用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 荔枝角天主教小學 11~12年入荔天小一家長請進
樓主: easonkinki
go

11~12年入荔天小一家長請進

回復 2# easonkinki 的帖子

魚, 帶到架...  我個女差唔多日日都係帶魚架...  我有日仲蒸鯇魚比佢添...  有時牙帶魚...  又試過白飯魚...  只要唔太多骨都冇所謂架...

我怕焗得太耐會好"send"
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

想問大家, 如果帶飯, 你地係一早比佢帶返學定係中午時間送飯盒 阿女話想帶飯, 佢話見到焯楠個飯盒係漢堡包喎 同埋成個飯盒都食晒, 但係如果比佢帶飯, 又要一早煮, 平日麻麻湊佢, 應該唔肯中午攞飯去學校, 咁點算好呢??

如果keep到個溫度都ok o既~  我試過一次比佢一早帶, 不過佢都話唔熱lu, 我諗冬天要買另一個保溫盒先得...
我今日又去學校, 見到有小朋友帶壽司添呀,

自己帶就真係知自己小朋友食幾多囉.....
同埋, 又可以整佢地鐘意食果d野...
不過, 我都係餐餐煮飯咋...  試過一次炒烏冬都ok...

各位小朋友數學d數學小測成績點呀????
估唔到有咁多張紙囉...  亞女成績令人滿意

我通常12點煮,12點半出門(用保溫盒放),漢堡包食物盒唔保暖架!前後都放o左成個鐘先食應該都凍晒lu~
用保溫盒就ok!不過自己煮就知個衰仔鍾意食咩,佢話霖霖唔鍾意食學校飯。

數學測驗我仔錯o既全部係大意@_@男仔係咪都係操心大意呢?!

原帖由 camaychim 於 11-10-4 17:03 發表
如果keep到個溫度都ok o既~  我試過一次比佢一早帶, 不過佢都話唔熱lu, 我諗冬天要買另一個保溫盒先得...
我今日又去學校, 見到有小朋友帶壽司添呀,

自己帶就真係知自己小朋友食幾多囉.....
同埋, 又可 ...
我仔又係大讚,仲叫我逢1&5炒面佢食=.="我本來都想今日整壽司,不過唔夠時間等下次得閒先整。

你地就好啦, 可以湊小朋友, 又可以送飯, 我一至五要返工, 個衰豬成日叫我攞假去接佢放學 數學成績唔係咁好, 緊緊合格咋, 真係激C.....

可能由11月開始試吓一星期比佢帶兩至三日,如果唔太辛苦就會日日帶, 因為10月份交晒飯錢lu

訂飯一訂就要一個月架啦, 好似冇得揀邊日訂, 邊日唔訂...
我之前都想二四訂, 一三五先送飯, 原來唔得架.........
但就可以買散餐囉...  我之前有一日唔得閒, 就夾左$20比佢, 寫左紙請老師幫佢買飯, 即日餐$19.5...  比平時貴$2一日...
所以如果你想試下帶就一係1月先啦, 果個月最多假期...

我星期二又去左學校做愛心媽媽, 不過今次唔係去1C...
咁O岩霖霖出去洗手間, 我問佢食飯乖唔乖, 佢好怕醜咁叫我"唔好搞佢啦!"  好搞笑~

回復 6# easonkinki 的帖子

嘩, 你半個鐘煮好啦, 勁呀!!!!
我朝朝都搞成個鐘架...
你o係青衣過黎都好快喎~~
咁駛唔駛帶埋妹妹黎送飯架???  送完飯又要等2個幾鐘接埋佢放學呀?  咁你會去邊呀??

oh.....  sorry!!!!  問咁多........  我八卦想知~

青衣出黎車程2個字超快但行去學校又2個字,大約預半小時,只係煮比個仔緊係快啦!又唔洗煮好多食送,妹妹在海麗村返學,我呢排送完飯+妹返學就回家4點再出黎湊妹放學(哥哥報了功課輔導班放5:15pm)

原帖由 mama915 於 11-10-6 17:26 發表
你地就好啦, 可以湊小朋友, 又可以送飯, 我一至五要返工, 個衰豬成日叫我攞假去接佢放學 數學成績唔係咁好, 緊緊合格咋, 真係激C.....
第一次測驗係咁上下,我仔7字頭唔高分,我無話佢但佢居然嫌自己無90分緊住
o咸,我反而要勸他=.="
數學測驗多文字題,好多時呀仔大意同唔明講咩而做錯,慢慢來吧!日後大把測驗,大家一齊努力!
我而家頭痛緊點溫常識,聽P2家長說下星期開始測驗啦!

原帖由 easonkinki 於 11-10-6 23:03 發表
青衣出黎車程2個字超快但行去學校又2個字,大約預半小時,只係煮比個仔緊係快啦!又唔洗煮好多食送,妹妹在海麗村返學,我呢排送完飯+妹返學就回家4點再出黎湊妹放學(哥哥報了功課輔導班放5:15pm) ...

嘩, 2個字真係好快喎~  我都only煮比個女, 都搞成個鐘... 可能係我手慢腳慢啦

哥哥報到功課輔導班咁好~   我都報左名, 不過冇通知收唔收, 後尾先知人地都開始左, 咁我冇收到通知就即係唔收啦~~

咁你同妹妹等埋哥哥先一齊番屋企呀????

今日家長會超時超左成個鐘, 估唔到佢地d時間觀念咁差......
搞到我成6點幾先揍個細女放學.................. 仲要比人訓錢囉~

我開會開到4點3閃人,去海麗湊妹妹,然後就走返過黎禮堂,再落去課室開會,開完覺得好頭痛,原來有好多野跟>.<壓力好大呀!

妹妹放4:30pm,湊得黎買埋面包行埋過黎都5點多DD,之後就回家lo~

小考完畢,請問大家對小考一的成績滿意嗎?

禾覺得亞女好差ar..尤其中文, 唔知關唔關普通話讀paper問題, 英同常都未派...

原帖由 mansim 於 11-11-11 13:45 發表
小考完畢,請問大家對小考一的成績滿意嗎?