諗呢間...但我囝又奇又奇在佢測驗默書可以攞到八十幾九十分,但偏偏唔知因乜解究考試時就算佢好努力咁做哂所有卷D問題,但佢都可以中英數常科科得十幾廿幾分...我都好唔知點解...

再加上佢又無咩興趣班、技能或課外活動既cert.,定多只係參加過學校搞嗰D電腦班、跆拳道班...佢D談吐表達儀態又唔得...成日怕羞再唔係敷衍人...我都唔知佢仲有咩quali去考中學...

仔仔媽咪!加油啦…睇晒你既問題,我介紹中聖、沙田基督,你可以留意下(sorry 唔知你邊區),你仔仔既問題係好多學障兒童既問題,其實佢地考試範圍太多,應付唔到,唔代表佢地唔識,依家既考試制唔配合佢地,冇法子啦 但總有出頭天既 我成日都咁諗架!

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-11-25 01:34 發表

我唔怕路途遠,我都係着緊校風多...同埋如果真係揀中間去到小西灣咁遠既,我都打算安排個囝响我娘家度住,甚至連我都跟埋個囝番娘家度住,weekend同假期至番自己屋企囉...始終個囝緊要D,點都要犠牲下架喇...我已經單聲 ...
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

你講個幾間,除左匯知,間間都ok.....但 唔容易考呀!試下叫仔仔做下義工服務,除左考學校有用,對學障兒童係一種社交訓練黎,幾好架。呀仔仲有時間........

學校方面的問題,醫生有無介紹?

原帖由 motherlau 於 10-11-25 09:18 發表
仔仔媽咪!加油啦…睇晒你既問題,我介紹中聖、沙田基督,你可以留意下(sorry 唔知你邊區),你仔仔既問題係好多學障兒童既問題,其實佢地考試範圍太多,應付唔到,唔代表佢地唔識,依家既考試制唔配合佢地,冇法子啦 但總有出頭 ...

其實我住油尖旺區架,我囝間小學都係呢區,娘家就港島東囉...就係本身自己由細到大都係住東區,所以覺得揀東區D學校會有D安全感,反而我真係對油尖旺區既學校缺乏信心,好似噚日咁,我去九龍三育中學嗰頭,就見到成三四個呢間學校D學校企正响學校門口度煲煙,我同朋友當堂暈低...

依家我都淨係集中谷我仔D中英數咋...感覺已經好唔夠時間用...嗰下壓迫感真係迫得我好苦.

原帖由 motherlau 於 10-11-25 09:22 發表
你講個幾間,除左匯知,間間都ok.....但 唔容易考呀!試下叫仔仔做下義工服務,除左考學校有用,對學障兒童係一種社交訓練黎,幾好架。呀仔仲有時間........

...

實情我都想問嗰D義工服務响邊度可以搵到俾囝囝參與?因為我囝個特性係好怕陌生環境同人,一人多佢就會好不安會走黎出事(情緒行為)...所以咁多年黎我同個囝都好似隱居咁,唔敢再參加出面D活動同小組形式既學習班,咁多年黎我都係一直自己DIY單人匹馬去教我囝野咋...所以對呢方面我都真係一無所知... 其實我响呢段時間應該點plan點做好呢???除咗狂谷個仔D學業外...

原帖由 ALAL 於 10-11-25 09:53 發表
學校方面的問題,醫生有無介紹?

黎緊十二月頭會再去精神科度覆診囉...到時我都會試下問醫生,,,不過我就係怕醫生真係求其UP一間半間俾我,就好似我囝當年搵幼稚園咁,心理學家好求其咁UP咗一兩間,結果更迷惘更無助...不過我朋友個仔都係ADHD黎,佢囝今年小六,佢囝個精神科醫生就介紹佢囝去天光道嗰間鄧鏡波囉,BAND 2學校,男校黎,我就係見佢囝個醫生介紹呢間,我至諗呢間...不過我囝D成績仲差過佢囝,我都好無信心我囝會入到...佢囝平均分都係四十幾至六十幾分(考試),我囝...滿江紅!

醫生就不是每個都好人使.鄧鏡波應該是2C 罷,你可以試(有朋友讀中一).另有大埔萬慈,先個禮拜聽家長講座D家長話好.

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-11-25 10:59 發表

黎緊十二月頭會再去精神科度覆診囉...到時我都會試下問醫生,,,不過我就係怕醫生真係求其UP一間半間俾我,就好似我囝當年搵幼稚園咁,心理學家好求其咁UP咗一兩間,結果更迷惘更無助...不過我朋友個仔都係ADHD黎,佢囝 ...

原帖由 ALAL 於 10-11-25 14:38 發表
醫生就不是每個都好人使.鄧鏡波應該是2C 罷,你可以試(有朋友讀中一).另有大埔萬慈,先個禮拜聽家長講座D家長話好.

如果鄧鏡波係2C都仲有DD機會俾我諗呢間既...不過我唔知佢呢間學校既開放日過咗未,暫時上佢網都未見到有得去睇,聽朋友講話呢間都幾嚴同埋D學生企出黎係乖仔D,所以我至心郁郁考慮呢間咋....

實情依家我睇學校資料都係集中睇佢有幾多特殊教育資格既老師,唔知呢D數字能唔能夠反映間學校好定唔好或者接唔接受到我地呢班仔呢???

好似金文泰咁,佢標出黎有成11位特殊教育老師咁多...唔知能唔能代表佢地好願意收我地呢類小朋友...

油尖旺d學校一係好勁,一係好 .........

留意下信義...........

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-11-25 10:52 發表

其實我住油尖旺區架,我囝間小學都係呢區,娘家就港島東囉...就係本身自己由細到大都係住東區,所以覺得揀東區D學校會有D安全感,反而我真係對油尖旺區既學校缺乏信心,好似噚日咁,我去九龍三育中學嗰頭,就見到成三四個 ...

真係好辛苦架!!好明白.........完全係有血有淚.......
義工服務你可以去d社區中心問下,又可以將仔仔case 講佢地知睇下有冇d適用佢既活動,初初都係去hea下先架,等佢習慣左,投入左,佢就會好好多......

我兩個小朋友都係參加安徒生會既,大女由小四到依家去左廣州讀書都有返去幫手.......由小義工做到大義工啦!!佢影響埋細佬都一齊返.......幾開心架,除左義工服務,有時仲有d表演比你學........一班人玩

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-11-25 10:55 發表

實情我都想問嗰D義工服務响邊度可以搵到俾囝囝參與?因為我囝個特性係好怕陌生環境同人,一人多佢就會好不安會走黎出事(情緒行為)...所以咁多年黎我同個囝都好似隱居咁,唔敢再參加出面D活動同小組形式既學習班,咁多 ...

其實我响呢段時間應該點plan點做好呢???除咗狂谷個仔D學業外...其實好難plan........我個人覺得成績當然重要,但建立個人自信對於我地呢d成績馬馬既學生,係其中一個 selling point,起碼 interview 時醒目d嗎!同時要找多d佢既長處,唔洗一定好叻既野,例如心地好,有愛心等算都係 ........有d學校睇操行重要架......我都係靠呢d搵學校既…

如果冇記錯,你好似講過話呀仔幾鐘意日文,如果係,比佢出去學啦!下年多張野比人睇下都好,學得好,第日都搵到食架!!

之前個心理E生同我講過,學障既學生出黎做野,其實同一般學生一樣,只要佢地唔係要做一d好專注既工作就得啦!如d設計、廣告、酒店、社工等........有好多都好有成績架!叫我唔好灰心.所以咁多年黎,我都專注係佢地人際關上面........希望多條出路啦!

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-11-25 10:55 發表

實情我都想問嗰D義工服務响邊度可以搵到俾囝囝參與?因為我囝個特性係好怕陌生環境同人,一人多佢就會好不安會走黎出事(情緒行為)...所以咁多年黎我同個囝都好似隱居咁,唔敢再參加出面D活動同小組形式既學習班,咁多 ...

‹ 上一主題|下一主題