用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 睇完新聞真係得啖笑
樓主: ziyi
go

睇完新聞真係得啖笑 [複製鏈接]

咁嘅"委屈", 大把人恨都恨唔到
原帖由 JOJA 於 10-11-23 16:47 發表
難委d一家大細住得300呎的仲委屈
派嘜就讀嘜

原帖由 vaga 於 10-11-23 14:22 發表
佢個重點係上電視話俾人知, 佢由7,000呎搬去3,000呎係幾咁  "委屈"

哈哈 真“屈”

有7仟呎選擇…應該衝出香港"41"!
[img align=right]http://smileys.smileycentral.com/cat/36/36_1_67.gif[/img]

佢真係好命,3千呎, 我間屋加埋我ar媽,奶奶, 3間屋都未有咁大地方....

good points

“首名”(5分)與“舊生”(10分)只能二選一,所以亞朱先生的兒子是否“首名”並不重要。
報紙佬又係老吹~

原帖由 ziyi 於 10-11-23 13:56 發表
"亦有家長早年「大屋搬細屋」,由 7,000呎獨立屋搬至 3,000呎單位,盼增加入名校優勢,也同樣無功而回。"
and
"家長朱先生本身為「喇沙仔」,計分時能獲 10分校友「優勢」,但兒子並非首名出生子女,連同適齡學童分總共只有 20分 ...

醒目開學勳章

呢個唔得晒記者,你睇下蘋果段片,係亞朱先生自己講,唔單止記者唔識,連阿爸原來都唔識:
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20101123&sec_id=4104&subsec_id=11867&art_id=14691289
原帖由 rosewong 於 10-11-23 21:41 發表
“首名”(5分)與“舊生”(10分)只能二選一,所以亞朱先生的兒子是否“首名”並不重要。
報紙佬又係老吹~

哈哈, 我都係咁話
原帖由 thomasha 於 10-11-23 14:28 發表
好多名校係直資學校,家底先至重要,區份根本無關係,有錢仲要同我地呢d星斗市民爭免費位,好心佢啦!

醒目開學勳章

算啦,有多少父母真的俾個心出來替小朋友申請學校,他們只是要名牌而已
像搬屋那個,2個囡入了Maryknoll
你可以想像一下,如果囝囝的爸爸是舊生加宗教,點會唔入
我想她最多是得15分那種,在第1輪入到先出奇

原帖由 traeh 於 10-11-23 22:25 發表
呢個唔得晒記者,你睇下蘋果段片,係亞朱先生自己講,唔單止記者唔識,連阿爸原來都唔識:
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20101123&sec_id=4104&subsec_id=11867&art_id=14691289
...

記者寫啲野完全同個遊戲規則無關系,呢啲記者,都唔知有無牌。搬屋同自行有關,內地人有錢有又同自行有關?就算啲家長唔明,佢地都唔好亂寫,唔導人呀,真系有家長睇左以為系真,就害C人啦!呢啲說話留系大抽完先寫啦!
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

其實編輯應該睇過份稿先至俾出街,編輯應該比較有經驗同謹慎,如果咁樣o既報道出得街,編輯亦責無旁貸。
原帖由 venuscc 於 10-11-24 02:40 發表
記者寫啲野完全同個遊戲規則無關系,呢啲記者,都唔知有無牌。搬屋同自行有關,內地人有錢有又同自行有關?就算啲家長唔明,佢地都唔好亂寫,唔導人呀,真系有家長睇左以為系真,就害C人啦!呢啲說話留系大抽完先寫啦! ...

我有個朋友都入到喇沙...我都好開心, 不過我覺得有點陉為什麼15分可以入到, 因為我認識他們一家都不是信天主教, 而且爸爸不是喇沙舊生, 所以不明白, 最後查明...為了入名校媽媽帶囝去洗禮...他們一家一向信觀音...還將囝上契給觀音...原來為了一切...做父母什麼都做. 但有時想...入到名校不一定好...如果跟不上, 遲早都被出局, 我們做朋友都知道小朋友成績怎樣...

呀!  怪錯咗個記者添, 真係"梳利"; 但嗰位亞爸亞朱先生又竟然自己都可以搞錯嘅?!......
之前睇過d報章報導, 話因為自行派得唔好所以令到d家長轉投直資私小云云, 我心諗, 宜家十一月尾先嚟轉投, 真係想知仲有幾多間可以, 呢d報導真係噏得就噏

原帖由 traeh 於 10-11-23 22:25 發表
...

記者唔係要查證真偽之後先至報道出街o羊?如果唔係,人人都可以借記者散播謠言。
原帖由 rosewong 於 10-11-25 01:33 發表
呀!  怪錯咗個記者添, 真係"梳利"; 但嗰位亞爸亞朱先生又竟然自己都可以搞錯嘅?!......
之前睇過d報章報導, 話因為自行派得唔好所以令到d家長轉投直資私小云云, 我心諗, 宜家十一月尾先嚟轉投, 真係想知仲有幾多間可 ...

所以要為喇叭而喇叭,為孩子量力而為
否則童年陰影、就一世都記得 .... 怨父母一世...又要轉校
但多數父母都喺唸讀唔掂先算,
但到時傷害已做成

quote]原帖由 scmail 於 10-11-24 09:48 發表
我有個朋友都入到喇沙...我都好開心, 不過我覺得有點陉為什麼15分可以入到, 因為我認識他們一家都不是信天主教, 而且爸爸不是喇沙舊生, 所以不明白, 最後查明...為了入名校媽媽帶囝去洗禮...他們一家一向信觀音...還 ... [/quote]

但人地點講都叫真金白銀攞錢出來, 跟足遊戲規則,點都好過嗰d用假地址既人, 簡直無恥

醒目開學勳章

其實各位好似越講越離題
我其實set 這topic原意是很簡單的
原來年年都有一些家長/記者是不懂整個小一入生辦法就去玩這遊戲
真替這些家長擔心
更替這些小朋友擔心,因為他/她們只是家長們的木偶.他們沒有可能幫自己決定或準備.
不是升中或升高中選科,開始有自己的思想
更不是大學的前路,是他們自己承擔及將來行走的路

所以對我來說-那啖笑,其實是苦笑
想一下,雖然自己的囡囡剛定下來下年的學校
但真的花了我很多的時間去了解這遊戲規則,申請學校(私立/DSS)
考慮 -
1.活動/傳統
2.一條龍
3. 呈分
4. 中學校網
5. Banding
6. 升中辦法 - 唔係講笑,雖然未了解全部,但都有返70~80%了解的
7. 校車/雜費
8. 需唔需要學什麼/考什麼
9. 觀察小朋友的性格特質及進度

這樣足足花了2年休息的時間才玩完這遊戲,亦可能是我比較笨,所以才花這麼長時間啦

但希望以後的家長,真的要俾個心出來去玩這遊戲.小朋友是靠你們的

不是單搬屋/租屋....有一些更犯法(租地址/借地址)就完成自己的責任.

原帖由 jollyma 於 10-11-25 10:24 發表
但人地點講都叫真金白銀攞錢出來, 跟足遊戲規則,點都好過嗰d用假地址既人, 簡直無恥

ziyi:

由衷同意你所講.

我好慚愧, 對個機制其實唔太認識, 都係呢幾個月滲D滲D咁知多左, 好彩C6做哂資料搜集, 佢同你一樣, 由小朋友入幼稚園開始已經籌備, 定好目標, 搵哂資料, 諗哂好多方案應該點點點去行. 當然真係遇到挫折亦有其他PLAN行, 幸好依家都叫做有回報.
對個機制, 我都想講, 真係要有目標, 目標係DSS就儘力去考, 亦要預左有offer就要放棄抽獎, 因成日見到有家長話DSS收左, 先黎諗要唔要好, 但心又想抽獎, 呢D咪茅盾囉~盞自己攞黎煩.
又有D, 有學校收啦, 先上黎問間學校用乜教學, 咩語言, 上下課時間, 好唔好....呢D資料其實o係報名果陣甚至interview前都已經要搵好睇清楚, 而且資訊咁發達, 上網一search已經一大蘿資料啦, 唔係收左先黎問, 俾人覺得你完全無準備亂考一通...
我都要恭喜你有心儀offer, 希望大家繼續為自己小朋友上小一努力!

原帖由 ziyi 於 10-11-25 11:27 發表
其實各位好似越講越離題
我其實set 這topic原意是很簡單的
原來年年都有一些家長/記者是不懂整個小一入生辦法就去玩這遊戲
真替這些家長擔心
更替這些小朋友擔心,因為他/她們只是家長們的木偶.他們沒有可能幫自己決 ...
‹ 上一主題|下一主題