用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今朝註冊左津校,不過封信...
go

今朝註冊左津校,不過封信... [複製鏈接]

今朝第一時間去左註冊,不過簽果封信... 好嚴重,唔知大家果d 係咪一樣呢?內容如下﹕
註冊手續一經辦妥,對家長和學校雙方都具有約束力,即是說,學校承諾收錄該生,而家長則承諾接受學校所提供的學位,不能反悔。

萬一之後我有直資offer,係咪唔轉得呢?
   0    0    0    0

梗係得啦,但你不是決定了嗎?
無知是福

我仲有2間直資等緊... 可能都仲會轉o架...

原帖由 brian61950 於 10-11-24 10:32 發表
梗係得啦,但你不是決定了嗎?

醒目開學勳章 王國長老

放心WOR, 津校無權唔俾你走架WOR
原帖由 annaanna 於 10-11-24 10:37 AM 發表
我仲有2間直資等緊... 可能都仲會轉o架...

I have not asked for sign anything and just took a few mins to completed the registration.

Which school you go to registration?

我register果間唔係咩名校,只係屋企樓下果d 津校o者...
簽左封小一新生取錄證明書囉﹗
原帖由 catat 於 10-11-24 10:46 發表
I have not asked for sign anything and just took a few mins to completed the registration.

Which school you go to registration?

我都見小一正取生備忘有呢句,我覺得係standard script,但我get到既意思係,一旦接受左1st round分配既學位,就無得再參大抽獎。

原帖由 annaanna 於 10-11-24 10:31 發表
今朝第一時間去左註冊,不過簽果封信... 好嚴重,唔知大家果d 係咪一樣呢?內容如下﹕
註冊手續一經辦妥,對家長和學校雙方都具有約束力,即是說,學校承諾收錄該生,而家長則承諾接受學校所提供的學位,不能反悔。

萬一 ...

... the wordings ...不能反悔 ... is very serious wor .. .

統一派完位唔係你想果間, 你都會照註冊, 之後去叩門而又收咗, 你都會走人啦.....
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

意思純針對小一派位啫!因為如果你唔註冊,你仲有權參加統一派位。好似攞公屋一樣。

原帖由 annaanna 於 10-11-24 10:31 發表
內容如下﹕

Anna,
我今朝都去o左註冊, 封信都同樣有呢句呀, 不過我問過人係可以withdraw o既, 無權夾你一定要讀佢丫~不過間學校收得你, 梗係唔想你隨隨便便就話唔讀佢啦~我都打算6月會去叩下門呀....

原來都有家長同我一樣諗法, 雖然註冊了自行派位的小學, 但係我都會6月去叩門.
原帖由 蘇樂B 於 10-11-24 13:09 發表

Anna,
我今朝都去o左註冊, 封信都同樣有呢句呀, 不過我問過人係可以withdraw o既, 無權夾你一定要讀佢丫~不過間學校收得你, 梗係唔想你隨隨便便就話唔讀佢啦~我都打算6月會去叩下門呀.... ...

原帖由 蘇樂B 於 10-11-24 13:09 發表

Anna,
我今朝都去o左註冊, 封信都同樣有呢句呀, 不過我問過人係可以withdraw o既, 無權夾你一定要讀佢丫~不過間學校收得你, 梗係唔想你隨隨便便就話唔讀佢啦~我都打算6月會去叩下門呀.... ...

hi 蘇樂B
仲記吾記得我呀, 你囡囡大個左好多呀, 又靚囡

原帖由 Hei3705 於 10-11-24 14:05 發表

hi 蘇樂B
仲記吾記得我呀, 你囡囡大個左好多呀, 又靚囡

haha...記得呀! 多謝你讚佢呀, 佢大個o左好多喇, 開始冇乜幼兒o既影子....宜家仲識駁咀添呀

我無任何文件簽wor, 只係俾左張入學證我咋wor
原帖由 kochiman2004 於 10-11-24 11:23 發表

... the wordings ...不能反悔 ... is very serious wor .. .

原帖由 mimi666 於 10-11-24 13:57 發表
原來都有家長同我一樣諗法, 雖然註冊了自行派位的小學, 但係我都會6月去叩門.

我真係有咁o既諗法, 會唔會貪心o左dd? 因為我個囡派到果一間已經係好多人心目中o既好學校....6月想去叩門係因為我心中有更好o既選擇, 大抽獎都好難入o架喇, 所以想靠實力叩下門睇下收唔收囉~

原帖由 蘇樂B 於 10-11-24 14:12 發表

haha...記得呀! 多謝你讚佢呀, 佢大個o左好多喇, 開始冇乜幼兒o既影子....宜家仲識駁咀添呀

可能女仔早熟d   
我仔個樣仲係好BB咋, 死未, 出年讀小一真係吾放心 , 阿女小一攪店未呀, 我仔自行吾得, 好再有一間私小, 吾係大濟

點解我冇呢d信要簽既?

萬一 ...

我連入學證都冇呀,個老師就咁收完d文件就叫我走喇
原帖由 ktccscbb 於 10-11-24 14:12 發表
我無任何文件簽wor, 只係俾左張入學證我咋wor

我諗間間學校都唔同.... 不過我估唔到封信咁"辣"o者...

原帖由 manicheung 於 10-11-24 15:09 發表
我連入學證都冇呀,個老師就咁收完d文件就叫我走喇   
‹ 上一主題|下一主題