用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學(愛蝶灣) 2011-2012 小一 Say個hi! 傾下偈吖! ^^
樓主: JoshCaleb_Mummy
go

2011-2012 小一 Say個hi! 傾下偈吖! ^^

你會有幾經常同班主任聯絡? 我想知多d個仔上堂的情況, 不過怕打電話比老師太多而令人覺得煩.... 星期六返學校學樂器時見到數學老師, 趁機問左兩句...

原帖由 wunyan 於 11-10-15 18:12 發表
1A班主任真的幾好, 亞女的在學情況, 她都跟我們談, 由於我的女女是細B, 所以, 她都叫我們慢慢來.亞女很聽她的話.

回覆 1# lojo11 的文章

Hi lojo,
我都是打過一次電話給老師,但她的情況如我們所想一樣.

嘩~ 好耐冇上黎睇下, 原來大家都傾緊計, "侵"埋我好嗎?
我仔讀1A, 佢睇電視見到湯唯賣SKII廣告, 佢話同個女仔同班主任有D似樣.....

今天已經發放成績,亞女話老師講了中文及數學。

阿仔淨係有講中文, 冇提數學, 唔知係咪老師未改起呢.  而中文個分數聽起上嚟就唔多滿意喇 , 不過阿仔冇乜反應, 咁我又冇乜反應啦...ha ha...即係既冇話佢, 又冇安慰佢囉.

原帖由 wunyan 於 11-10-20 22:31 發表
今天已經發放成績,亞女話老師講了中文及數學。

我個仔係1A班, 中文同數學卷比左佢地睇.. 中文分數比我想像中差DD... 呀仔話寫錯左兩個字, + 有條課文問題原來只答左一半... 我問佢滿唔滿意, 佢話OK喎... 佢對分數無咩聯想, 數字囉... 哈哈..

上了小學, 時間就變得不夠用, 又要早睡早起, 功課+溫習... 相對玩的時間少了.. 所以我很希望小朋友能在學習中找到了樂趣... 這樣就可以面帶笑容地學習, 不一定只在玩樂時間才快樂...

小兒很喜歡上學, 面對第一次的測驗, 表現得既緊張又興奮... 但溫習時... 過了30分鐘就開始坐不定了... 哈哈

亞女成績一般,她都有去補習社。但只是希望給她多做些卷,因她的中文不是很好,希望她認多些中文字。但功課在家做。平時,她只喜歡看英文書,不愛看中文書。

直式數學在工作紙的練習做過了...
"基灣的教法是非常非常沉悶的", 真的是這樣嗎?

我想不算的, 阿仔今天才跟我說起那個沒有手腳的人Nick, 也會游泳, 我問他從何得知, 他說是常識課時老師教關於身體, 告訴他們的, 可見老師也不只是依書直說, 也會說些少書本以外而學生或會感興趣的事情, 當然都會跟課題有關啦.  ^^

今朝做義工家長帶佢地(1B)去交通安全城, 仲識左位媽咪, 佢地個個都玩得好開心

回復 1# sarahlee 的帖子

唉...可惜我去唔到, 因為要去細佬嗰邊, 好彩阿哥都冇呷醋!   可能係佢幼稚園時我已經同佢去過一次啦!

回復 1# JoshCaleb_Mummy 的帖子

JoshCaleb_Mummy,

please check pm.

回復 8# gram 的帖子

謝謝妳的提議..但早已跟她一齊看中文書, 但結果不是太好.可能因她太喜歡英文, 英文書就比較好及比較明白.

其實她是細B, 現在還未六歲, 故比較大B的學習慢一些.

還有, 她很喜歡上學, 回來後, 會告訴我們一些學校情況, 所以, 我不覺得她感到沈悶.不知是不是每班不同. 因有些時候, 老師會有適當的鼓勵給他們..如糖.