用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男仔聖若瑟(kwun tong)同德雅点選擇好?
go

男仔聖若瑟(kwun tong)同德雅点選擇好? [複製鏈接]

呀仔自行唔仲,現只有這2間收唔知点好,請指教.
   0    0    0    0

ST. JOE

ST.JOE also!

當然係stjoe啦. 男仔在女校好慘架!

原帖由 kkhon 於 10-11-23 12:21 發表
呀仔自行唔仲,現只有這2間收唔知点好,請指教.

St. Joseph Anglo-Chinese Primary School.

德雅原來是女校?!

女校男生,恐怕影響心智發展!

德雅收咗小兒,而家都係得呢間offer。睇過其他BKmama對德雅的comment都係正面多,不過缺點就係直屬中學係女校,所以女多男少,我都係驚陰多陽少,形成女權當道,對小兒心智或多或少會有影響?請問有冇過來人可以分享下?謝!

小兒可謂同聖若瑟無緣,面試當日正正病咗,無去到失咗個机會

唔好意思, 咁聖若瑟(kwun tong)同禮賢, 又會點選擇?

無話影響心智, 但佢唔開心囉.
小兒在女小學的附屬幼稚園3年, 其實無咩野; 不過問佢有無朋友, 從未答過. 今年暑假, 去左課外活動, 識到其他男小朋友, D男小朋友高聲同佢打招呼, 又同佢玩鎗, 佢覺得好開心. 同我講佢有朋友, 識得佢地D名...暑假完左, 佢唔肯番幼稚園.
我同佢講, 小學唔再讀女校. 佢點都想讀男校. 呢個ROUND, 結果只有男校收佢, 男女校無一間收佢. 算佢心願達成啦.
原帖由 面包仔 於 10-11-23 22:02 發表
德雅收咗小兒,而家都係得呢間offer。睇過其他BKmama對德雅的comment都係正面多,不過缺點就係直屬中學係女校,所以女多男少,我都係驚陰多陽少,形成女權當道,對小兒心智或多或少會有影響?請問有冇過來人可以分享下?謝! ...

唉!我就係驚佢會係你所講咁而唔開心,阿仔平時好仲意同返男仔玩,佢會同佢哋玩槍、玩超人、講點砌lego等玩意,反而以前都會同女仔玩,而家真係少咗好多,怕佢入咗德雅會唔適應。不過我就喜歡佢哋的小班教學和校風純樸,面試時老師比我印像係好有愛心和關心小朋友,我見佢哋會好主動撩阿仔講野,應該對男仔會留意多D。

都唔知係咪天意弄人,我幫阿仔報咗6間學校,其中3間係男校(dbs,YM and st,joe),dbs預咗陪跑,最心儀的YM面試時阿仔又病緊,所以去到又牛牛哋,st.joe就直程病到無去到!唔知神想比咩指示我呢?

原帖由 nicolemummy 於 10-11-23 22:28 發表
無話影響心智, 但佢唔開心囉.
小兒在女小學的附屬幼稚園3年, 其實無咩野; 不過問佢有無朋友, 從未答過. 今年暑假, 去左課外活動, 識到其他男小朋友, D男小朋友高聲同佢打招呼, 又同佢玩鎗, 佢覺得好開心. 同我講佢有 ...

係女校, 全校既人都會識佢地. 小兒就係例子. 校長, 老師, 嬸嬸, 同學, 同學爸爸和媽媽, 我諗無人唔識佢, 都好錫佢. 小兒學校也有點名氣, 品德很好(是修院附屬學校). 佢變左D女同學既洋娃娃(因佢比較細, 一睇就知). 由於由細都係咁, 佢本來覺得無咩野. 但當同D 男仔玩完之後, 佢就好唔鐘意咁樣, 佢想要MAN, 要大個, 要競爭...
如果以前同開男仔玩, 而家變成咁樣, 仲慘. 小兒聽到女校就怕怕, 包括佢家姐的萬人迷女校. 我同自己同佢講, 任何女校都唔會幫佢報, 包括德貞, 陪道, 真光, 德雅等...
唔係想嚇你, 但是親身經歷.
原帖由 面包仔 於 10-11-23 22:59 發表
唉!我就係驚佢會係你所講咁而唔開心,阿仔平時好仲意同返男仔玩,佢會同佢哋玩槍、玩超人、講點砌lego等玩意,反而以前都會同女仔玩,而家真係少咗好多,怕佢入咗德雅會唔適應。不過我就喜歡佢哋的小班教學和校風純樸,面試時老 ...

如果比我揀, 我都係揀ST. JOE
原因: 2間都係要比錢, 咁 ST. JOE 都叫做有中學. 禮賢就中學網係好似深水步??
再者, ST. JOE 的學術應該唔洗擔心, 對於將來考中學有優勢.

IN
原帖由 cheben 於 23-11-2010 10:08 PM 發表
唔好意思, 咁聖若瑟(kwun tong)同禮賢, 又會點選擇?

其實你可以試下打去問下面試當日你仔病左, 如果有人放棄個位, 可否安排返面試比你仔仔....駁下都好.

我知到所有學校公報晒, 一定有唔小位放出來.

原帖由 面包仔 於 23-11-2010 10:06 PM 發表
小兒可謂同聖若瑟無緣,面試當日正正病咗,無去到失咗個机會

非常多謝你們的意見,但我是一個在職媽咪冇太多時間教功課預咗請補習,我怕s.jos程度好深阿仔追唔上,s.jos是否競爭好大,有冇人知道?thanks!

ST. JOE 講明是深的, 競爭大唔大真係唔知. 只知如果響ST. JOE 考全班/全級頭幾名的, 都會轉去其他更 "熱門" 既小學囉......
可能谷唔谷真係睇家長要求.
以我身邊朋友為列, 讀乜野小學都要補習嫁喇. 地區小學都好大競爭, 想有好成績就一定要附出....
當然, 禮賢都唔係淺的, 都係傳統小學. 我朋友的女女讀禮賢4年班. 佢都要補習補數!!

原帖由 kkhon 於 24-11-2010 12:49 AM 發表
非常多謝你們的意見,但我是一個在職媽咪冇太多時間教功課預咗請補習,我怕s.jos程度好深阿仔追唔上,s.jos是否競爭好大,有冇人知道?thanks!

原帖由 dlmcdlcl 於 10-11-24 00:57 發表
ST. JOE 講明是深的, 競爭大唔大真係唔知. 只知如果響ST. JOE 考全班/全級頭幾名的, 都會轉去其他更 "熱門" 既小學囉......
可能谷唔谷真係睇家長要求.
以我身邊朋友為列, 讀乜野小學都要補習嫁喇. 地區小學都好大 ...

多謝你既意見呀, 咁你知唔知ST.JOE是否屬於BAND 1 小學?如果P1既成績好, 又通常會轉去邊o的學校?

根據小兒就讀之幼稚園小學推薦列表,ST.JOE是與DBS、英華、陳守仁、宣道、聖保羅男女中學附小、德望、高主教、聖保祿小學部、培正等同列之BAND 1 小學,德雅反而表上無名。

ST.JOE與SFA一樣出名程度深,只要讀得掂,成績名列前茅,轉去邊都得(當然也要看機緣巧合)!不過,如果能夠堅持在ST.JOE完成六年小學,打好學業基礎,升上BAND 1英中則不用擔心適應問題,反而部份中文小學優秀學生以BAND 1成績升上英中後則可能因適應不了教學語言轉變而出現成績下滑的情況,這可能是家長要擔心的!

睇過ST.JOE的課程簡介,其數學、常識科都系英語教學,中文用普通話教,一般副科用英文加廣東話教,課本則一律採用英文版;像宣道、英華之類受到熱捧的私立或直資小學,除了英文科,都用中文課本,中文教學,同樣都系要交學費,但語言環境已經甚為輸蝕。睇睇宣道、英華與ST.JOE的學校網頁語言就知道分別了。

陳瑞祺 VS ST JOE (KWUN TONG)

一間要交學費, 一間唔使比。 一間近, 一間比較遠。一間男女校, 一間全男校。

請各家長幫忙? 比些意見
‹ 上一主題|下一主題