用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有冇15分入左灣仔嘉諾撒聖方濟各或聖保綠天主教? ...
樓主: wahloklau
go

請問有冇15分入左灣仔嘉諾撒聖方濟各或聖保綠天主教?

n 年前,有個家長同我呻話早知揀華仁而唔係 St Joseph。
咁我問佢,乜有得揀華仁你都5揀咩?!(當年華仁係男仔首選)
佢答:5係,咁既然抽到 St Joseph 即係華仁都好大機會喇!
噏得就噏,乜都噏得,得一想二,永遠5心足。。。。。

請問呢兩間難唔難插班?

醒目開學勳章 王國長老

哈哈, 好多人係咁唸架嘛........所以"有早知, 無乞衣"呢句野真係好中!
原帖由 Rattie 於 11-5-26 02:11 PM 發表
n 年前,有個家長同我呻話早知揀華仁而唔係 St Joseph。
咁我問佢,乜有得揀華仁你都5揀咩?!(當年華仁係男仔首選)
佢答:5係,咁既然抽到 St Joseph 即係華仁都好大機會喇!
噏得就噏,乜都噏得,得一想二,永遠5心足。。。。。 ...

5知你係問緊邊兩間 : 嘉諾撒聖方濟各,聖保祿天主教 還是 St Joseph,華仁。不過相信四間都5容易插班。有人屢敗屢試,希望真誠所至。。。

PS. 各位家長,請注意,係個 "祿" 字5係綠。。。

原帖由 wealth 於 11-5-27 09:59 發表
請問呢兩間難唔難插班?

醒目開學勳章 王國長老

都係"搏"與"唔搏"問題姐, 有本事即管搏, 無後著係咪應該小心D?
我個朋友, 無私校BACKUP, 一心入津校, 信晒教借晒地址就係為個"搏"字
有無唸過, 搏唔到, 到時點呢??!! 唔係人人都識PLAY SAFE, 每年放榜後(唔好話我馬後炮, 而家5月尾, 講定都唔驚)總有家長話早知就考私校BACKUP, 早知就咁揀.......老實, 大家都係成年人, 要知既一早知, 有時間PLAN時唔去PLAN淨識心口掛個勇字, 衰左至喊就無用啦!

原帖由 BBBKing 於 11-5-25 05:16 PM 發表
機會同運氣既野好難講... 若係心儀, 點解唔試... 若然個個好似你咁諗, 咪又係一窩蜂去左第二間, 結果咪一樣... 反而最好果間少左人填, 到時會後悔... 最好都係隨心出發, 試左唔得都甘心... 呢個世界而家邊有100%直入 ...

咁我期望多 d乞衣!!

原帖由 Charlotte_mom 於 11-5-27 13:37 發表
哈哈, 好多人係咁唸架嘛........所以"有早知, 無乞衣"呢句野真係好中!

我都係咁話。阿女嘅前途我從來都5敢搏,play safe 好 d。當年有朋友主動 offer 個 12網地址俾我,我都5敢放棄個私校位去抽獎,0願之後去扣門,得就得,5得就罷!

原帖由 Charlotte_mom 於 11-5-27 13:43 發表
都係"搏"與"唔搏"問題姐, 有本事即管搏, 無後著係咪應該小心D?
我個朋友, 無私校BACKUP, 一心入津校, 信晒教借晒地址就係為個"搏"字
有無唸過, 搏唔到, 到時點呢??!! 唔係人人都識PLAY SAFE, 每年放榜後(唔好話我馬 ...

醒目開學勳章

原帖由 Rattie 於 11-5-27 13:54 發表
我都係咁話。阿女嘅前途我從來都5敢搏,play safe 好 d。當年有朋友主動 offer 個 12網地址俾我,我都5敢放棄個私校位去抽獎,0願之後去扣門,得就得,5得就罷!

...

wakaaaa 我都係
雖然住12網, 都吾會搵呀女前途去搏, marymount.......寧願穩打穩札, 去間普通學校算.........

六年後,總算可以同自己講當年叫做冇揀錯,呵。。。

原帖由 CrabPincers 於 11-5-27 13:58 發表

wakaaaa 我都係
雖然住12網, 都吾會搵呀女前途去搏, marymount.......寧願穩打穩札, 去間普通學校算.........

醒目開學勳章

SP. 阿大小姐似乎年年都有一個新插班同學,而呢0的同學通常响班内都好好成績既。

所以,本身成績好好。。。就唔難囉。

原帖由 wealth 於 11-5-27 09:59 發表
請問呢兩間難唔難插班?

你報左邊間私校? 當然要有back up最好啦

原帖由 Rattie 於 11-5-27 13:54 發表

...

我指既"搏", 係津校之間既搏... 私校/直資back up唔少得啦... 咁你當時報左邊幾間私/直小呀??

原帖由 Charlotte_mom 於 11-5-27 13:43 發表
有無唸過, 搏唔到, 到時點呢??!! 唔係人人都識PLAY SAFE, 每年放榜後(唔好話我馬 ...

呵。呢d都係上世紀嘅事,阿女 e + 已經升中。

原帖由 BBBKing 於 11-5-27 14:40 發表
你報左邊間私校? 當然要有back up最好啦

醒目開學勳章 王國長老

我成日都係咁講, 如果唸住私校都OK, 抽到心儀津校係BONUS, 當然搏到盡啦(輸左最多"車"一聲姐)
但唔係人人都咁唸, 真係好多家長, 覺得"我200%唔會讀私校", 或者"如果留左私校位, 抽到好既津校我咪蝕左"既心態, 點都唔報私校, 但津校又搏到盡(我真係唔明佢地咩心態, 真係無打算過最差情況架WOR), 到真係咁唔好彩, 派左間自己都無揀既, 就怨制度唔公平, 怨自己當初點解唔點點點

哎, contingency plan又無, 到時怨黎有鬼用咩

雖然我住12網, 但傳統名校唔係我杯茶, 所以真係無咩岩心水的(魚與熊掌啦), 考左d岩心水既私校直資, 索性避左大抽獎呢個劫

醒目開學勳章

原帖由 Rattie 於 11-5-27 14:01 發表
六年後,總算可以同自己講當年叫做冇揀錯,呵。。。

hm.............係................
如果比佢僥幸入到marymount 又點
個細佬都吾知點算law, 呵.....

世事難料,我朋友個細仔考阿哥間直資小學只係得 waitlist,冇計要去大抽獎,結果抽到華仁,同一日收到間直資話可以收細仔,我朋友要好有禮貌咁 say no。

原帖由 CrabPincers 於 11-5-27 15:20 發表

hm.............係................
如果比佢僥幸入到marymount 又點
個細佬都吾知點算law, 呵.....

醒目開學勳章

原帖由 Rattie 於 11-5-27 16:23 發表
世事難料,我朋友個細仔考阿哥間直資小學只係得 waitlist,冇計要去大抽獎,結果抽到華仁,同一日收到間直資話可以收細仔,我朋友要好有禮貌咁 say no。

...

wakaaaaa marymount 都吾係我杯茶
更何況係華仁...........呢d 學校吾岩我

總之, 覺得係自己果一杯茶就ok 啦............冷暖自知

其實有時真係好勞氣, 好似有個媽咪, 20分, 話LIKE st paul's 同marymount, 我話st paul's 入硬,marymount 要抽,佢話其實佢like st paul's 係半日,阿女冇咁辛苦,點知過兩日又話D人話佢有20分都唔博marymount實在係太蠢!於是佢又博marymount,話佢女間幼稚園去st paul's 叩門一定收!  (好似人地個門口永遠為佢開咁!)跟住自行衰咗,又冇12網地址,於是又改口風,話叫教會神父寫信,聖心一定收!!!!
我覺得要賭,你鍾意賭幾大都係你既自由,但小朋友既學業都係做定BACKUP先,e.g.考st clare, true light呢D做backup ma, 又冇,成日人云亦云,人地話咩都信,如果最後咩都唔得,都唔知點算!

我依家都係有真光做BACK UP,所以先放MARYMOUNT做第一.如果無私校係手,一定放ST. PAUL'S係頭,SF第二.

原帖由 cmchang0927 於 11-5-27 23:35 發表
其實有時真係好勞氣, 好似有個媽咪, 20分, 話LIKE st paul's 同marymount, 我話st paul's 入硬,marymount 要抽,佢話其實佢like st paul's 係半日,阿女冇咁辛苦,點知過兩日又話D人話佢有20分都唔博marymount實在係太蠢!於是佢 ...

係呀, 仲要係信最好情況, 又不作最壞打算. 結果喊得一句句, 我都覺得慘...

今朝我先見到幾個咁既家長, 好似某校門一定為佢地開住咁...仲要有先例可援都唔信, 最慘係有人上左岸, 又唔知今時唔同往日亂咁講, 仲要叫人連Portfolio 都唔使做, 真係害C 人呀!

仲有一個星期, 大抽獎出結果, 到時又有人快樂有人愁.

原帖由 cmchang0927 於 11-5-27 23:35 發表
其實有時真係好勞氣, 好似有個媽咪, 20分, 話LIKE st paul's 同marymount, 我話st paul's 入硬,marymount 要抽,佢話其實佢like st paul's 係半日,阿女冇咁辛苦,點知過兩日又話D人話佢有20分都唔博marymount實在係太蠢!於是佢 ...