用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 第62屇 【朗誦節】 後感
樓主: beywat496
go

第62屇 【朗誦節】 後感

香港真是很多這些自C的家長, 我甚至見過有家長在場內大駡職員. 這些小朋友真可憐, 有這樣的家長, 有樣學樣.

原帖由 1510 於 10-12-6 13:58 發表
我仔上星期五在灣仔參加粵語朗誦(P3),大會講明不可以攝錄及開電話,但我隔離個C9個仔上台時就攝錄,個仔朗誦完後就即講電話,很自私

我仔今年小一,係普通話獨誦(少童群益會),競爭好激烈,冠亞季每個只差1分!阿仔87分得季軍。

原帖由 kenmay 於 10-12-17 14:15 發表
香港真是很多這些自C的家長, 我甚至見過有家長在場內大駡職員. 這些小朋友真可憐, 有這樣的家長, 有樣學樣.

我阿仔個組的家長幾合作呀,反而d小朋友就坐不定,兩個助理要閙d細路!!!

小朋友坐不定也是正常, 始終細個, 要他們坐定定那麼長時間實在有一點難度, 但家長是大人, 連基本尊重別人的禮貌也不董, 簡值失禮人, 失禮自己.

原帖由 bbmm-mom 於 10-12-20 11:36 發表

我阿仔個組的家長幾合作呀,反而d小朋友就坐不定,兩個助理要閙d細路!!!

今年係囡囡小學生涯最後1年參加校際朗誦了!由P2開始至今,每年都會拿奬,今年雖則有奬,但比過往遜色;來年踏上中學階段,仍會繼續,另希望開拓新嘗試,發展其他口技專長(唔好諗多左!)
總括這5年校際朗誦作賽,希望可以比到各小學家長一些建議.
首先:可能引起有些家長不同意,或其他教導朗誦的人唔太滿意.我係唔贊成用幾百或千幾(有些還二千幾)參加甚麼朗誦班,囡囡由此至終完全沒有參加這類形班,可能有人會質疑學校教導原因,這點我不否認,但只限於"普通話"朗誦,到P4開始,學校老師已不太跟她了,至P5和P6亦全沒跟了!亦講吓囡囡P1開始比賽的歷程,希望比到大家一些啟蒙,P1是第1年參加外面朗誦比賽,當時唔知有"校際朗誦"呢回事,上網見到"普X會",用上>$200報名費,拿著誦材,回校請老師指點,老師亦只用上兩三次指導,當時"普X會"是不允許父母進入會場,完場後囡囡拿下分紙,以優異完成,沒有奬項,這亦是她第1次參加比賽.到P2開始玩3項語文朗誦(校際)個人比賽,幸運地開始她冠亞季軍個人朗誦生涯,當時普通話和粵語是學校選出來,但只有普通話係學校老師教導,英語獨誦是胆粗粗自行報,直到今天,3種語言朗誦都有得著,包括過程和經驗.
英語:5年來都是西人,完全沒有手勢加入,只有臉部表情和聲綫,感情當然要投入,要明白誦材,但不需要誇張;5年都有奬,各項;咬音唔一定要準(大部份要求準確),睇你遇上甚麼要求的評判,有些好著重發音,有些睇整體表達朗誦,年年唔同評判.
粵語:5年有男有女評判,囡囡當中踫上3個評判,其中1個3年給她2次冠,1次優,5年走失1次奬項,4次以散文誦材為主,演譯和"詩篇"大有不同,詩篇以慢和拖長為主,比較誇張,散文節奏要快,因為內容長,唔以再拖長,以免令觀眾瞓著,身體語言誇張或否,睇評判口味.
普通話:是囡囡接觸的第1種語言朗誦,亦是她信心起源,5年來起伏最大,但我覺得演譯5年來是有進步,水準最好,但評判比分分別最大,2年走失,但我個人認為是評判口味影响最深和大,令奬項分野好大.一定要聲大和响,咬字要清楚(亦睇評判,有些不是把這個放在首要),動作絕大多數要誇張,身體擺動大.
總括:表現佔4成,評判口味佔6成,只可以講冠軍唔一定是當中最好(因為常見到有些家長打上來,說道冠軍怎差怎差,怎不公平),但一定唔係最差,只因是評判杯茶,全中她/他的口味,當然啦,其他奬項亦唔一定是"比較好"的小朋友,或者用來襯托冠軍吧!我覺得依賴別人教導小朋友朗誦,不如自己家長教導還好,因為最知小朋友的是父母,父母可以在家中敎導,時間容易利用,有些担心自己和小朋友發音不正,這點可以向學校老師請教,請他們只教導小朋友讀誦材;父母要親自觀看賽程,從中吸受經驗和留意評判要求,每個評判要求都不同,留作下次希望踫上他/她.
(不回分解)--待續

回復 86# Sherryko9 的帖子

比賽情況:
以去普通話朗誦家長質素最差,噪/走來走去最容易見到的場面;粵語場面差不多和普通話場面一樣;英語最好,可能按排的場地好似嚴肅和正規些(大會堂入面甚麼廳),家長質素又好D,果D工作人員又執得緊些,所以場面好少喧嘩鬼叫,私私竊語等.
一定取勝因素:大聲/面部表情(唔會有評判話你丰富,只會批評動作可能誇張);
其他不明朗因素:咬字發音/手勢動作誇張(限於普通話)/身體搖擺動作大;
最主要取勝因素:評判口味,就算台下觀眾認為你眾望所歸,但評判唔歡喜就係唔歡喜,無得留低!
記語:有得亦有失,今年攞奬唔代表出年都攞,失左亦唔好氣餒,如果你已有上述技巧,就算失奬,只因踫上一個唔太欣賞你風格的評判吧了!希望在人間,下年唔好見番同1個評判(囡囡踫過,唔歡喜動作大,誇張和老練的參賽者,第1次踫上,評語亦如上,永遠唔會選呢D攞冠軍,只會放在次要奬項,10次10中,但又如踫上同1個-評判喜歡你表現,10次亦10次上冠軍,唉!)
---完畢-----

補充:
關於"公平"問題,可以話不公平,亦可以說"絕對"公平.
如果以同1場參加者來說,一定是公平,因為是同一評判,評判是用佢標準比分,邊會A同學用2條評分標準,B同學用3條評分標準,有父母說上下兩場會有差別,可能評判會瞓著,但記住評判係有差不多10年評選經驗,邊會唔知上下半場有專心起落情況出現呢?就算有漏網之魚,都1定唔多,放心!如果佢唔選你小朋友,只因小朋友一開始已唔係佢杯茶;此外,可能有些批評評判水準不高,求求其其,但佢亦是對同場全部參賽者態度一樣,評判水準幾唔高都係同一個評判,同一班參賽者,所以一定係公平對待,不過冠軍的不是大多數父母心所想.
不公平是因同一項目,有幾場地方比賽,參賽者有水準差別,唔好彩去到水準高的組別就慘,去到水準低的容易攞奬;另外同一誦材,唔同場地有唔同評判,評判要求又有分別,總之評判要求其形怪裝,就算你有朋友和你小朋友同一誦材,你小朋友水準真的比果位朋友高,但因去到唔同場地有不同評判,所以得出結果可能你朋友會攞奬,甚至冠軍,這就是不公平情況了!