用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天主教,基督教加分問題
樓主: 1902mama2008
go

天主教,基督教加分問題

好同意,雖然我唔係, 但我上領洗班時修女都話有好多人係為左5分但,讀讀下都真係信左,或者放棄

原帖由 huba 於 10-11-25 00:33 發表
The door is open for everyone regardless of the initial intention.
Along the course, people may change when they learn. God will lead.

感謝各位的回覆

撇開加分問題, 本人唔記得由幾時開始, 一直都有祈禱的習慣(當唔開心&極煩惱時)

不過我真係未真正接觸過教會
但我覺得自己心裡面係相信主的

可惜, 偶爾同老公提起這些事, 他好似頗抗拒, 因此我都沒有的起心肝去處理這條道路

請問, 我應該怎樣開始行這條道路? 一開始如何選擇 天主教 或 聖公會 或 基督教 先係合適自己?

醒目開學勳章 王國長老

嘩, 你最尾條問題好難答! 我唸你要自己去領略一下個感覺

我只解答到天主教"流程"

我女係返天主教church, 我全家都唔係教徒, 點解無端端帶佢返.....我都講唔出, 可能無天父既安排....講真的, 係我女問我好多宗教問題, 我答唔出, 於是唸可能佢真係同主有緣份, 於是問左一個教友意見, 點去get start (佢係天主教徒, 佢係大個左自己去接觸天主教, 我覺得佢對宗教睇法比較中肯d, 所以approach佢, 可能亦因為自己讀左十幾年天主教學校, 雖然唔信, 都總有d影響)
sunday school每年9月開學, 7月放暑假, 初時想去報, 亦唔容易的, 因為導師都係義務性質, 唔係太多班, 佢地都唔想浪費左d位(教友既小朋友都返sunday school的), 我都好辛苦搵人推薦至可以入讀
讀左1.5年左右, sunday school teacher認為我女ready, 就向神父推薦佢領洗

至於大人, 亦有慕道班, 黎緊我都有報, 岩岩coming sunday開學, 讀幾耐至領洗, 我都唔知, 暫時領洗唔係我目標 (我想去了解姐), 我相信都係導師認為學員係ready就會向神父推薦, 應該都係easter做領洗的
大人可以同時帶埋3歲以下子女一齊領洗, over 3歲就要自己上sunday school喇

(我係初哥, 有錯請其他教友指正)

原帖由 1902mama2008 於 10-11-25 09:14 AM 發表
感謝各位的回覆

撇開加分問題, 本人唔記得由幾時開始, 一直都有祈禱的習慣(當唔開心&極煩惱時)

可惜, 偶爾同老公提起這些事, 他好似頗抗拒, 因此我都 ...

Dear Charlotte mom,

非常感謝您詳細分享祢的經驗

1902mama2008

我是一名已領洗十多年的教友,很高興你也有祈禱的習慣,真的想接觸,只要去就近的教堂問一吓就可以了.

http://www.catholic.org.hk/v2/b5/a06church.html

為了5分而去上課我不感到有問題,最重要是在你領洗的一刻是否真的相信及日後跟著主的聖言而生活,建立一個美好的家庭.

去年,我陪家人參加慕道班,班內就有十分多的家長與你有相同的出發點.及後有人放棄了,有的領洗後不見了,但卻有很多參加了不同的善會及基團,真真正正的感受到主對我們的愛,努力學習如何生活.

歡迎你去認識主,不論你選擇基督教或是天主教, 都是有福的.

原帖由 1902mama2008 於 10-11-25 09:14 發表
感謝各位的回覆

可惜, 偶爾同老公提起這些事, 他好似頗抗拒, 因此我都 ...

醒目開學勳章

我間宣道會,有中三/中四學生領洗,唔一定要18歲以上

另外,有d教會,包括宣道會,有嬰兒/兒童奉獻禮,以示家長願意以基督教訓去教育小朋友,家長(起碼一方)要係已受洗基督徒,有恆常既教會生活。

原帖由 kochiman2004 於 10-11-24 10:25 發表

宣道會係唔會幫小朋友領洗, 領洗一定十八歲或以上, 而父母受浸禮後係無領洗紙, 只有牧師信, 不過大部份基督基教教會學都接受牧師信, 除了某一兩間聖公會學校, e.g.協恩. 所以真係有睇返"果一間"學校做法喇. ...

十分讚同ac119的說法! 我自己也是在與太太結婚前才去領洗的, 起初也不知道是什麼回事, 但經過一年多的認識,
領洗的一刻時已知道自己是真心的. 所以先上堂認識一下再說吧, 現在的動機不是很重要.

原帖由 ac119 於 2010-11-25 10:28 發表
我是一名已領洗十多年的教友,很高興你也有祈禱的習慣,真的想接觸,只要去就近的教堂問一吓就可以了.

http://www.catholic.org.hk/v2/b5/a06church.html

為了5分而去上課我不感到有問題,最重要是在你領洗的一刻是否 ...

只是分享個人經歷,絕不表示我對天主教及基督教之教會看法。
自小學一年級到中五,在天主教學校讀書,在信仰上所接觸的應大部份是天主教一方,但可以説從未返過天主教教會。這時我看的是天主教的聖經(我相信與基督教的聖經核心內容,沒有太大之差異。)。認識到至高之天父,並學習耶穌基督的教訓。並因此幫助我渡過小年時的種種困惑。

中六以後,在基督教學校讀書,信仰上接觸的全變成基督教一方,並開始返基督教教會。認識到是--我們的救主耶穌基督(從至高之天父,獨一的真神,為人而設的唯一救恩。)。並透過主基督,認識我們的天父。使我們從靈裡重生,得救。

我相信重點是,人須要清楚明白,'信主耶穌基督以得救',這是福音的真理。

原帖由 1902mama2008 於 10-11-25 09:14 發表
感謝各位的回覆

For your information.
大部份天主教堂區兒童慕道班收生年齡由5歲起.
希望你能加入我地既大家庭la!

原帖由 1902mama2008 於 10-11-24 18:28 發表
謝謝您們
(天主教) 過左3歲, 個囝囡要自己讀領洗班, 咁係咪讀一年?
大人(in case 大人未係天主教徒) 同小朋友一齊讀 1 年,
一年後咪可以一齊領洗, 是否這樣?
讀完是否一定會簽發到張領洗紙?

基督教係唔係情況都是 ...

我身邊亦有朋友有BB之後先返教會, 係因為世界太多歪理, 如何教小孩向善? 所以佢返教會, 先守正自身,學會感恩
感謝各位的回覆

It is fun to go to church together every SUN with your family. I picked SKH because of my preference of those SKH schools and my education experience in SKH schools.

DGS / DBS / St Stephen / SPCC are all under SKH.

You can check their schools / churches locations in different districts under the link below:
http://www1.hkskh.org/

Hope this will help.
感謝各位的回覆

謝謝您們之前提供過一些資料

我有些問題想再請教, 譬如我好心儀 "協恩", 而協恩UNDER 聖公會, 而聖公會屬下有咁多聖堂位於不同地區, 咁我應該去邊個聖堂?

其實去邊個聖堂上洗禮班同心儀學校有沒有關係架?

同樣地, 假如心儀學校係天主教, 屬下有咁多聖堂位於不同地區, 有冇話咁應該去邊個聖堂?

謝謝

回復 1# 1902mama2008 的帖子

For Catholic Church, just find one convenient to you will be fine.
By the way, the course run by Catholic Church is not called 洗禮班. There is no guarantee for baptism as you may drop out in the middle or the father sees you not ready for baptism at the end. Hope you are open for it.

想問一問,天主教洗禮是不是父母同是教徒,子女才可以洗禮?若母親是天主教教徒,丈夫不是,咁有無影响?

回復 17# huba 的帖子

我都係有相同想法, 所以我都好願意領小朋友的家長返教會

想請問, 您們有冇聽過, 有人參加完聖公會洗禮班, 成功攞咗張聖公會領洗紙後,
再去參加天主教慕道班, 藉以攞多張天主教領洗紙?

其實領洗紙受法律約束的嗎? 以上舉例(雙重身份)或者做法是可行的嗎?

唔好意思, 如有冒犯, 請見諒.

法律相信沒有限制"雙重信仰",我亦聽過有一個小朋友,父母分別係天主教同基督教,申請學校時,天主教學校就填係天主教徒,基督教學校就話係基督徒,結果兩邊都唔收。
原帖由 1902mama2008 於 10-12-14 09:05 發表
想請問, 您們有冇聽過, 有人參加完聖公會洗禮班, 成功攞咗張聖公會領洗紙後,
再去參加天主教慕道班, 藉以攞多張天主教領洗紙?

其實領洗紙受法律約束的嗎? 以上舉例(雙重身份)或者做法是可行的嗎?

唔好意思, 如有 ...

Go-to-school , 明白你的感受, 我一開始見人有這想法(為洗禮紙去返教會), 我也有點反感. 但後來覺得這真是一機會讓他們認識上主, 而如果没有機會去認識和了解, 又如何讓他們去信呢!?正好像我們邀請朋友返教會認識上主時,朋友一開始可能也是由於朋友的關係而跟我們返教會, 很少會有人你一跟他說, 他就相信. 重點是洗禮前他有否真的改變而相信了

原帖由 Go-to-school 於 2010-12-14 10:20 發表
1902mama2008 - 看過你post的問題, 你好明顯唔係基督徒或天主教友,只一心想幫小朋友攞張"教徒學卷" (i.e. 洗禮紙)根本不在乎你所信的內容, 這在世人眼中好正常.
但好失望, 竟然有不少基督徒或天主教友鉅細無遺教你點 ...

原帖由 Mat_Dad 於 10-12-16 11:56 發表
Go-to-school , 明白你的感受, 我一開始見人有這想法(為洗禮紙去返教會), 我也有點反感. 但後來覺得這真是一機會讓他們認識上主, 而如果没有機會去認識和了解, 又如何讓他們去信呢!?正好像我們邀請朋友返教會認識上 ...

讚同~
但可悲的是有D教會跟本唔會理會當事人係咪真心,
只要能夠完成特定既領洗班之後就可以領洗~
因為我身邊實在有太多為洗而洗既人~