用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學(愛蝶灣) 2011-2012 小一 Say個hi! 傾下偈吖! ^^
go

2011-2012 小一 Say個hi! 傾下偈吖! ^^

Hi, 各位媽媽!  我個仔將會明年入讀小一, 有冇家長都係小朋友明年入讀小一架?  入嚟交流吓吖!  我個仔20分入, 唔知大家幾多分入嚟架呢?  有冇人15分入, 或者20分都入唔到呢?  (其實係想知20分嘅機會有幾大, 幫啲朋友明年攞料^^)
我興奮咗兩日, 同埋已經好期待明年開學喇...係咪有啲誇張?  有冇媽咪都係咁樣嘅心情?  ^^
另外, 有冇人知道下呢間學校係點架?  好嘅唔好嘅, 咩都講下吖, 心理準備下嘛...我其實唔係知好多, 淨係知幾注重音樂, 同埋校風幾純樸, 唔知係咪呢?

我個仔都係20分入,今年應該所有20分都入到,因為我有朋友個女15分都抽到。

係呀?  原來20分實入呀?  知唔知係今年咁好彩, 還是年年都係咁架?  因為之前聽聞20分都有啲唔得架嘛.
我見到今年甲類 (世襲位) 只收了 24 人, 知唔知點解咁少嘅?  我喺度諗緊, 會唔會可能係世襲位收得少, 先有多啲位俾我哋呢啲乙類 (計分) 咋, 因為 total 60 個吖嘛.
原帖由 stellalau 於 10-11-23 22:43 發表
我個仔都係20分入,今年應該所有20分都入到,因為我有朋友個女15分都抽到。

以往20分入嘅機會都大,不過唔一定得,而舊年世襲都只有25人。
http://happypama.mingpao.com/cfm/study5.cfm?File=20100927/schc/Priv07.txt

Thanks a lot!  呢個短片令我對基灣了解多咗呀!  我好慶幸我應該冇揀錯, 因為我個仔好鍾意音樂同埋數學架!  ^^
如果我早啲睇到呢段片, 咁之前就唔駛咁擔心唔知入唔入到啦.  ^^
原帖由 stellalau 於 10-11-23 23:02 發表
以往20分入嘅機會都大,不過唔一定得,而舊年世襲都只有25人。
http://happypama.mingpao.com/cfm/study5.cfm?File=20100927/schc/Priv07.txt

Hi Hi, 大家好, 黎緊9月我囝囝都將會入基灣呀(20分), 我心情都好矛盾, 開心係唔洗要再等大抽獎, 但又好擔心間學校太谷, 小朋友同我都會好辛苦, 你地有無返工架? 如果小朋友好多功課默書則驗, 你地會唔會放棄工作呢??

真係好多功課,一星期通常有二測(中,英),但會事先講有得溫.我地今年小一暫時都ok,但都要有理準備唔掂要唔做嘢.

原帖由 daydaytse 於 11-2-11 10:26 發表
Hi Hi, 大家好, 黎緊9月我囝囝都將會入基灣呀(20分), 我心情都好矛盾, 開心係唔洗要再等大抽獎, 但又好擔心間學校太谷, 小朋友同我都會好辛苦, 你地有無返工架? 如果小朋友好多功課默書則驗, 你地會唔會放棄工作呢?? ...

Hi, 你好呀!  好開心9月可以做同學仔喇(我哋個仔).  
我都好開心唔洗大抽獎 , 因為我係區外人嚟架, 如果要大抽獎就準備定敲門都得喇, 是關唔方抽到.  
我冇返工架, 因為仲有個讀幼稚園嘅細佬仔 , 所以唔放心工人姐姐1vs2.

原帖由 daydaytse 於 11-2-11 10:26 發表
Hi Hi, 大家好, 黎緊9月我囝囝都將會入基灣呀(20分), 我心情都好矛盾, 開心係唔洗要再等大抽獎, 但又好擔心間學校太谷, 小朋友同我都會好辛苦, 你地有無返工架? 如果小朋友好多功課默書則驗, 你地會唔會放棄工作呢?? ...

好開心聽到「小一暫時都ok」, 其實我覺得「谷」都唔一定唔好嘅 , 不過就唔係咁想太細個就「谷」得太緊要 , 如果慢慢逐年「谷」多少少, 我諗都適應到嘅.  所以我會勤力啲嚟聽下早一年啲前輩媽媽經驗分享, 就可以有定心理準備啦.  

原帖由 kittymam 於 11-2-13 21:02 發表
真係好多功課,一星期通常有二測(中,英),但會事先講有得溫.我地今年小一暫時都ok,但都要有理準備唔掂要唔做嘢.

其實,都不要選擇唔做嘢。本人的女兒是3年班。放學後,有時因有其他課程學,通常會在補習社做功課、溫習和操卷。基本她在家的時間不多,自己的物資亦沒有補習社那麼多。

有一個重點是,如何控制時間,因到3年級,女兒告訴我,很多時候是同學沒有足夠的時間完成考試。

希望能幫到你們。

原帖由 kittymam 於 11-2-13 21:02 發表

wunyan,
我尋日先同老公講, 有無D補習社比佢地一放學就去做功課同溫書既呢? 因為我又要返工, 返到屋企先開始同阿仔溫書, 實在唔夠時間, 而且夜媽媽, 佢地都好累啦, 如果補習社真係幫到手, 就真係可以暫時放下心頭大石喇, 請問你小朋友係邊間補習社呀? 同埋你小朋友個時間表係點呢?

學校附近都有幾間補習社專補基灣學生,而且有保母去學校接學生到補習社,通常都會完成功課同溫習默書,至於邊間好d,就要問下而家補梗嘅家長。

嘩...有保姆接埋去補習社咁好...唔洗煩接送真係好...
我就煩緊點樣接送阿仔喇, 因為住得遠, 所以要成45min-1hr車程, 雖然唔洗返工, 不過每日來回兩次, 花上3.5hr搭車好似有啲浪費時間...  

唔知各位前輩媽媽知唔知有冇保姆車到南區架呢?

咦......唔知大抽獎之後會唔會有多啲新學年的小一媽媽爸爸入嚟傾下偈呢......

hi to everyone。 我個女入左啦,好開心!

她Kinder讀Rosaryhill的。有無同學啊?

Hi!阿仔間幼稚園得佢一個入基灣,希望佢快d識到新朋友啦!

Hi, 我阿仔讀維多利亞(海怡), 我諗都係得佢一個入嚟, 都希望佢可以快啲識到新朋友, 因為我覺得阿仔係好重友情, 朋友大過天嗰type.  ^^

咦......話咁快, 星期六就見面喇!  ^^

各位, 你地好呀~ 我個仔扣門成功, 明日註冊, 多多拍教!

恭喜恭喜!

原帖由 Hellomimi112 於 11-7-3 22:09 發表
各位, 你地好呀~ 我個仔扣門成功, 明日註冊, 多多拍教!