用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有冇15分入左灣仔嘉諾撒聖方濟各或聖保綠天主教? ...
樓主: wahloklau
go

請問有冇15分入左灣仔嘉諾撒聖方濟各或聖保綠天主教? [複製鏈接]

醒目開學勳章

SP叩門要考學術入學試+面試,唔係想象中容易。

原帖由 jollyma 於 11-5-22 22:07 發表
呢兩間就算15分入唔到,叩門都好大機會入到

Hi,

SF is a very good school. Two years before, even I have 20 marks , I also take SF as 1st choice. My daugther is very happy and like her school very much.

Chmanpong

If i have 20 marks, I'll try Marymount which is the top school, which use English as a medium teaching method. The others use Cantonese.

Marymount 點都值搏

原帖由 Rattie 於 11-5-23 16:05 發表
幾年前我朋友個女大抽獎擺嘉諾撒聖方濟各做第二志願都一様抽到,咁冇理由唔搏 Marymount 架。

hohoho ....... 所以呢個12網奇蹟得以延續 ........

係呀, 聽聞有20分既都入到Marymount呀...

原帖由 Rattie 於 11-5-24 14:36 發表
hohoho ....... 所以呢個12網奇蹟得以延續 ........

係呀, 一定有人好好運既......... 但我識兩個媽咪今年自行20分都入唔到marymount........ 之前問我, 我都話如果係我, 我唔會博, 會chose sf or sppcs 去直入law......再加上又冇12網地址再博一次, 又唔like自己網d學校.... 鍾意個d 直資私立, dgjs, spcc 又考唔到......... 而家就好後悔law...
原帖由 BBBKing 於 11-5-24 14:44 發表
係呀, 聽聞有20分既都入到Marymount呀...

再者, 廿分試d超級名校好似真係好險, apart from marymount, I got a friend who also tried St Jo with 20 marks also failed....

醒目開學勳章

今年我小朋友讀間KG, 都有人15分入跑馬地SP. 都係睇家長有幾鐘意間學校 , 有d真係'非君不嫁'的 (eg: 瑪利曼)味去考定私校back up! 唔試唔心息嘛! 但都要留意依家好d的私校都唔易入!

20分入Marymount好像無想像中咁難, 我識人唔多, 但都識兩個人舊年自行20分入咗Marymount。

請問大抽獎放聖方濟各在第一志願, 係咪好大機會, 或者係必入?  因為大部份人都博入marymount先?  

我覺得住在net 12的女仔, 真係好幸福, 大把好學校選擇.

聖方濟各呢間都好難入... St. James 近年上位上得好快, 相比前兩者易入好多, 老師有heart, 唔錯既學校.

原帖由 jaycee_mami 於 11-5-25 09:59 發表
請問大抽獎放聖方濟各在第一志願, 係咪好大機會, 或者係必入?  因為大部份人都博入marymount先?  

我覺得住在net 12的女仔, 真係好幸福, 大把好學校選擇. ...

回覆 3# marcella 的文章

但20 分入唔到一定多過20分入得到. 風險要衡量下至得. 有私校在手就無所謂, 否則都係保守D 好, 始終係自己子女學業, 唔好賭咁大.

醒目開學勳章

我住12網。

07年度首輪一心一意報SP, 15分入到。

醒目開學勳章 王國長老

你朋友好彩了, N年前已經聽過係1/3機會
我今年都識人衰左(係都要搏LOR! 一早講佢知ST PAUL ST FRANCES都直入架啦)

原帖由 marcella 於 11-5-25 09:19 AM 發表
20分入Marymount好像無想像中咁難, 我識人唔多, 但都識兩個人舊年自行20分入咗Marymount。

機會同運氣既野好難講... 若係心儀, 點解唔試... 若然個個好似你咁諗, 咪又係一窩蜂去左第二間, 結果咪一樣... 反而最好果間少左人填, 到時會後悔... 最好都係隨心出發, 試左唔得都甘心... 呢個世界而家邊有100%直入, 一樣係靠運... 好多人以為入硬, 一樣唔得, 以為唔得, 咪一樣掂.

原帖由 Charlotte_mom 於 11-5-25 16:51 發表
我今年都識人衰左(係都要搏LOR! 一早講佢知ST PAUL ST FRANCES都直入架啦)

醒目開學勳章

最怕係worst scenario:1stMPS搏唔到,霖把唔靚連2nd既SF/SP都茅埋唔知麓0左去冰

Good luck to all!

今時唔同往日, 而家每班人數都少過已前啦.

原帖由 Rattie 於 11-5-23 16:05 發表
幾年前我朋友個女大抽獎擺嘉諾撒聖方濟各做第二志願都一様抽到,咁冇理由唔搏 Marymount 架。

原帖由 Charlotte_mom 於 11-5-25 16:51 發表

係呀, 我朋友個女, 前年(而家小二), 第一係marymount, 第二揀sfcs, 都派唔到, 連叩門都唔收, 好彩佢有私小打底

無錯,所以澳門睹場永遠無冷場,但又有好多人去澳門只係飲飲食食,睹場過門而不入, 人各有志~

原帖由 BBBKing 於 11-5-25 17:16 發表
機會同運氣既野好難講... 若係心儀, 點解唔試... 若然個個好似你咁諗, 咪又係一窩蜂去左第二間, 結果咪一樣... 反而最好果間少左人填, 到時會後悔... 最好都係隨心出發, 試左唔得都甘心... 呢個世界而家邊有100%直入 ...
‹ 上一主題|下一主題