用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男仔聖若瑟(kwun tong)同德雅点選擇好?
樓主: kkhon
go

男仔聖若瑟(kwun tong)同德雅点選擇好? [複製鏈接]

最好: 唔洗交學費, 近屋企, 男女校都無所謂
如果要求高學術, 自問小朋友都係讀得掂, 我唔會介意比學費, 去遠d, so 我會揀 st. joe

原帖由 wkceci 於 10-11-24 10:42 發表
一間要交學費, 一間唔使比。 一間近, 一間比較遠。一間男女校, 一間全男校。

請各家長幫忙? 比些意見

原帖由 oldpooh 於 10-11-24 08:56 發表
根據小兒就讀之幼稚園小學推薦列表,ST.JOE是與DBS、英華、陳守仁、宣道、聖保羅男女中學附小、德望、高主教、聖保祿小學部、培正等同列之BAND 1 小學,德雅反而表上無名。

ST.JOE與SFA一樣出名程度深,只要讀得掂,成績名 ...

小兒有幸被ST JOE 收左, 不過, 一想到6年既學費, 就好想揾間同樣LEVEL但又唔使交學費既官/津小(我地呢O的只得15分既無背景無關係既人士), 真係攪到頭都大埋~~~

其實, 可以讀好D ST. JOE 小一, P.2 再轉插官津, 但有準備要係好TOP 的成績. 所以P.1 很關鍵.

我識人P.3 插到英華, 都係要比錢, 但就平D + 有BAND 1 英中 BACKUP.

你好! 我經常見到你解答家長們的難題, 有很多好的意見, 你的兒子已有OFFER了嗎?

你講我?? 我都係好識嫁, 只係響屋企冇乜野做. 成日上BK.....單下嗲.

我仔仔咪有ST. JOE 的OFFER囉. 暫時都係得呢一間.
自行就失敗了. 我揀一呂. 所以都預左唔得.

原帖由 cheben 於 24-11-2010 04:00 PM 發表
你好! 我經常見到你解答家長們的難題, 有很多好的意見, 你的兒子已有OFFER了嗎?

原帖由 dlmcdlcl 於 10-11-24 16:08 發表
你講我?? 我都係好識嫁, 只係響屋企冇乜野做. 成日上BK.....單下嗲.

我仔仔咪有ST. JOE 的OFFER囉. 暫時都係得呢一間.
自行就失敗了. 我揀一呂. 所以都預左唔得.

...

我個仔又係ST JOE 收, 另外禮賢都有收, 不過我應該都會去ST JOE...
PS 我自行LS都衰左

原帖由 dlmcdlcl 於 10-11-24 15:52 發表
其實, 可以讀好D ST. JOE 小一, P.2 再轉插官津, 但有準備要係好TOP 的成績. 所以P.1 很關鍵.

我識人P.3 插到英華, 都係要比錢, 但就平D + 有BAND 1 英中 BACKUP.

我今日去咗st.joe註冊,其實最想入yw不過failed。阿仔見完林校長有sticker仲以爲有機點知...唉!其實yw愛收咩小朋友?係咪細仔同報太多課外活動唔啱校長心意。

原帖由 kkhon 於 10-11-24 16:50 發表

我今日去咗st.joe註冊,其實最想入yw不過failed。阿仔見完林校長有sticker仲以爲有機點知...唉!其實yw愛收咩小朋友?係咪細仔同報太多課外活動唔啱校長心意。 ...

同你一樣啦, FAIL左YW後DOWN左幾日, 真係我杯茶, 不過我亞仔唔啱佢口味....

我仔仔沙田圍呂小收左,st.joe 又收左,大家會點揀,好似各有各好

有同事嘅仔係st.Joe 讀緊P4,中文外全英文課本,程度深,不過係好學校,我認為男仔入男校好似好D

原帖由 cheben 於 10-11-24 16:54 發表

同你一樣啦, FAIL左YW後DOWN左幾日, 真係我杯茶, 不過我亞仔唔啱佢口味....

你仔仔係咪細仔呀?你是全職媽咪定返工?我真是想知衰咩?

細仔加全職媽咪,就算英文掂,英華亦多數冇行!

我都想知亞仔衰乜, 佢係大仔黎架, 我仲係全職媽媽呀~~~

我依家都考慮緊TSL vs St. Joseph's (Kwuntong)

我仔有DBS 2ND IN, 但FAIL YW, 連2ND IN 都冇.
我都唔知個仔衰乜, 答問題我估唔係太大問題,可能唔夠CREATIVE, 所以唔岩YW.....(我估ONLY)

原帖由 kkhon 於 24-11-2010 04:50 PM 發表

我今日去咗st.joe註冊,其實最想入yw不過failed。阿仔見完林校長有sticker仲以爲有機點知...唉!其實yw愛收咩小朋友?係咪細仔同報太多課外活動唔啱校長心意。 ...

我仔係中仔, 我都係全職媽咪.

原帖由 cheben 於 24-11-2010 05:24 PM 發表
我都想知亞仔衰乜, 佢係大仔黎架, 我仲係全職媽媽呀~~~

可能真係衰左太多人比佢揀, 可能D分其實好貼近.

原帖由 kkhon 於 24-11-2010 05:12 PM 發表

你仔仔係咪細仔呀?你是全職媽咪定返工?我真是想知衰咩?

原帖由 dlmcdlcl 於 10-11-24 19:11 發表
可能真係衰左太多人比佢揀, 可能D分其實好貼近.

我覺得林校長係喜歡較為活躍同埋好多野講既小朋友, 而我仔仔就比較斯文, 所以......

原帖由 cheben 於 10-11-25 13:08 發表

我覺得林校長係喜歡較為活躍同埋好多野講既小朋友, 而我仔仔就比較斯文, 所以......

我朋友個仔k1,k2 4個學期成績表都考頭5名,父母是專業人士1in老師拎奧巴馬幅相用英文問佢,佢都答對曬都入唔到2in,我想她只愛閱讀的孩子。

原帖由 kkhon 於 10-11-25 15:00 發表

我朋友個仔k1,k2 4個學期成績表都考頭5名,父母是專業人士1in老師拎奧巴馬幅相用英文問佢,佢都答對曬都入唔到2in,我想她只愛閱讀的孩子。

一個5AGES既小朋友, 林校長可以從幾分鐘既閱讀能力睇到幾多野? 唔通一個醒目既小朋友佢都覺得比唔上一個會揸住本書係度讀既小朋友???
‹ 上一主題|下一主題