用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 問題學校開左名啦!
樓主: QutieBaby
go

問題學校開左名啦! [複製鏈接]

原帖由 brian61950 於 10-11-24 10:11 AM 發表
7000萬經過呢幾日跌市唔知剩番幾多呢?

求神拜佛佢最好唔好有槓桿式產品,如果有就大濟啦!

哎吔..... brian 兄.. 我被你 liu 起左d 傷心事呀 !!!!!
crabpincers,
sorry sorry 打錯打錯 !
早排我損左三舊水比一間狗屋做散熱頂, 負責人話, 仲爭二仟, 希望善長繼續幫忙, 努力傳出去. 大家都係狗, 住德望的狗真係威水好多.
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

我覺得真係好好笑, 之前報紙話有直資炒股買樓起狗屋, 但只係講真道有買樓, 其他都未開名, 大家就已經將各項罪名都加在真道身上, 連佢收生好遲都無feedback+收$200報名費都係罪名, 俾人群插!!
我唔係真道家長, 小朋友6月見完佢之後就一路無消息, 但佢年年做法都係咁, 丙亦無用.
我都認為一間學校既教學比起行政係更重要, 但大家插人鬧人果陣, 有無諗過係咪事實, 係咪有理據呢?
呢度有人回應話, 如果校長咁有投資眼光, 都係好事, 結果呢....就俾人話die hard fans, 校長係小皇帝至高無上, 枉為教育工作者...等等等等....
好啦, 依家原來炒股者係大家都趨之若鶩既名校, 突然大家又好克制喎, 甚至自由講場果邊又有人再提, 識得投資係好事, 仲有人和議喎....雖然出事既係直資既中學, 私立既小學似乎無關, 但if出事又在真道身上, 大家一定會講句 "上樑不正下樑歪"!
開埋其他學校名之後, 亦無人出黎講過一句 "唔好意思之前插錯左", 只係由得個thread沉呀沉...
唔通, 係名校, 做錯野, 唔跟教育局指示用錢, 起狗屋...一切罪名都係唔緊要既, 因為佢既教學足以抵消所有做錯既事...  真道唔通就衰在係新校, 未有咩成就去抵消, 所以咩罪名都係抵打抵鬧?
上得呢度既都係為人父母, 大家都好俾心機好用心教自己子女, 但有無諗過, 家長本身既言行態度都會直接影響自己小朋友, 我自己都唔識教子女, 但我起碼知咩叫基本既尊重同應該有自己既判斷力.
如果未經證實既, 大家就自行炒作, 丙到想間學校死, 咁樣同D亂作野既八卦新聞記者有乜分別?
呢度雖然係公眾平台大家可以任講發表意見, 但唔代表可以不負責任地講乜都得.
我知我講既野好唔o岩聽, 但只係不吐不快, 希望各位曉得睇人錯處, 亦曉得睇返自身, 多謝!

真係好事不出門, 壞事傳千里,怪唔得GH成日都咁多負面新聞,我都係因為見咁,當年佢地小學收咗我都冇揀佢,我又見佢地中學收既學費都唔平喎!
估計多數有問題既都係中學,因為中學最多直資,而小學就私立多,應不在教局管轄範圍,好想快d公開名單,但咁樣多少會影響今年呢d學校既小學收生情況
老實講,出得報紙就幾嚴重,但唔明點解唔一次過出晒學校名

多謝你中肯的发言.

原帖由 能得利 於 10-11-24 10:43 發表
我覺得真係好好笑, 之前報紙話有直資炒股買樓起狗屋, 但只係講真道有買樓, 其他都未開名, 大家就已經將各項罪名都加在真道身上, 連佢收生好遲都無feedback+收$200報名費都係罪名, 俾人群插!!
我唔係真道家長, 小朋友 ...

Thank you for your objective comments as an outsider of Logos Academy.
I believe most BK parents have enough intelligence to judge who/what is right who/what is wrong!
Good luck with your P1 application for 2011! Look forward to having parents with vision and love to build up a even stronger Logos Acadmey in the future.

Like Like Like!

有時睇見d家長未經查證就狂插,仲要慌死插佢唔死咁狠,可想而知佢地點對自己o既細路,仲有佢地咁o既做人態度俾d細路學左,都咪話唔心寒。

多謝, 已有滿意offer.
我知呢個thread都會好快沉沉沉, 忠言逆耳, 希望各位自重~

誰的分析/想法令人心寒, 相信不是單靠你可以判斷吧!
從來無人要混淆視聽, 似乎係你一廂情願既想法姐.
我無話真道買樓係正確, 真道事件亦不排除將來警方/廉署會介入。
同樣, 德望事件亦不排除將來警方/廉署會介入囉。
2008年向一間學校持有股權的公司貸款25.08萬元,借款公司至今年中仍欠學校20萬元。咁你知唔知呢20萬又去左邊呢? 我就唔知啦~可能學校當跌左卦?!
你有你既立場係好事, 但唔代表你講既一定正確, forum需要不同人的意見, 但不是任講不需負責, 亦不是你講的就一定o岩, 我同你都唔係審計署唔係教育局, 未知詳情就下定論實屬無謂, 希望閣下明白。
你其他既post我都有睇過, 亦唔想在此與你爭辯, 我亦不會再在此回應, 謝謝!

原帖由 Y2KChild 於 10-11-24 17:14 發表
看到那麽多父母是非不分、輕重不分、毫無分析思維能力,這樣態度仲俾d細路學左仲另人感到心寒啦!

其他直資學校之問題只涉及財政管理手法,暫時看不到有涉及私人利益,跟真道涉及用私人名義買樓及侵吞 ...

很中肯的評論, 贊同.

原帖由 能得利 於 10-11-24 17:48 發表
我無話真道買樓係正確, 真道事件亦不排除將來警方/廉署會介入。
同樣, 德望事件亦不排除將來警方/廉署會介入囉。 ...

小弟愚見,審計署指出部份直資學校的投資策略,會計方式,行政管理等問題,首先要搞清楚甚麼學校出現了甚麼狀況,其次是是否涉及違規違法行為,還是只是"不理想,可改善"的程度。
究竟我們應該把焦點放在追究責任上,還是提出實際的建議令情況得以改善?直資學校的行政和財政自主權應該受限,還是因為受政府資助(縱使它們有其他收入來源)而要受津校般的監管?

$200蚊報名費都有人覺得合理?直資是政府俾相同學費的津貼,即是收多咗家長又可多收政府。收埋收埋去投資又可賺錢。其實是辦學?不如轉私校

DBS 同SPCC都中招. 不過, 就算明知係咁, 佢地OFFER都會LUR飯應.

能得利,

Totally agree with you!邊個有道理,邊個死螺,大家心中有數!

原帖由 能得利 於 10-11-24 17:48 發表
同樣, 德望事件亦不排除將來警方/廉署會介入囉。 ...

報紙話只有一間冇問題, 好想知佢係邊間!!!

全港七十三所直資學校中,只有基督教香港信義會宏信書院及保良局香港道教聯合會圓玄小學榜上無名

Announced all DSS schools and enlisted their shortcomings is fair and improve transparency of the monitoring responsibility of EDB and the mismanagement of the DSS schools.

有冇人知道邊度可以check所有有問題學校名單&罪名?
‹ 上一主題|下一主題