用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我知我咁問會比人話...但
go

我知我咁問會比人話...但 [複製鏈接]

我真係有考慮到....
近年有一班係港生的大陸孩都己經開始到了適齡升小的時間......咁咪多咗好多人返黎爭學位?
而呢個問題會唔會亦令到官津小學教學質素下降?
咁咪迫洗 d 家長更加要向直/私求位?
咁學位越黎越少......學費越加越多.....負擔越黎越重....
   0    0    0    0

我所講的係果 d 不思進取, 一心求攞著數的, 唔係講另一班有學識, 有修養的大 6同胞.

醒目開學勳章

原帖由 artroboy 於 10-11-24 13:05 發表
我真係有考慮到....
近年有一班係港生的大陸孩都己經開始到了適齡升小的時間......咁咪多咗好多人返黎爭學位?
咁學位越黎越少.... ...

呢個問題, 好早已經諗到啦.......
我岩岩還教呀女通識, d 大陸人黎香港生仔, 對香港人既影響係乜..............
當中我有提及埋教育........

絕對有影響啦, 好多就係睇準香港有免費教育先落黎生架!

以今年迄今的數目, 的確有返, 唔算太多返黎. 不過, 佢地應該都會在呢幾年返黎, 至多插班咁解.

至於是否教學質素下降, 我覺得學術上未必.. 我地細個個陣, 大多數父母咪又係大陸來, 住公屋, 結果我地都學有所成. 有時, 看見香港的小朋友, 真係有公主王子病, 無咩競爭力.

不過, 至於道徳思想上, 的確有D分別. 無論好壞....有時我想, 其實我地無佢地咁"進取", 可以仲輸蝕.

原帖由 artroboy 於 10-11-24 13:05 發表
我真係有考慮到....
咁學位越黎越少.... ...

其實我最愁既係......唔會唔因而會拖累我地既教學程度和質素.........話哂係大抽獎....咁咪迫我地去放棄官津?..如果佢地係有心為子女求學還好, 最怕佢地係求其揾着數...

活在當下, 你要學下睇開od, 之前我同你一樣, 好討厭佢地, 影響香港一向以來有禮貌, 有秩序既文化, 97後香港就係中國, 即係大陸地方, 你既身份都已經變埋....

以前既大陸人係肯自己靠自己, 有鬥心, 係為求子女的將來 . 唔係依家呢 d 一心黎揾着數.
原帖由 nicolemummy 於 10-11-24 13:18 發表
以今年迄今的數目, 的確有返, 唔算太多返黎. 不過, 佢地應該都會在呢幾年返黎, 至多插班咁解.

至於是否教學質素下降, 我覺得學術上未必.. 我地細個個陣, 大多數父母咪又係大陸來, 住公屋, 結果我地都學有所成. 有時 ...

我要澄清:
我唔會睇低任何人種, 我朋友堆乜人種都有, 包括黑人. 印度人. 我亦有很多大陸朋友, ..我只係對一種人種有歧視...- 懶, 靠揾着數為生的人.

原帖由 bobo_ling 於 10-11-24 13:23 發表
活在當下, 你要學下睇開od, 之前我同你一樣, 好討厭佢地, 影響香港一向以來有禮貌, 有秩序既文化, 97後香港就係中國, 即係大陸地方, 你既身份都已經變埋.... ...

醒目開學勳章

咁你有冇提及香港女士唔多肯生,如果冇咗班大陸同胞補充,將來係一個年青人供養4、5 個老年人,即係你囡囡將來可能要供養好多-----「人哋嘅父母」,咁係好事咩?與其呢班人臨老至嚟香港攞着數,不如孩童年代嚟香港接受咗優質教育先,將來話唔定係優質嘅人力資源,仲有嚟得香港生,窮嘅、走數嘅,始終係少數,好多都仲係有實力嘅!講真,除咗英文,我又唔覺其他科差過我哋!

原帖由 CrabPincers 於 10-11-24 13:11 發表

呢個問題, 好早已經諗到啦.......
我岩岩還教呀女通識, d 大陸人黎香港生仔, 對香港人既影響係乜..............
當中我有提及埋教育........

這點讓我想起一個例子:足球隊可以引入外援,究竟這些外援對本地球員構成競爭,或者覺得被打壓,還是能提升本地球員的質素?

我本身對新移民理解不深,不過內地學生似乎鬥心較強,讀書態度積極,如果一眾港童給比下去,也不能全怪別人來競爭,只可嘆技不如人。

話說回來,政府就這些在港出生的內地子女令入學兒童增加,有沒有甚麼辦法,如增加學額,以免學額不足,有些學生沒法入學?
原帖由 artroboy 於 10-11-24 13:41 發表
我要澄清:
我唔會睇低任何人種, 我朋友堆乜人種都有, 包括黑人. 印度人. 我亦有很多大陸朋友, ..我只係對一種人種有歧視...- 懶, 靠揾着數為生的人.

...

醒目開學勳章

原帖由 lola2008 於 10-11-24 13:41 發表
咁你有冇提及香港女士唔多肯生,如果冇咗班大陸同胞補充,將來係一個年青人供養4、5 個老年人,即係你囡囡將來可能要供養好多-----「人哋嘅父母」,咁係好事咩?與其呢班人臨老至嚟香港攞着數,不如孩童年代嚟香港接受咗優質教育 ...

甘呢個問題, 又要伸展埋, 點解香港女士吾多肯生育啦, 呀女暫時岩岩先開始學通識, 我話我未會講到甘深入
但係呢樹, 可以同你講, 我講緊既, 係果班黎香港搵著數的大陸人, 如果係投資移民, 或者係有良好背景的中國人黎香港生仔, 接受教育既話, 佢地接受完香港教育之後, 又有幾多個中國人真係會留係香港發展佢地的事業? 甚至貢獻返係香港? 呢個要多年後先看到
依d 老人家, 係香港之前有過貢獻, 而我若干年後亦會成為依家小朋友的負擔, 但我真係有過貢獻, 但請問, 呢班大陸孩童, 甚至係佢地的父母, 對香港有過乜野貢獻? 我暫時未看到貢獻, 就只係看到佢地增加左我們納稅人既負擔先
再講, 香港的福利, 對老人家有幾多呢?
但一個大陸孩童黎香港既9年免費教育, 醫療, 綜媛又有幾多呢?
如果有時間既話, 不如計一計?
今年小一的派位已經吾理想
如果過多幾年, 果批適齡的大陸港童殺到既話, 甘又點呢?
最後, 我會教育呀女, 依家既中年(包括佢呀媽)對香港作出過努力(吾敢話貢獻), 所以將來成為政府的負擔時, 希望佢吾好覺得吾應該.....吾會覺得我係佢既負擔

醒目開學勳章

原帖由 thomasha 於 10-11-24 13:56 發表
這點讓我想起一個例子:足球隊可以引入外援,究竟這些外援對本地球員構成競爭,或者覺得被打壓,還是能提升本地球員的質素?

我本身對新移民理解不深,不過內地學生似乎鬥心較強,讀書態度積極,如果一眾港童給比下去,也不能全怪別人 ...

呢個, 我個女都有個大陸同學, 但佢父母(呀媽拿到單程証)都係香港生活既, 都係d 無乜學識的人, 但呢位同學真係好努力, 成績好好, 品行亦好, 我亦叫呀女以佢為借鏡, 學習人地的好處

我重申, 我無針對任何大陸人, 只不過係講出呢批大陸人黎左香港之後, 對香港真是做出乜野影響

醒目開學勳章

原帖由 lola2008 於 10-11-24 13:41 發表
咁你有冇提及香港女士唔多肯生,如果冇咗班大陸同胞補充,將來係一個年青人供養4、5 個老年人,即係你囡囡將來可能要供養好多-----「人哋嘅父母」,咁係好事咩?與其呢班人臨老至嚟香港攞着數,不如孩童年代嚟香港接受咗優質教育 ...

呀, 講漏一樣野呢
呀女通識既test真係探討呢個有關的問題
而呀女今次既通識都算高分
所以, 我吾會覺得, 我講既野係無points.

我絕對歡迎有鬥志的內地小朋友來港競爭, 所謂知己知彼, 越戰越強. 將整個香港質素提升.
我只是怕反效果, 令本港競爭力下降就慘 la.
.
原帖由 thomasha 於 10-11-24 13:56 發表

我本身對新移民理解不深,不過內地學生似乎鬥心較強,讀書態度積極,如果一眾港童給比下去,也不能全怪別人 ...

唔...我都係咁諗...香港依家最大問題係....當年亂批, 如果佢地係好似其他地方咁有一定限制 or 要求...依家就唔會有咁大既隱憂係度...
原帖由 CrabPincers 於 10-11-24 14:02 發表

甘呢個問題, 又要伸展埋, 點解香港女士吾多肯生育啦, 呀女暫時岩岩先開始學通識, 我話我未會講到甘深入
但係呢樹, 可以同你講, 我講緊既, 係果班黎香港搵著數的大陸人, 如果係投資移民, 或者係有良好背景的中國人 ...

其實我地阿爸阿媽都係大陸落來, 之後生我地, 咁點解個時無人講依d野, 因為o個時個個family都係咁.
係依一代, 我識一個designer朋友成日請人頭都痕, 因為覺得新一代唔識做野, 但我朋友講, 反而請新移民o既職員好d, 因為肯學肯捱. 依一樣野我地係唔係同新移民學習下呢.

今日去宣幼交表, 都見識到~~ 操普通話的"時麾" 媽媽, 帶住個小朋友, 任佢行來行去, 攪聖經, 攪筆, 自己就排隊交表, 又唔準備好, 人地係要入數紙的, 佢行到埋去先來唱錢.....

(不是人身攻擊, 只是個人感受)

呢d情況,好似本地土產家長同細路都唔少喎。
原帖由 dlmcdlcl 於 10-11-24 15:46 發表
今日去宣幼交表, 都見識到~~ 操普通話的"時麾" 媽媽, 帶住個小朋友, 任佢行來行去, 攪聖經, 攪筆, 自己就排隊交表, 又唔準備好, 人地係要入數紙的, 佢行到埋去先來唱錢.....

(不是人身攻擊, 只是個人感受) ...

係呀, 我都覺得本港人的小朋友都有呢個情況, 我個仔都可能會, 所以我唔帶佢去....

原帖由 thomasha 於 24-11-2010 03:57 PM 發表
呢d情況,好似本地土產家長同細路都唔少喎。
‹ 上一主題|下一主題