用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 法團校董會家長董事選舉
go

法團校董會家長董事選舉

幾時有選票? 點解重未有? 點投?

29號就派啦。有事找PTA啦。

原帖由 lfcdhsbc 於 10-11-27 15:12 發表
幾時有選票? 點解重未有? 點投?

有興趣猜燈迷嗎?

Ha ! Ha! It is very funny. Someone tells everybody he is very good by using another 'New' name in this tread.

My daughter tells me that a candidate walks around school distributing leaflet promoting himself. He also sticks promotional materials everywhere in school, and even in school buses and canteen.

Why can this candidate do this? If he is not trespassing our school, he might have secured some special permission to create this disturbance in school during a normal school day.

I guess this might have been the reason why most parents are voting for Candidate No. 1 and Candidate No. 2.

原帖由 iamgiuliano 於 10-11-29 22:51 發表
My daughter tells me that a candidate walks around school distributing leaflet promoting himself. He also sticks promotional materials everywhere in school, and even in school buses and canteen.

Why  ...

政黨 "洗樓" 最難去私人屋苑, 因為管理嚴格不讓進去, 學校管理都好嚴格, 富哥把關, 陌生人甚至沒有要事的家長也不讓進去, 所以校園十分安全.
能夠在全校洗樓和張貼宣傳海報的, 估計有三種可能:
1. 學校批准
2. 享有及利用特權
3. 在無人知情下靜悄悄的去做洗樓
究竟是那一個呢? 還有沒有第四第五種可能呢?

原帖由 honglish 於 10-11-30 11:30 發表

政黨 "洗樓" 最難去私人屋苑, 因為管理嚴格不讓進去, 學校管理都好嚴格, 富哥把關, 陌生人甚至沒有要事的家長也不讓進去, 所以校園十分安全.
能夠在全校洗樓和張貼宣傳海報的, 估計有三種可能:
1. 學校批准
2. 享有及利用特權
3. 在無人知情下靜悄悄的去做洗樓
究竟是那一個呢? 還有沒有第四第五種可能呢?...

唔係掛, 用特權或身份便利去用場地優勢宣傳? 其他候選人咪好蝕底?
但 "靜悄悄" 就無可能, 我見有個小學家長想入學校去見校長為個考小一的細仔扣門, 都被門口阿叔問長問短, 點可能 "靜悄悄".

如果俾得一個候選人「洗樓」,為公平起見,亦應俾所有候選人入內「洗樓」。
話時話,我還未收到選票呢!
媽咪愛芝芝,芝芝愛媽咪。 :-D  :-D  :-D 請多多光臨芝心話姨姨鬧芝芝將水混入媽咪的潤膚油內。
芝芝:你估媽咪覺得我重要,還是嗰樽嘢重要!
@_@

原帖由 YY(芝芝媽咪) 於 10-12-1 09:28 發表
如果俾得一個候選人「洗樓」,為公平起見,亦應俾所有候選人入內「洗樓」。
話時話,我還未收到選票呢!

有個經常回校的義工講, 只有3號一個候選人在學校[洗樓]及[貼海報]和[向學生拉票], 佢用iphone拍低同大家分享添.
如果學校比候選人[洗樓]及[貼海報], 都有可能, 但[向學生拉票]就有些莫名其妙. 唔通當學生有權投票, 唔係呀哇?!
講開又有家長話1同2號候選人無[洗樓]無[貼海報], 係因為根本就唔知可以咁做, 上次選舉都無人咁做.  
更有人話, 1同2號喺人地[洗完樓]及[貼完海報]既幾日後先知道有咁既事, 要補做要投訴都太遲.
好彩呢D都係家長既野, 同學校聲譽無關, 如果唔係都唔會傳話今年十幾人爭一個位. 政府打擊炒樓, 樓價就升, 審計署批評直資, 家長就搶住報.  都一樣莫名其妙.

回復 29# bodadami 的帖子

為3號打氣!

點票結果已有:
一號得票783
二號得票759
三號得票711
獲得最高票的一號將獲註冊成為家長校董. 獲得第二最高票的二號將獲提名註冊為替代家長校董.
一號和二號果然是眾望所歸.
媽咪愛芝芝,芝芝愛媽咪。 :-D  :-D  :-D 請多多光臨芝心話姨姨鬧芝芝將水混入媽咪的潤膚油內。
芝芝:你估媽咪覺得我重要,還是嗰樽嘢重要!
@_@

回覆 1# YY(芝芝媽咪) 的文章

其實,邊一位當選都沒問題。因為是義務的,非常謝謝他們的參與。只是他們一定謹記,他們的責任是幫家長、幫小朋友, 而不是個人的風光和榮耀。

原帖由 pedorthic 於 10-12-14 17:33 發表
其實,邊一位當選都沒問題。因為是義務的,非常謝謝他們的參與。只是他們一定謹記,他們的責任是幫家長、幫小朋友, 而不是個人的風光和榮耀。

講得好.
我支持3號, 他過去有很多貢獻, 但是誰當都一樣.
每人都七百幾票, 證明三個都咁好.

且慢, 有上訴!!!

原帖由 johnsize 於 10-11-29 20:41 發表
Ha ! Ha! It is very funny. Someone tells everybody he is very good by using another 'New' name in this tread.

Thanks.
Please check PM.

請問 "有上訴" 是什麼意思?
不方便公開講可以PM. THX.

原帖由 bodadami 於 10-12-21 14:03 發表
...

Pls check PM.
Announcement soon.

原帖由 AlanHKW 於 10-12-21 16:35 發表

Pls check PM.
Announcement soon.

AlanHKW,
謝謝! 明白!
唔怪得係校網同PTA網頁重未有公報!
我支持你!

各位好友, 正在敏感時期, 上級指示要低調, 請體諒.

講起校董會, 聽講好似本來係1月15日安排咗校董會主席講話, 但唔知點解無咗.